Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Sunday, 10 April 2011

Cara Submit Sitemap ke Google Webmaster

Sitemap ialah satu cara untuk memberitahu kepada search engine (Google) tentang halaman-halaman di blog anda yang boleh di-crawl lebih-lebih lagi apabila halaman anda itu tidak dapat dimasuki untuk di crawl. 

Meta tag yang terdapat pada pada google webmaster ini berfungsi untuk membantu search engine supaya mudah membaca dan meng-crawl apabila blog anda baru di update. Semakin mudah spider meng-crawl halaman blog anda, semakin mudah entri yang anda buat tadi ter-index di enjin pencarian Google

Namun begitu, Google tidak menjamin bahawa anda mendapat sitemap seperti gambar di bawah. Kebanyakan blog yang mendapat sitemap ini mempunyai SEO dan page rank yang bagus

Pendek cerita, sitemap ini penting dipasang supaya setiap kali anda buat entri baru, maka selepas beberapa ketika, entri anda itu sudah berada di enjin pencarian Google. 


Contoh Google Sitemap.
Hanya blog yang difikir bagus oleh Google sahaja dapat sitemap ini.

 Langkah 1

Langkah 2
Klik Add a site..

Langkah 3
Masukkan URL blog tanpa ada http://
Langkah 4
Pilih Meta Tag pada dropdown menu Verification Method
Langkah 5
Copy kod HTML seperti dalam bulatan.
Jangan close window lagi sebab kita akan kembali ke halaman ini nanti.
Langkah 6
Pada Dashboard Blogger, sila klik edit HTML dan cari kod <head>
Selepas itu, paste kan kod meta tag tadi di bawah <head>
Kemudian klik Save Template
Langkah 7
Kembali ke halaman Google Webmaster tadi dan klik Verify
Langkah 8
Selepas halaman baru keluar, sila klik Submit a Sitemap
Langkah 9
Pastikan disitu ada URL blog anda.
Kemudian dalam ruang kosong, sila taip feeds/posts/default dan klik Submit Sitemap
Langkah 10
Kemudian anda akan jumpa ke paparan ini.
Sila tunggu lebih kurang seminit untuk Google mengesahkan sitemap anda.
Selepas itu tekan resfresh.
Langkah 11
Anda berjaya menghantar sitemap pada Google jika ada tanda hijau seperti di atas
Sekian sahaja tutorial "Cara Submit Sitemap ke Google'. Jika ada sebarang soalan, sila beritahu di ruangan komen. Terima kasih.

25 comments:

amny said...

owh..best gak kan letak sitemap ni..mudah gitu..^^

fyezah hasbullah said...

thanks yaw 4 the tutorial .. :) .. ngeee... nice blog weyh :)

nelly said...

wah , berguna ni ~

Izamir Ridzwan said...

sori off topik.. ni nak terangkan sedikit psal komen daus kt blog IR

Untuk pengetahuan korang, header flash lagi ringan dari image biasa.. Nampak saja gerak2, tapi saiz dia tak sampai 100KB tau.

Firdaus Kasim said...

Amny : awk cuba la.. x susah pun..

Fyezah : sama2 awk.. thanks ya

Nelly : ya, mmg berguna.. kalo x, takde la sy buat entri ni susah2.. hehe

IR : tapi kenapa byk org ckp kurangkan guna flash dalam blog? diorang ckp berat? entah aq pun x taw

Lagenda said...

nice info..thanks bro

Firdaus Kasim said...

terima kasih mama lagenda

Ainnur Afiffah :) said...

waaa..thank you :) love it~

Ain Zulaikha said...

nice tips :) thanks firdaus.. rupanya ada cara dia ye.. baru tau ..

topimagine said...

tu sume bile nafsu dah syaitan mengatasi iman dalam diri... :(

Firdaus Kasim said...

Nur : sama2 awk..

Ain : kak dah buat? kalo belum, buat taw

top : ya btul..

cikpuanhady said...

waa..menarik nih..agak2 kalau tukar template, kena buat lagi sekali dak?

pasal be nuff tu, hehe, kalau dah abih BE, bergantung pada Nuff lah nak bagi BE ke dak lagi pastu..besenya kalau 1st time dpt BE akan dpt lagi BE.. ME tu mcm gambar kat entri akak tu, BE bila dah habis kempen akan jadi ME dan jumlahnya akan dimasukkan dalam earning..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

Zik said...

seanng jer nak pasang sitemap tuh kan... hehe.. kalau pasang nie.. mungkin pr boleh naik sikit kot?? ada lah aku baca2 sikit dekat blog BI tuh.. tapi tak sure betul ke tak..

Firdaus Kasim said...

@Zik
btul tue bro.. pageview mmg leh naik

cunndaa said...

thanks sgt2....
berjaya buat..heehee

Firdaus Kasim said...

@cunndaa
tahniah cundaa :)

lepak said...

thanks for the info....nak try lah....anyway....nak minta izin share this artikel kt my blog...huhuhu

RizaL vm said...

Sangat membantu Newbie seperti saya Brad...

Firdaus Kasim said...

lepak : amek je.. x kisah pun

Rizal : tahniah bro

Amirul Amin said...

thanks..

Mohd Zakwan said...

kalau boleh.. betulkan balik kenyataaan di atas .. yang gambar pertama kat post ini, sebenarnya itu merupak SITELINK bukannya sitemap..harap maklum

Bukittinggi Fashion said...

thanks


KAIN SULAM BUKIT TINGGI FASHION
SULAM BUKIT TINGGI FASHION KEBAYA NYONYA TELEKUNG BAJU KURUNG MOSLEM SWIMSUIT

misz_eyza said...

owh kiranya sitemap nie salah satu cara kita nak menempatkan diri dalam google search?

lily chandi said...

Thanks..nice info

lily chandi said...

thanks..nice info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim