Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Sunday, 17 April 2011

Apa Syarikat Pengiklanan yang Sesuai Pada Blogger Baru?

Pada pendapat Firz, blogger yang baru sahaja membuat blog dan berminat untuk menjana pendapatan daripada syarikat pengiklanan, mereka harus memilih syarikat pengiklanan yang kurang pesaing dan fleksibel.

Bersaing secara sihat
Hal ini kerana blog yang baru sahaja dibina tidak mempunyai jumlah traffic/pembaca yang banyak. Maka peluang mereka untuk meraih pendapatan melalui syarikat pengiklanan yang besar seperti Innity, Advertlets, Manga Ads dan Nuffnang amat tipis kerana mempunyai persaingan yang terlalu hebat dengan blog yang mempunyai traffic yang tinggi lebih mendominasi.

Anda tidak dibenarkan meletak sekali gus semua syarikat pengiklanan tersebut di dalam blog kerana mereka merupakan pesaing dan anda mungkin di banned jika melanggar syarat tersebut. Heartbeat juga satu syarikat pengiklanan yang baru ditubuhkan dimana syarikat ini hanya menawarkan produk berbentuk hadiah atau cenderahati. Pendapatan Heartbeat ini lebih banyak diperoleh jika kawan anda mendaftar di bawah link invite anda. Peluang untuk meraih pendapatan yang tinggi hanya melalui klik amat tipis kerana Heartbeat hanya menawarkan RM0.04 per klik sahaja.

Jadi, pada pendapat Firz, pilihan yang terbaik kepada blogger baru untuk memilih syarikat pengiklanan yang pertama pada blog mereka ialah di Says.my. Apabila traffic sudah maintain pada angka 100 ke atas, barulah mereka boleh beralih kepada syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Advertlets dan lain-lain.

Untuk meng-optimumkan pendapatan melalui Says.my, memerlukan anda melakukan kempen promosi yang kreatif seperti :
  • Membuat entri pasal kempen iklan yang sedang berlangsung dan sertakan sekali Unique Link anda.
  • Meletakkan banner di sertakan dengan teks yang dapat menarik orang untuk ketahui lebih lanjut.
  • Share melalui Facebook dan Twitter
  • Hantar emel kepada rakan-rakan yang DIKENALI
Ada sesetangah orang mengatakan bahawa status Glitterati pada Nuffnang akan di tarik jika menggunakan link Says.my di dalam blog. Tetapi status Glitterati Nuffnang saya masih lagi wujud setelah menggunakan Says.my selama 4 bulan. Screen shot ini di ambil semasa saya menulis entri ini.
Kesimpulannya, anda sebagai blogger harus bijak memilih syarikat pengiklanan yang sesuai pada prestasi blog anda sendiri. Kepada sesiapa yang telah buat kajian mengenai perbandingan syarikat-syarikat tersebut atau ingin berkongsi sebarang pendapat, sila beritahu di bahagian komen. Terima kasih.

30 comments:

cik azeya said...

says oke ae? tak reti ar gune iklan2 ni. tawu nuffnang je. heartbeat pon cam tak minat sangat. nnt tade org klik. -_-

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

moga beroleh keuntungan maksima.tak salah mencuba samabil2 berblogging kan?

jack said...

Aku dah dapat BE..haha..iklan says.my tu ada juga aku letak dalam blog..tapi tak efek pun kan? mungkin nuffnang tu belum tahu lagi..

Aidanatasya said...

Info yang baik dik..
Tp akak kekal dgn nuffnang. Dan heartbeat.

BeaN MorENo said...

salam...aiyoo kenapa mention status tu...sekarang diorang dah terlepas pandang bende tu tapi bila banyak blogger yang start balik isu ni maka nanti akan melibatkan orang lain...so lets blogging in the smart way...hehe

Firdaus Kasim said...

Azeya : ok sangat.. senang nk dapat duit kalo awk amalkan tips2 promosi says yg sy share kt atas.

LM : thanks kak.. sebagai blogger senoir, akak ada tips tambahan x?

Jack : sama lah kita.. hehe

Kak Aida : thanks kak.. entri nie just nk bg panduan kepada blogger baru je.. hehe

Bean : maaf, sy x faham.. boleh bg penjelasan x tentang screen shot tue?

Mohamad Adib said...

tq bagi maklumat ni..memang dah lama cari maklumat ni..

Firdaus Kasim said...

@Mohamad Adib
Adib.. sama2 bro..

Shamsuddin Amin said...

thanks FK...
tebaek la entry ko ni...=)

♥CiK DuYuNg_Ca♥ said...

daus, ca sbnrnyer kurg phm pasal iklan2 nie..huhu...blog ca ok ke klo nk ltk iklan? trafic slow lagi...huhu

Firdaus Kasim said...

Amin : thanks bro :)

Ca : kalo ca berblogging saja2 tak nk buat duit, ca x perlu tahu pasal iklan nie.. hehe.. ca cuba la amalkan entri sy nie.. khas utk blogger baru taw

Azlan Hasan said...

hehe..kalo says.my tu x paham laa plak kalo aku nak pakai dekat blog nie..hehe..ko liase ngan fb tu aku paham la sebab senang..kita share kan je..btul x??hehehe..ade idea x bro?

Regards,
-Strider

Azlan Hasan said...

hehe..kalo says.my tu x paham laa plak kalo aku nak pakai dekat blog nie..hehe..ko liase ngan fb tu aku paham la sebab senang..kita share kan je..btul x??hehehe..ade idea x bro?

Regards,
-Strider

josrevalution said...
This comment has been removed by the author.
josrevalution said...

salam bro..rasa2nya jenis2 syarikat pengiklanan semuanya sama aje..jadi kalo newbie yg baru buat blog kalo buat blog hanya krna wang lebih baik jgn guna atau join mana2 iklan dauhulu biarkan blog tanpa iklan biarkan blog itu kosong tanpa iklan buat sementara wktu..ertinya dalam 1 ke 2 bulan..tapi yg perlu dibuat..tingkatkan traffik dahulu stabilkan..sebab tanpa iklan sesuatu blog itu amat lah ringan biarlah dan disitu biarlah pengunjung lebih suka ke blog itu setiap hari..hehe..lepas tu..kalo dah agak2 traffik tu dah stabil baru lah letak iklan spt nuff dan hearbt..tapi kalo yg lain dari itu rasanya xya sebab munggkin nuff x suka..tau lah perangai nuff nie..walaupun status itu masih glitterati...tapi kalo mcm aku xder ape..hnya nuff dhti...kejap lagi nak cash out..huhu...ok..mcm buat entry plak kat sini..sory bro firz...

kisah bapak dan anak daranya bedah

Avast AntiVirus 4.8 PROFESIONAL Full + Life Time Key

abrablog said...

hemm..says memang efek pada glitterati. Cuma pandai makan, pandai simpan la. kalau nuffnang dapat tahu, memang diorang akan buang status glitterati tu..so, pepandailah ekk.

hehe..ramai yang gabung nuffnang dengan says. Yang be

Tun Aqilah said...

ouh okay..
byk jgk ek syrikat2 iklan ni
hehehe
thnx kerana stiap entri byk bg tips :)

amny said...

saya masih blurr tentang nuffnang..

ok !xcukup umo agii..heheeh

Woofer Storm said...

smbil menyelam minum air,tak gitu bro??heheee thank info menarik ni,sy baru lagi kat sni..tak tahu apa2 pun pasal ni.ermmm

Zik said...

tak kisahla mana2 pun ok jer.. yang penting passionate blogging kena teruskan... fikir pasal nak letak tuh tolak ketepi dulu... mungkin bila dah rasanya sesuai masanya (tengok traffic agak cantik).. baru letak nuff ke, manga, adverts, dan sbgia...

letak salah satu jer..jangan banyak2.. nanti jadi slow lah pulak blog tuh kan.. hehe..

decrewz said...

Camni, jai nak letak jugaklah..he3

♥CiK DuYuNg_Ca♥ said...

ca rase mcm nk gak wat duit.. :)

Zie said...

blog macik masih takder iklan apa2 saper nak sponsor angkat keybot

Firdaus Kasim said...

Azlan : kau cuba belajar main kod HTML.. kalo kau dah paham, senang nk pasang banner iklan.. kau add aq kt ym, kita chat : pidonvirgo@yahoo.com

Jo : aq suka pendapat kau tue.. mmg mula2 aq buat blog, aq bg cantik blog baru berani letak iklan.. tapi bila fikir balik, iklan nie x memerlukan blog yg cantik pun.. yg penting traffic..

Abra : owh yekew, aq x tahu menahu pula.. hehe.. thanks 4 nasihat ya

tun : sma2 awk.. awk pilih nuffnang ekh?

Amny : awk x akan jadi blur kalo awk byk membaca pasal nuffnang atau lain2 tips/info :)

Woofer : maksud kau apa bro? aq x phm.. hehe

Zik : thanks 4 sharing.. entri nie sebagai panduan je.. hehe

Jai : letak je.. haha

Ca : ca jgn harapkan sykt pengiklanan nie.. kalo serius nk buat duit, ca buka blogshop

Zie : kalo angkat pun bukannya maksik nmpk.. hee

Puanbee2 said...

pernah terbaca nuufnang tk peduli pun apa2 link dlm entry tapi jika tempek iklan sam mcm nuffnang tu baru lah status gelihati tu ditarik balik..

Firdaus Kasim said...

@Puanbee2
yekew kak? sy baru taw.. siapa ckp kak?

sabree hussin said...

boleh try promote iklan affiliate program. komisyen per sale agak tinggi juga dan mungkin berbaloi untuk di cuba

reezluv said...

blog yg baru memerlukan satu tempoh matang sebenarnya..tak digalakkan blog baru 3 bulan, dah penuh dengan macam-macam banner dan iklan..

maintainkan visitor,dulu..duit akan datang kemudian..kalau dalam blog personal ni..

klau ada niche sendiri..advertiser akan datang sendiri..kalau mula-mula berblog dan fikir syarikat ape yg sesuai..rasanya kena kaji balik le kenapa berblog

Firdaus Kasim said...

Sabree : iklan kt blog x jalan lah bro.. byk persaingan dari IM yang lebih arif

Reez : nak hasil cepat.. hehe..

Anonymous said...

saya ada juga pernah ada blog,tapi xserius berblog..

macam mana caranya tu ye Firz..
boleh ajar dari step yg pertama?

--YB KK--

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim