Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Saturday, 2 April 2011

Rahsia Terbongkar! Bagaimana Menjana Pendapatan Lumayan Nuffnang (Bahagian Akhir)

Klik untuk baca bahagian 1

Tips 4 : Penempatan iklan yang strategik.
"Desirability of ad placement is crucial in the advertising industry. Advertisers spend a lot of money to design an ad and buy ad space. They want to get their message across to their target audience as effectively as they could. This being said, they will always buy ad spaces which are optimized and desirably placed. Just ensure that your ad units are at their intended place and this factor would be satisfied in the eyes of the advertisers. A Skyscraper ad unit is supposed to be the first element of the sidebar and not anywhere else. The same goes for Leaderboard as the first visible element upon visitor's entry to the site and Large Rectangle right after your first blog post. Should your blog's ad units not be located at these placements, it would severely affect advertisers' decision to advertise on your blog as there are plenty of other blogs under our network with perfect placement of the ad unit. If your blog have all 3 ad units in it, your chances of being selected for campaigns would be fully maximized."-Nuffnang
Untuk memaksimumkan pendapatan Nuffnang, iklan Nuffnang harus ditempatkan di lokasi yang paling strategik di dalam blog anda iaitu di atas header (leaderboard), di bawah post (large rectangle) dan di atas bahagian sidebar (skyscrapper). Untuk meletakkan iklan Nuffnang anda di tempat paling stretegik, lihat tutorial disini

Tempatkan iklan anda di lokasi yang orang ramai mudah lihat

Tips 5 : Sertai innit.nuffnang dan churp-churp!

Hampir kesemua blogger yang mendapat Buffered Earning telah bergiat aktif dengan fungsi-fungsi dan aktiviti yang disediakan Nuffnang iaitu Churp-churp dan innit.nuffnang
Churp churp merupakan media pengiklanan twitter daripada Nuffnang-anarm.net
Untuk menjana pendapatan yang banyak dalam churp-churp, anda haruslah mempunyai follower yang ramai dalam twitter. 
Innit is Nuffnang's very own blog aggregator! Here at Innit, you can share topics you find interesting with your fellow Nuffnangers, and also view all the topics the Nuffnang community finds interesting-Nuffnang
Untuk mengenalpasti siapa yang dah dapat pendapatan yang tinggi dari Nuffnang, anda bolehlah pergi ke innit.nuffnang di bahagian featured post. Mereka telah mendapat hasil lumayan dari Nuffnang. Jadi, sila follow blog mereka, dan beri komen yang bagus dan bina persahabatan dengan mereka. Anda juga boleh contohi gaya penulisan meraka. Jangan lupa untuk nang it pada entri mereka. Selepas itu, anda bolehlah add new post di innit.nuffnang

Tips 6 : Update Survey
"Many bloggers who do not fill in their blog surveys properly may find themselves not receiving ad campaigns from advertisers frequently. This is due to the fact that the survey actually helps advertisers know the bloggers' blogs better. Blogs registered without completed surveys are often ignored by advertisers as they do not know if your blog's reach is suitable for their campaign or not. As such, we highly recommend for you to ensure that all your blogs' surveys are filled and updated from time to time."-Nuffnang
Untuk menarik perhatian pengiklan supaya meletakkan iklan mereka menerusi kempen Buffered Earning, anda haruslah sentiasa update blog survey iaitu kekerapan ideal untuk update blog survey ialah sekali seminggu. Gunakan bahasa yang betul dan lengkap semasa mengisi biodata blog anda.


Tips 7 : Patuhi syarat-syarat Nuffnang
"We'll do our best to sell the ad units of our bloggers as long as they're optimized and within our protocols. If the ad units are not optimized or they're not in the best interest for the advertisers, we cannot defile the practice of our company's policies and have our advertisers advertise on blogs which do not yield the best results for their campaigns. I hope that you will understand that it is important for advertisers to achieve satisfactory results for their campaigns in order for them to advertise more on blogs." 
Antara syarat yang seringkali di langgar oleh blogger ialah mereka meletakkan iklan dari pesaing Nuffnang di dalam blog. Janganlah berlaku curang. Semua orang tak suka termasuk Nuffnang. (hehe..)

Sekian sahaja beberapa tips yang dapat saya share bersama anda. Jadi, apa yang penting sekarang, anda haruslah bertindak sekarang memperbaiki kelemahan yang ada. Sesiapa ada tips lain, boleh share ya..

Akhir sekali, nasihat saya ialah, jangan jadikan pendapatan Nuffnang ini maksud sebenar anda berblogging kerana anda pasti akan sentiasa resah gelisah jika duit Nuffnang di akaun anda tidak naik-naik. Kalau serius mahu jana pendapatan online, buatlah kedai online seperti menjual tudung, perfume dan sebagainya. Semoga duit yang anda perolehi di Nuffnang ini mampu menampung kos broadband yang anda bayar setiap bulan.. hehe..

nota : entri ini bukan diberi secara percuma. Anda harus membayarnya dengan klik banyak-banyak iklan Nuffnang saya.. hehe.. gurau je.. 

29 comments:

beaty said...

da buat da semua ni....pagi ni dapat BE la...

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

tak pernah dapat pape dari nuff :| rase nak cabut je iklan2 beliau .. isk isk ..

♥ Ana Joe ♥ said...

nak jugak join innit nuff n churp2...xp takut lak tambah berat blog.tu yg malas sgt buh dlm blog byk2..

AidaNatasya.Co said...

akak.. pun x pnah dapat BE lagi nie heheheh... tp takpa, nati adalah tu kan.. ;)

Firdaus Kasim said...

Beaty : ok.. tahniah kak.. tunggu BE akak yg pertama.. hehe.. gud luck..

Ratu : kalo baru buat blog, saya syorkan awk guna says.my.. kalo traffic blog awk dah mantap, baru guna nuffnang

Ana : kalo join innit, mana ada berat blog awk.. hehe.. kalo churp2.. awk just tempek kan banner iklan yg kecik2 mcm kt sidebar blog sy nie.. x berat sgt pun

Kak Aida, akak x pernah, sy lg lah x pernah.. hee~

Anonymous said...

firz akak da buh iklan tu kat atas heider kat bawah post.tp ikla tuk sidebar akak buat iklan terapung gitu..he..he..yang tu tak dikira untuk iklan sidebar ke..

hoyahadis said...

alamak macammana pulak bole jadi anonymous ni..hi..hi..mcm2

firz akak da letak iklan tu kat atas heider dan kat bawah post.tp iklan tuk sidebar akak buat iklan terapung gitu..he..he..yang tu tak dikira untuk iklan sidebar ye..

akubiomed said...

Bagi yang baru-baru berjinak dengan blog boleh pasang Nuffnang dahulu. Biasanya apabila trafik tinggi ada blogger beralih ke pembekal pengiklanan yang lain.

Yang penting entri blog kita perlu berkualiti bukan semata-mata mengejar BE sahaja

MamaIeta said...

Bagus! ieta dapat satu lagi ilmu dari Firdaus. tq Firdaus. mungkin ini boleh membuatkan ieta lebih kerap berblogger.

Azza Firza said...

abanggg ! senyum tak perlu kata apa-apa , ekeke, tips yang baik, superb, selamat maju jayaa :) belog pink kem salam , kikik , catch u back here :)

hoya hadis said...

tips yang best kena salin ni lepastu hafal betul2 ape yang perlu dibuat lepasni..(^_^)

Firdaus Kasim said...

hehe.. akak nie kelakar lah.. hehe.. yup! iklan terapung tue dah kira skyscrapper.. so, x perlu ubah apa2.. kak, lain kali komen guna google account pun x pew.. janji akak sertakan link blog mcm nie :

TAJUK ENTRI

Akubiomed : aku setuju dgn kau, x perlu terhegeh2 nk dpt income nuffnang. yg penting mantapkan entri dulu

Mama : sama2 kak.. godek2 la blog nie.. byk tuto yg best

azza : blog pink? siapa tue azza? hehe.. thanks sbb sudi menjengah yew azza

ZACK ENTRY said...

nice tips..^^,


btw, jangan panggil aku abang..haha..sebabnya, aku pun konvo bulan 5 nanti..hehe

josrevalution said...

bro dah lame tak lawat blog kow yg semakin mantap nie...siap dengan tips2 tok dpatkan BE dari nuff lg..huhu..caye lah bro...sokong3..tapi aku blom join lagi ninit nie..tetap juga dpt BE..kalo join mungkin lagi lah yer..huhu...tq for da tips...

jom..tengok video clip nie video clip nie lucu ke kejam??

Nurfarahana Abdul Aziz said...

kalau daftar nuffnang pakai email orang lain, memang kita tak dapat advantage ek?....hmmmm....sebab haritu email tak leh log in,saya buat la nuffnang baru pakai email makcik n bukan email blog....:(

MiYOKO SuKi said...

update tu mmg jarang wat laa....

jom kite update kt blog survey.. :)

Firdaus Kasim said...

Zack : nnti boleh kita jumpa kt poli ya

Jo : eh, kau x join innit? mustahil la dpt BE.. huhu..

Ana : email x de apa2 efek pun.. yg penting url blog awk.. kalo nk taw lebih lanjut, awk leh tanya nuffnang sendiri

yoko : ya ya.. jom update.. hehe

Mya Edora said...

Tips menarik :)

Chegu Zubir said...

hebat dowh,...hehehe

suka3

jom baca
.: KRONOLOGI ZAMAN YANG WAJIB DIFAHAMI OLEH UMAT ISLAM KINI :.

Yuni Aisyah said...

pokok pangkalnya rajin....mls update blog cam sy nie x dpt la BE byk..hehehe

margie gates said...

nk tnya..macam mana nk letak iklan antra post tu? thanks

Ana admi said...

dulu xtau ape BE..sekali check dapat 3 BE.best gak.bole ana tau cmne nk letak ikln nuff atas header

Firdaus Kasim said...

@Ana admi
awk kena amek tahu taw.. hehe..
sy ada buat tutorial pasal iklan nuffnang sebelum nie.. cuba check balik kt blog nie

Firdaus Kasim said...

@margie gates
sy dah buat tutorial pasal tue pada bulan mac.. check balik

Firdaus Kasim said...

mya : thanks awk :)

Zubir : terima kasih bro :)

Yuni : btul ckp awk

azha said...

i like it

Firdaus Kasim said...

@azha
good girl :)

redlomo said...

selain nuffnang anda boleh cuba clixadx - http://www.clixadx.com

Bobbypian said...

hi firdaus,

tak faham sangat, tapi info ni bagus.. masih cuba menghupdatekan diri lagi dengan dunia blog.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim