Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 30 December 2011

Skim Program Latihan Satu Malaysia (SL1M)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar anda semua? semoga berada dalam keadaan yang baik-baik belaka :)

Bagi para graduan yang masih lagi belum mendapat sebarang pekerjaan, anda di jemput menyertai Skim Program Latihan Satu Malaysia (SL1M) yang di bawakan khas oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) seterusnya peluang bagi anda untuk diserapkan ke jawatan tetap di SYABAS amat cerah. Skim ini juga layak bagi para graduan yang sudah mempunyai pekerjaan. Sila baca keterangan di bawah untuk maklumat lanjut

Bagi menjayakan aspirasi Negara serta menjalankan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), SYABAS mempelawa siswazah-siswazah yang memenuhi syarat kelayakan untuk menjalani Program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) di SYABAS.

Matlamat utama SL1M SYABAS dalah untuk memberi dan meningkatkan kemahiran serta  kebolehpasaran (employability) graduan bagi mendapat pekerjaan yang setaraf dengan kelayakan pada akhir tempoh program SL1M di SYABAS.

Program berstruktur selama satu (1) tahun ini adalah bagi melahirkan graduan yang berkualiti dan memenuhi keperluan modal insan Negara agar dapat berbakti kepada agama, bangsa dan Negara.

Tawaran menyertai Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) SYABAS ini dibuka kepada semua Warganegara Malaysia yang berkelayakan :-
  1. Graduan Ijazah Sarjana Muda dari IPTA / IPTS yang diiktiraf oleh JPA / Lembaga Akreditasi Malaysia.
  2. Bidang pengajian daripada Kejuruteraan Awam/Mekanikal, Kimia, Pengurusan Perniagaan, Perakaunan, Ekonomi dan ICT.
  3. Masih belum mendapat pekerjaan selepas 6 bulan tamat pengajian.
  4. Graduan yang telah bekerja tetapi pekerjaannya tidak setaraf dengan kelulusan yang diperolehi.
  5. Memperolehi  CGPA sekurang-kurangnya 2.5.
  6. Dilahirkan di Selangor / Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
  7. Keutamaan kepada pemohon daripada kalangan keluarga yang berpendapatan rendah dengan pendapatan isirumah tidak lebih RM3,000 .00 sebulan.
  8. Komited untuk pembelajaran yang berterusan dan berusaha untuk meningkatkan diri.

Faedah yang akan diterima di dalam program SL1M SYABAS :-
  • Graduan akan diberi latihan secara On-the-job Training dan berpeluang menghadiri program-program Pembangunan Diri yang dianjurkan SYABAS
  • Elaun bulanan sebanyak RM1,500.00 sepanjang tempoh program SL1M di SYABAS
  • Graduan yang menunjukkan potensi yang cemerlang akan dicadangkan untuk diambil sebagai kakitangan tetap.
  • Graduan yang berminat boleh memohon dengan menghantar resume lengkap melalui emel kepada : yasminhood@syabas.com.my

Resume anda perlu dilengkapi maklumat yang berikut :-
  1.  Gambar berukuran pasport
  2. Sila nyatakan dengan tepat tarikh tamat pengajian
  3. CGPA terakhir
  4. Pekerjaan anda sekarang  dan pendapatan bulanan (sekiranya sedang bekerja)
  5. Pekerjaan ibu / bapa atau penjaga anda dan pendapatan mereka.

SILA NYATAKAN BERIKUT DI TAJUK EMEL ANDA : PERMOHONAN SL1M SYABAS

Tarikh tutup adalah pada 6 Januari 2012 (Ahad).

Resume yang tidak lengkap akan ditolak. Hanya permohonan yang terpilih akan dipanggil untuk menjalani temuduga.

Sekian , Terima kasih.

Wednesday, 28 December 2011

3 Cara Mudah Buat Duit Melalui Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog firdauskasim.com. Pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah kepada anda kerana anda adalah antara pembaca blog yang terawal dapat melihat header blog terbaru saya :) dan sebagai hadiahnya, saya akan berkongsi dengan anda 3 cara yang mudah untuk buat duit melalui blog :)

Jom buat blog untuk merasi duit baru ini.. hehe!
Blog bukan sahaja boleh dijadikan sebagai hobi yang berfaedah (dengan cara bukan membuat entri yang menyentuh sensitiviti agama, bangsa dan negara) tetapi juga boleh dijadikan pendapatan sampingan. Jika anda pernah dengar bahawa sesetengah blogger boleh menjana pendapatan yang lumayan melalui blog, ketahuilah ia bukan semudah yang disangka. Anda perlukan usaha dan kelainan untuk membuat blog yang dapat menjana pendapatan. Usaha tangga kejayaan! (motto masa sekolah rendah dulu.. hehe!)

1. SYARIKAT PENGIKLANAN
Jika anda ingin membuat duit secara konsisten, anda wajib mendaftar dengan syarikat pengiklanan seperti Nuffnang atau Advertlets. Syarikat pengiklanan seperti Nuffnang adalah orang tengah antara Pengiklan (Advertisor) dan Para Blogger (Publisher). Pengiklan seperti Celcom akan membayar kepada Nuffnang untuk menguruskan kempen pengiklanan mereka melalui sosial media (blog). Dan Nuffnang pula akan menyediakan banner iklan untuk diletakkan di blog yang berdaftar dan setiap pengunjung yang klik pada banner iklan tersebut di blog anda, maka wang sebanyak RM0.20 sehingga RM0.50 akan di kreditkan ke dalam akaun anda di Nuffnang.

Untuk meraih pendapatan yang maksima daripada syarikat pengiklanan tersebut, blog anda haruslah mempunyai pengunjung yang banyak. Untuk menarik pengunjung yang banyak, blog anda haruslah lain dari yang lain dan best! Klik sini dan sini untuk tips bagaimana meraih pendapatan maksima dari Nuffnang. 

Ada satu sahaja yang saya tertinggal untuk tips tersebut, iaitu anda juga boleh membuat banyak blog yang mempunyai pengunjung yang banyak. Bayangkan jika anda mempunyai 300 pembaca blog, pasti 3 orang akan klik pada banner iklan tadi ( 3 x RM0.20 = RM0.60). Jika anda ada 20 blog, maka anda boleh meraih RM12 sehari. 

Saya sarankan anda supaya mendaftar di Nuffnang kerana ia adalah syarikat pengiklanan yang mempunyai kredibiliti dan popular di kalangan blogger berbanding Advertlets yang mempunyai reputasi yang buruk apabila banyak blogger mengadu tidak mendapat bayaran daripada syarikat berkenaan.

2. SEWA IKLAN
Contoh ini anda boleh lihat sendiri di blog saya. Jika anda mempunyai traffic blog yang baik, maka ia akan menarik minat usahawan untuk meyewa banner iklan di blog anda. Selain mempunyai traffic blog yang baik, anda juga harus meletakkan banner iklan tersebut pada tempat yang sangat strategik dan menawarkan harga yang berpatutan supaya ia dapat menarik minat pengiklan untuk meyewa iklan di blog anda. Jika blog anda berkisarkan tentang dunia permotoran, pasti usahawan penjual/dealer kereta berminat untuk mengiklankan tentang kereta yang mereka jual pada blog anda. 

3. SERVIS
Jika anda mempunyai kemahiran atau skil, anda boleh menawarkan servis anda tersebut melalui blog. Contohnya jika anda seorang designer, anda boleh menawarkan servis membuat design blog, banner dan sebagainya. Anda haruslah meletakkan portfolio atau sample supaya bakal pelanggan percaya dengan kemahiran yang anda miliki. 

Sebenarnya banyak lagi cara-cara membuat duit melalui blog. InsyaAllah saya akan kongsikan dengan anda pada masa akan datang. Jika anda mempunyai soalan, boleh komen di bawah. Terima kasih. 

Thursday, 22 December 2011

Disember Bulan Kegelapan

Disember adalah bulan kegelapan? hoho.. seram je tajuk post ni.. kalau kita tengok, cuaca dua tiga hari ni seringkali mendung dari pagi sampai lah ke petang.. cuaca macam ni memang sejuk, kalau kt Amerika, dah turun salji dah.. hehe

Adakah cuaca sekarang sama dengan cuaca
pada 100 tahun lampau?
Dan cuaca macam ni kadang-kadang menakutkan kita lebih-lebih lagi apabila menjelang perayaan Krismas atau tiba ke penghujung bulan, pernah beberapa kali dunia telah digemparkan dengan bencana alam seperti gempa bumi dan yang paling teruk Tsunami yang berlaku pada 26 Disember tahun 2009 kalau tak silap. 

Adakah memang lumrah atau rutin fenomena alam, setiap kali bulan Disember pasti berlaku bencana alam yang dashyat? Kita memang tak tahu. Tapi tahukah anda ada konspirasi yang di wujudkan yang boleh mengatur huru hara dunia dengan mencipta bencana menggunakan teknologi yang mereka bina? Saya tak nak mengulas lebih lanjut kerana masih lagi menyiasat hasil pembacaan pada satu artikel ini. 

Apa yang pasti, Allah SWT telah menarik keberkatan masa, sebab tu masa rasa cepat je berlalu. Apakah yang bakal terjadi pada masa depan dan apakah perancangan kita? Kita memang tak tahu apa yang bakal berlaku dan apa yang penting, kita perlu persiapkan diri ini dengan 'bekalan' yang secukupnya (peringatan buat diri saya, insyaAllah)

Tuesday, 20 December 2011

Kenapa Blackberry Bold 3 Tiba-Tiba Tak Boleh Turn On?

Kepada pemilik blackberry, pernahkah anda pernah mengalami perkara yang sama seperti yang saya alami? Tiba-tiba tak boleh on blackberry, walaupun dah cabut-pasang semula bateri, cabut-pasang semula simkad sampai ada yang ketuk-ketuk blackberry ke dinding? haha

Rupa-rupanya jika anda mengalami perkara tersebut, sebenarnya blackberry anda sedang mengalami 'reboot'. Ikuti step by step di bawah untuk pulihkan Blackberry kesayangan anda seperti sedia kala :
  1. Buka Sim Kad dan Media Card
  2. Charge Blackberry anda dan tunggu sehingga keluar lampu led hijau
  3. Kemudian, pasang semula sim kad dan media card anda
  4. Tunggu sehingga 5 minit
  5. Guna semula blackberry anda
Jangan jadi macam saya, charger letak kt office, kena pula hari Jumaat. Selama dua hari tak dapat on blackberry sebab charger takde, kita tak boleh charge guna kabel usb dan sambung kt laptop sebab power dia tak kuat. 

Tuesday, 13 December 2011

Dua Laptop Satu Blackberry

Tahukah anda bahawa kebanyakan barang dan produk dari Malaysia ni di beli dari China? Pemborong atau pembekal membeli secara pukal dengan harga sangat murah, kemudian menjual di pasaran Malaysia dengan harga yang sangat menguntungkan. Itulah fenomena bisnes yang sedang berlaku di Malaysia ini.

Ada barangan dari China ni bagus dan ada juga yang sebaliknya. Yang sebaliknya tu macam telur tiruan tu lah.. naya orang je.. haha! Dan tahukah anda bahawa laptop dari Low Yat kebanyakkannya di datangkan dari China? Yup, itulah hakikatnya. Jadi, jika anda ditawarkan laptop dengan harga murah, ia sebenarnya akan rosak tidak sampai setahun.

Tahukah anda, Jenama Dell digunakan oleh
kebanyakkan syarikat swasta di Malaysia
Itulah terjadi pada laptop Lenovo yang baru saya beli 6 bulan lepas. Masa beli tu memang ok, lepas tu makin lama, performance laptop tu makin slow dan terus skrin dia tak keluar apa2.. terus gelap. Mungkin juga brand Lenovo cepat rosak berbanding brand Acer atau juga cara penjagaan saya yang salah? Lepas pergi repair kt Low Yat, beberapa minggu lepas tu, terus dia rosak. Hanguslah RM350 duit repair tu.. :( Nasihat saya, jika motherboard laptop anda rosak, jangan sekali2 pergi bawa repair, beli je laptop baru.

Disebabkan saya perlukan laptop baru dengan segera sebab bisnes online yang saya jalankan akan terjejas kalau takde laptop, jadi saya terpaksa sekali lagi beli laptop dari Low Yat. Bukan semua laptop dari Low Yat  tak bagus ye, kena lah pandai pilih disertakan dengan sedikit pengetahuan berkenaan laptop, baru boleh decide laptop mana yang bagus.

Kali ni, saya beli laptop Dell Inspiron yang dah ketinggalan zaman dan semakin murah. huhu.. nak buat macmana, perlukan dengan segera, duit pula tgh sengkek. Mana tak nya, bulan ni je dah beli satu Blackberry. Dua laptop dalam masa tak sampai 7 bulan. Dell dan Blackberry adalah jenama yang bagus untuk bisnes.

Jom support bisnes saya dengan tekan butang 'Like' di fan page ini --> http://on.fb.me/SafiraPrinting

Friday, 9 December 2011

Antara Blackberry Dan Android : Mana Pilihan Anda?

Alhamdulillah, impian saya untuk memiliki smart phone akhirnya tercapai jua setelah sekian lama mengimpikannya. Selepas puas survey antara Blackberry dan Android mana yang lebih sesuai, akhirnya saya memilih Blackberry kerana memenuhi keperluan saya. 

Jadilah pembeli yang bijak, anda harus mengenalpasti apakah keperluan anda untuk memiliki smartphone (melainkan anda mempunyai wang bertimbun kt poket). Blackberry  mempunyai fungsi email yang terbaik berbanding Android. Saya lebih mementingkan emel kerana urusan bisnes printing yang saya jalankan banyak melibatkan urusan melalui emel. 

Selain itu, syarikat Telco yang sekian lama saya gunakan (tak pernah tukar) iaitu Maxis, menyediakan pelan BIS (Blackberry Internet Services) dimana dengan hanya reload RM20, anda dapat menggunakan emel, Facebook application, Twitter, YM, BBM dan browsing internet pada had 120mb selama sebulan. Memang jimat, sesuai untuk student.

Jika anda gemarkan hiburan dan mencuba pelbagai application yang menarik, Android adalah gadget yang paling sesuai untuk anda. Saya tak boleh cerita banyak mengenai android kerana tak pernah memilikinya. hehe..

Kesimpulannya, bagi saya Blackberry sesuai untuk orang yang mementingkan kerjaya dan Adroid pula lebih sesuai untuk sesiapa yang ingin merasai keseronokan dalam menggunakan teknologi. Siapa guna Blackberry, boleh bagi pin BBM.. kita share2 ye.. hehe

Friday, 25 November 2011

Pemberian Air Percuma Kerajaan Selangor

Pada pendapat anda, adakah wajar kerajaan Selangor memberi air percuma kepada rakyat Selangor (terutama yang kurang pendapatan). Kerajaan Selangor pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim mengamalkan konsep Hasil Negeri Untuk Rakyat dimana beliau ingin mewujudkan Selangor negeri kebajikan dimana hasil yang diperolehi kerajaan adalah untuk dinikmati rakyat Selangor. Maka salah satu cara untuk mengadaptasi konsep ini adalah memberi 20m padu air percuma kepada rakyat Selangor yang berpendapatan rendah selama 6 bulan pertama.

Ramai yang menyahut baik tindakan kerajaan Selangor ini memberi air percuma, namun ada juga yang membangkang sekeras-kerasnya tindakan kerajaan pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim ini. Alasan yang popular yang dipersoalkan mereka ialah pembaziran akan berlaku. Mana tidaknya, jika mereka mendapat air percuma, sudah pasti mereka tidak hargainya kerana mereka tidak perlu membayar bil air yang digunakan. 

Ada juga yang mengatakan bahawa Selangor bakal mengalami krisis air yang teruk beberapa tahun lagi kerana banyak sungai yang telah tercemar dengan teruk (pada masa sama, bilangan loji pembersihan air yang tidak mencukupi) dan memberi air percuma yang bakal dinikmati sejuta rakyat selangor akan menyebabkan krisis ini bertambah teruk.

Air adalah anugerah Allah SWT yang diberi kepada manusia secara percuma. Namun untuk menikmati air yang benar-benar bersih dan berkualiti untuk disalurkan ke rumah kita untuk kegunaan harian, maka kita perlu membayar sedikit 'upah' bagi pihak yang telah memproses air dan menyalurkannya ke rumah atau ke kilang. Tindakan memberi air percuma (dengan sedikit syarat & terma kepada penerima) dilihat adalah tindakan yang sangat wajar kerana di anggap kerajaan tersebut adalah adil dan saksama.

Minta tolonglah jangan politikkan air kerana bala yang diturunkan bakal berlaku akibat kerakusan manusia yang ingin berkuasa. Air di Kelantan memang diakui mempunyai kualiti yang teruk, minta pihak yang bertanggungjawab membantu kerajaan pimpinan PAS memperbaiki kualiti air disana tanpa mengira persefahaman politik

Tuesday, 22 November 2011

Pemain Bolasepak Malaysia Di Kesan Ambil Dadah?

Mungkin selepas indonesia di kecewakan dalam perlawanan Bolasepas Sukan SEA Akhir 2011, pelbagai pihak tuan rumah cuba menafikan kemenangan Malaysia tersebut termasuklah menerusi dakwaan oleh pegawai penguatkuasaan pertandingan yang mendakwa bahawa terdapat pemain Malaysia mengambil doping atau bahan larangan sebelum perlawanan bermula.

Petugas Anti Doping Indonesia yang bergegas sebaik sahaja permainan tamat, mahu memeriksa pemain Malaysia tersebut dan tindakan ini benar-benar mengundang rasa tidak puas hati Jurulatih skuad muda Malaysia itu.

Untuk pengetahuan anda, sebelum ini, Jurulatih Skuad Harimau Muda Malaysia itu dilarang meraikan kemenangan menentang Myanmar bersama anak2 buahnya dan tindakan penguatkuasaan pertandingan itu benar-benar ada motif tertentu.

Semua perang psikologi oleh Indonesia tersebut di balas dengan kemenangan Malaysia dua kali berturut2 dalam Bolasepak Sukan SEA. Tahniah Malaysia! dan di harapkan media dan rakyat Indonesia sendiri, janganlah anda terlalu emo dan over terhadap mana-mana pasukan yang menentang pasukan bolasepak anda sendiri (terutama Malaysia) kerana ia bakal mengundang keburukan kepada anda semua sendiri.

Thursday, 17 November 2011

Keputusan Bolasepak Sukan SEA 2011 Antara Malaysia Dan Indonesia

Hero kita (Penjaring Gol Malaysia)
Keputusan Bolasepak Sukan SEA 2011 Antara Malaysia Dan Indonesia dengan Malaysia menang mengatasi tuan rumah, Indonesia dengan keputusan 1-0. Jaringan tunggal Malaysia dijaringkan oleh super subs Shahrul Azwari pada minit ke-19. Perlawanan yang penuh kekerasan itu menyaksikan Malaysia muncul juara kumpulan dan bakal menentang Myanmar pada aksi separuh akhir, 19 November ini. Keputusan Bolasepak Sukan SEA 2011 Antara Malaysia Dan Indonesia telah menyebabkan penonton Indonesia yang sering 'memusuhi' Malaysia terdiam seketika.

Sebenarnya post ni saya buat semata-mata nak menguji sejauhmana blog saya berada di page rank google. Untuk mengetahuinya, cuba anda search kt google dengan keyword yang berkaitan dengan tajuk post ini dan lihat dimana blog saya di page rank Google. Kalau ada di no 1 dan 2, maka saya telah berjaya dan pagerank no -2 yang dianugerahi oleh Google, benar benar berjaya.. hehe..

Wednesday, 16 November 2011

Perogol Kena Pancung

Di Jeddah, Arab Saudi, tiga lelaki yang ditangkap apabila merogol pembantu rumah di jatuhi hukuman pancung. Tiga lelaki yang terdiri daripada seorang warga Arab dan dua lagi warga Canada telah merogol pembantu rumah perempuan dan turut meliwat dua orang lelaki di sebuah rumah di Jeddah dua tahun lalu. Laporan oleh Arab News.

Antara hukuman pancung dan gantung sampai mati, mana yang lebih mengerunkan kepada penjenayah? Rasanya  dua-dua tak menakutkan pun sebab pengakhirannya akan mati juga. Kalau pancung mungkin lebih disukai oleh penjenayah yang bersalah melakukan jenayah berat sebab kalau pancung, rasa sekejap je sakit berbanding gantung sampai mati, melainkan pedang tu tak tumpul. (rasanya tiada siapa suka kena pancung atau gantung.. hehe!)

Saya bukan nak membicarakan tentang hukuman ini, tetapi hanya nak bagi peringatan, jangan lah lakukan jenayah kerana kat dunia lagi akan dapat hukuman berat, apatah lagi apabila Akhirat nanti. Rasanya semua yang baca blog saya ni baik2 belaka, tapi pernah tak korang lakukan apa2 jenayah mcm mencuri? Seribu langkah, bermula dengan satu langkah.. 

Monday, 14 November 2011

Kisah Teladan Daripada Budak Penjual Kuih

Hari itu selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.

"Abang nak beli kuih?" katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya. “Tak apalah dik... Abang dah pesan makanan," jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.

"Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?" katanya selamba semasa menghampiri meja saya.
"Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni," kata saya sambil menepuk-nepuk perut.

Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, "Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?"

Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya.

Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya.

"Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang." katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.

Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya. "Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu," Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. 

Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. 

Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya. Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu. "Kenapa bang nak beli kuih ke?" tanyanya. "Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!" Kata saya tanpa menjawap pertanyaannya.

"Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang! " katanya begitu lancar.

Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu. "Abang nak beli semua ke?" Dia betanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata. "RM25 saja bang."
Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.

Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirkanya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan. Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya ..

Monday, 7 November 2011

Printing Services Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Untuk post kali ini, saya ingin menyenaraikan senarai kedai-kedai Printing Sevices Malaysia secara online yang sememangnya dijamin murah dan sangat diyakini. Senarai ini saya tidak dipetik dari mana-mana sumber, malah merujuk kepada group/kumpulan dimana pengusaha Printing Services Malaysia berkumpul. 

Apa yang menariknya, semua senarai ini adalah terdiri daripada usahawan Bumiputera dimana mereka menawarkan Services Printing yang sangat murah di seluruh Malaysia. Kenapa murah? sebab mereka tidak perlu  menanggung kos overhead yang banyak memandangkan mereka beroperasi secara online. Jadi, jika anda ingin membuat bisnes kad, flyer, bunting, banner, kalendar baru tahun 2012 dan sebagainya, sila rujuk kepada senarai di bawah

SAFIRA PRINTING SERVICES (002054514-X)
Nama : Firdaus Kasim
No Tel : 017-636 4629
Email : safiraprintingservices@gmail.com

TOK ARAU SERVICES 
Nama : Nadiah Azaman
No Tel : 013-222 5762

CREATIVE TOUCH SOLUTION
Nama : Safwan Seth
No Tel : 013-968 6401

HUZRET RESOURCES
Nama : Huzalifah Mohd Husain

SMART PRINT SERVICES
Nama : Nor Azlina
No Tel : 013-988 3771

COLOR PAPER SERVICES
Nama : Yuzalina MY
No Tel : 017-715 4465

KEMUDI PRINTING
Nama : Syafiq Shohaimi
No Tel : 013-706 6930

BB PRINT SOLUTION
Nama : Hasna Izati
No Tel : 017-917 4404

ONE1 TOUCH
Nama : Ida
No Tel : 019-4333253

MODERN INSPIRATION
Nama : Syukri Tahir

CENDERAHATI
Nama : Imo Imora
No Tel : 017-794 6669

AIZ SERVICES
Nama : Arzu Syokdesign

EASYPRINT STUDIOS
Nama : Ren Sasaki

CAHAYA KAHFI ENTERPRISE
Nama : Cahaya Hadapanku

ILHAM BESTARI RESOURCES
Nama : Najib Ismail
No Tel : 019-365 2733

PRINT ART
Nama : Azman Mohamad
No Tel : 013-756 9258

PRO DET CREATIVE
Nama : Achik Pro Det
No Tel : 013-902 5856

FND PRINTING
Nama : Cik Da
No Tel : 012-626 6298

ILHAM & ZAHRAH PRINTING, KOTA BHARU, KELANTAN
Nama : Hafizul Amin
No Tel : 019-223 1675

KEJORA PRINTHOUSE
Nama : Ashraf Latif
No Tel : 013-628 8689

PRINTING SOLUTION (DESIGNER & PRINTING)
Nama : Hasbi
No Tel : 017-831 5142

AHA CREATIVE
Nama : Ariffen
No Tel : 012-442 5226

DIGITAL TIJARAH
Nama : Jundullah
No Tel : 012-260 3204

ILHAM SMARTPRINT (TERENGGANU)
Nama : Ameerah Hikari
No Tel : 013-308 1353

KERTAS CINTA - GALERI KAD UNDANGAN PERKAHWINAN
Nama : Ahmad Kamarulzaman
No Tel : -

ULTIMATE PRINTING SOLUTION
Nama : Mohd Zaidi
No Tel : 017-478 0097

EG PRINT SOLUTION
Nama : Azie Arifin
No Tel : 017-610 9850

MF EXPERT TRADING
Nama : Mahfuz Mahmud
No Tel : 013-352 7745

PURNAMA ARTWORK
Nama : Anysha Nur
No Tel : 012-700 6019

RAZALI JUNUS
Nama : Razali Junus
No Tel : 012-261 3169

NURZ PRINT & DESIGN
Nama : Nurul Afzarina
No Tel : 019-404 9109

MUTIARA GEMILANG SUPPLY & SERVICES
Nama : Putri Farah
No Tel : 019-396 5173

SM CREATIVE
Nama : Zulhilmi
No Tel :  014-9496206

Tuesday, 1 November 2011

Isteri Perdana Menteri Menunaikan Haji


Kami doakan supaya Perdana Menteri dan isteri beliau dapat haji mabrur dan supaya Allah SWT memberi petunjuk jalan yang lurus kepada Perdana Menteri dan isteri beliau supaya dapat memimpin 'Negara Islam Contoh' ini ke jalan yang benar yang diredhai Allah SWT.

p/s : Sejuk mata memandang bila tengok perempuan yang dapat menutup aurat dengan sempurna :) 


Sumber : Facebook

Selamat Bulan November

Sepanjang penglibatan saya dalam dunia blog, bulan Oktober amat menyedihkan kerana blog ini seolah-olah mati kerana tidak selalu update. Masa yang berlalu sebenarnya sentiasa akan menyebabkan kita sentiasa berubah. Rasanya baru semalam sy tgh keluar dari perut ibu, tengok2 sekarang dah besar panjang dah.. hehe.. gurau je..

Rasanya baru semalam saya bergambar dgn kawan2 sekolah
Masa dulu dengan sekarang sama sekali berubah buat diri saya. Kalau dulu, lepas tamat pengajian diploma, saya menganggur hampir selama 4 bulan dan masa itu nak update blog sejam 2 kali takde hal punya. Tetapi sekarang, saya dah dapat kerja tetap, so, masa jadi terhad. Lepas balik kerja pula, terus saya buat bisnes part time saya iaitu bisnes printing. Jadi, masa untuk update blog memang susah nak dapat. 

Jadi, saya berazam akan sampaikan entri2 yang bermanfaat untuk anda semua walaupun jarang update sebab tak guna juga update blog 2 kali sejam tapi entri merapu meraban mcm entri ini.. hehe! Sekejap je dah masuk bulan 11, lepas tu nak new year. Saya pasti, pasti korang semua dah tak ingat azam yang dipasang pada awal tahun ni kan? haha.. anyway selamat bulan baru November :)

Thursday, 27 October 2011

Masih Relevankah Lagi Public Phone?

Kali terakhir saya guna public phone ialah semasa study di Politeknik setahun yang lalu. Masa tu bateri handphone dah betul-betul empty, pada masa yang sama sy perlu menghubungi seseorang untuk tujuan kecemasan. Anda pula, bila kali terakhir anda menggunakan public phone?

Rindunya nak call guna public phone ni.. hehe!
Kalau 15 tahun yang lepas, public phone kerap kali digunakan sampai beratur panjang untuk menunggu giliran untuk membuat panggilan. Tetapi kini, rata-rata semua orang sudah mempunyai handphone sendiri, sampaikan jika di dalam rumah tu ada 5 orang, mesti ada 5 buah handphone di dalamnya (malah ada yang lebih dari 5 buah handphone). Jadi, masih relevankah lagi public phone pada zaman ini?

Jika anda perhatikan, sesetengah kawasan perumahan sudah tiada lagi di sediakan public phone. Public phone disediakan hanya di kawasan tumpuan ramai atau tempat public. Dan, jika anda perasan, kebanyakkan yang menggunakan public phone ialah pendatang asing! hehe

Apakah yang bakal berlaku 30 tahun akan datang pada public phone? mungkin public phone kita hanya boleh jumpa di kawasan perniagaan dan kawasan tumpuan ramai sahaja, atau mungkin tiada langsung??

Friday, 21 October 2011

Tutorial Cara-Cara Lakukan Pembayaran Di CIMBClicks

Kini, seiring dengan kemajuan teknologi yang semakin pesat, kehidupan kita semakin lama semakin mudah.. Sehinggakan jika anda sering kali melakukan transaksi pembayaran, anda tidak perlu beratur panjang yang benar2 memenatkan dan membuang masa dan tenaga, semata-mata untuk melakukan transaksi pembayaran. Anda boleh lakukannya hanya di hujung jari sambil rilek2 di mana sahaja anda berada. 

Maka kepada sesiapa yang mempunyai akaun Maybank, anda wajib mendaftar pengguna di Maybank2u dan kepada pengguna CIMB, CimbClicks adalah untuk anda. Untuk melakukannya, anda boleh meminta bantuan daripada petugas bank untuk daftarkan untuk anda secara PERCUMA.

Jika anda sudah pun mempunyai Maybank2u (www.maybank2u.com.my) atau CimbClicks (www.cimbclicks.com.my), saya akan menerangkan anda tentang cara sebenar bagaimana anda dapat lakukan transfer atau transaksi pembayaran, seterusnya anda dapat menunjukkan bukti pembayaran (jika diminta oleh penerima bayaran) iaitu resit transaksi. Ikuti tutorial di bawah :

Setelah berjaya log in, sila klik "Transfer" pada navigator bar
Selepas itu, sila klik "Transfer Fund" untuk melakukan transaksi pembayaran
Untuk memindahkan wang ke akaun CIMB yang lain, sila klik "To Other CIMB Accounts" > " Transfer"
Manakala untuk memindahkan wang ke dalam akaun bank yang lain (Contohnya Bank Islam) sila klik "To Other Banks" > "Interbank GIRO"
Kemudian, anda wajib untuk memasukkan no akaun si penerima dan jumlah transaksi. Email dan No Phone adalah sebagai 'notification' kepada si penerima sahaja, anda boleh memilih untuk memasukkan atau tidak. Tetapi saya menggalakkan anda memasukkan emel si penerima. Jika anda memasukkan no phone, charge tambahan sebanyak RM0.20 akan dikenakan. Selepas selesai isi butiran, sila klik "Submit"
Sila double check. Jika semua maklumat adalah betul, sila klik "Confirm"
Tahniah! anda berjaya melakukan transaksi! Kini, sila print resit anda sebagai bukti untuk ditunjukkan kepada si penerima bahawa anda sudah melakukan pembayaran seperti yang diminta.
Jika anda menggunakan Google Chrome, paparan seperti di atas akan keluar apabila anda menekan butang print. Sila tick "Landcape" dan "Color" dan akhir sekali klik Butang "Print"
Sila "Save As" resit anda di tempat yang selamat. Anda boleh gunakan resit ini untuk attach di emel.
Jadi, tak perlu lagi anda "copy n paste" atau "Snipping" butir2 pada resit untuk membuktikan kepada si penerima bahawa anda telah melakukan pembayaran kepadanya, cara tersebut sama sekali tidak kelihatan profesional dan "kebudak-budakan". Anda boleh attach resit tanpa ada sebarang maklumat sulit (seperti baki akaun anda) di dalamnya. 

Sekian sahaja, sila ajukan sebarang pertanyaan anda di ruangan komen. Kepada kawan2 yang hensem2 dan cantik2 sekalian (ayat bodek.. hehe!), saya minta tolong anda semua klik "Like" Facebook Fanpage saya ya? Terima kasih

Kenapa Allah SWT Cipta Neraka?

Ini adalah sebuah kisah benar. Kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar ‘Membangun Bersama Islam’, kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam. 

Gambar Hiasan
Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la… setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, “..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan. Peraturan ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga, kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka…”

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak “Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?” Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: “Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?”

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: “Perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik, orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan ‘lulus’ percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol disyurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu ‘baik’. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?”; tanya ustaz.

“Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je..” rungut si gadis.
Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: “Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?”
Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya: “Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak. Assalamu’alaikum.”

Sumber: http://feryco.com/kenapa-diciptakan-neraka

Thursday, 20 October 2011

Couple di Kaunseling Di Depan Keranda. Sudah Insafkah Mereka?

Apabila TV3 menyiarkan beberapa pasangan couple yang dicekup berhampiran Damansara dan di sekitar hotel bajet beberapa hari yang lalu, dengan mereka yang terlibat dibawa untuk diberi nasihat dengan menaiki van jenazah dan diberi kaunseling di depan keranda, adakah anda yang melihat mereka yang terlibat itu benar2 insaf sehingga menangis teresak2? Persoalannya, adakah mereka menangis kerana takut akan dosa yang mereka lakukan atau takut kerana dicekup dan malu apabila dirakam oleh TV3?

Saya kurang bersetuju dengan tindakan TV3 yang menyiarkan berita tersebut kerana beranggapan mereka telah memalukan atau mengaibkan pasangan couple yang terlibat, seterusnya akan menyebabkan mereka menjadi trauma akibat malu yang terlampau sangat (walaupun muka mereka di'sensor'). Hal ini seterusnya akan menyebabkan mereka mungkin memberontak. Tindakan Jabatan Agama Islam mencegah aktiviti maksiat adalah tindakan yang sangat wajar. 

Apa pendapat anda? Adakah wajar TV3 menyiarkan keaiban orang lain (dengan niat suci murni menghalang maksiat). 

Sunday, 16 October 2011

Tutorial Cara Buang "Posted by" Dalam Entri

Berikut merupakan cara-cara bagaimana anda mahu membuang "Posted By" di dalam entri blog anda. Jika anda merasakan perkataan "Posted by" tidak perlu berada di atas entri blog kerana menganggap perkataan tersebut menyemakkan blog, maka sila ikuti tutorial di bawah :

Langkah 1 : Di Dashboard blog, sila klik "Edit HTML"

Langkah 2 : Tick pada "Expand Widget Template"

Langkah 3 : Tekan Ctrl+F dan pada kotak tersebut, sila taip kod <data:post.author/>

Langkah 4 : Sila buang kod tersebut dan preview

Langkah 5 : Save jika anda berjaya melakukannya :)

Wednesday, 12 October 2011

Bolehkah Solat Tahiyyatul Masjid DI Surau?

Untuk pengetahuan anda semua, apabila kita sedang dalam perjalanan dan tiba-tiba rasa nak buang air kecil atau besar dan kita melepaskan hajat kita tu di surau atau masjid (memandangkan tiada public toilet atau R&R berhampiran), maka kita perlu menunaikan solat sunat tahiyyatul masjid sebagai menghormati hak masjid. Tetapi, adaakah boleh melakukan solat sunat tahiyyatul masjid apabila kita berada di surau?

  • Dalam sebuah hadis riwayat Muslim menjelaskan seseorang yang memasuki masjid hendaklah menunaikan dua rakaat sunat Tahiyyatul Masjid walaupun imam sedang menyampaikan khutbah jumaat. Perkara ini telah menjadi sunnah kepada ummah Islam seluruhnya. Persoalannya adakah boleh bagi seseorang itu menunaikan solat tahiyyatul Masjid di surau? 
  •  Berdasarkan penjelasan hadis di atas tidak harus menunaikan solat tahiyyatul Masjid di surau, kerana syarat masjid yang diharuskan seseorang menunaikan solat tahiyyatul masjid ialah masjid yang boleh ditunaikan di dalamnya solat jumaat atau dengan lain perkataan masjid jamik.
  • Surau tidak ditunaikan di dalamnya solat jumaat kecuali surau yang diisytiharkan oleh pihak kerajaan sebagai masjid dan masyarakat awam boleh menunaikan solat jumaat di situ. Di kala itu barulah boleh ditunaikan solat tahiyyatul Masjid.

Monday, 10 October 2011

Keputusan Suku Akhir Piala Malaysia 10/10/2011

KEPUTUSAN PERLAWANAN SUKU AKHIR PERTAMA PIALA MALAYSIA - 10/10/2011 (ISNIN)

  • Terengganu 3 - 1 Kelantan
  • Selangor 3 - 1 Perak
  • Felda United 1 - 0 Negeri Sembilan
  • Sabah 1 - 2 T-Team

* Perlawanan Suku Akhir Kedua pada 14/10/2011 (Jumaat)

Dijangkakan, pasukan Terengganu, Selangor, Negeri Sembilan dan T-Team akan layak ke separuh akhir Piala Malaysia 2011.. haha!

Tak Salah Share Kisah Kebaikan Di Facebook

Sekarang ni banyak info-info dan cerita -cerita yang berunsurkan teladan, kebaikan dan tentang kebesaran agama Islam disebarkan di Facebook. Tetapi saya hairan, terdapat daripada kita yang cuba menghalang orang lain utk share kisah atau info tersebut. Alasannya, kita kena kaji betul-betul dan siasat tentang perkara tersebut sebelum menyebarkannya. 

Ya, memang betul, Nabi SAW sendiri menyuruh supaya kita siasat terlebih dahulu sebarang berita yang datang kepada kita supaya tidak terjadi sesuatu fitnah. Pasti ada antara kita beranggap bahawa sebarang kisah atau info yang menjurus kepada kebaikan atau nasihat- menasihati itu, jika dikongsi akan mendapat pahala dan kebaikan itu akan datang kepada kita sendiri. Ya, ini pun adalah andaian yang sangat tepat.

Jadi, jika kita benar-benar faham dan mengesahkan bahawa sesuatu fakta itu benar, maka kita boleh share dengan yakin dengan niat semata-mata kerana Allah SWT, maka insyaAllah kebaikan akan datang kepada kita. Tetapi sebaliknya jika kita membaca fakta itu, tetapi tidak yakin akan kebenarannya, maka kita tidak digalakkan untuk menyebarkannya kerana dalam Islam, perkara yang syubhah adalah haram. Eloklah kita baca sahaja untuk diri kita sendiri.

Kesimpulannya, kita termasuklah saya sendiri yang menulis ini perlulah lengkap mempersiapkan diri dengan ilmu agama kerana amal tanpa ilmu seumpama pokok yang tidak menghasilkan buah2an..

Sunday, 9 October 2011

Masih Lagi Slow Walau Dah Bayar Broadband

Jika anda perasan, walaupun anda dah bayar bil broadband Maxis, tetapi line internet masih lagi lambat dan tak stabil..

Sebenarnya, menurut Maxis, quota broadband anda itu akan recover atau pulih pada setiap 17 hb..

Adoyai, lambat lagi daa.. takde selera pula nak online.. haha..

Tuesday, 4 October 2011

Jus Maqui Adalah Antioksidan Tertinggi Di Dunia

APAKAH PUNCA PENYAKIT MODEN?
"Saintis kini percaya radikal bebas adalah faktor utama kepada terjadinya hampir kesemua jenis penyakit ,dari penyakit hati, artiris hingga ke kanser dan katarak.Radikal bebas juga adalah punca utama penuaan." -Author The Antioxidant Miracle-
Dr. Lester Packer, is the world’s foremost antioxidant research scientist
APA ITU RADIKAL BEBAS?
Radikal bebas adalah molekul yang tak seimbang berpunca dari perkara dibawah ini dan ia merosakkan sel dalam badan manusia ,antara punca terjadinya ridikal bebas adalah:


AKIBAT TIDAK MENGAWAL RADIKAL BEBAS


MEMPERKENALKAN PENTAGONIAN MAQUI JUICE

TAHUKAH ANDA JUS MAQUI MENGANDUNGI ANTIOKSIDAN TERTINGGI DIDUNIA?

  • Maqui Berry telah digunakan berkurun-kurun oleh suku Mapuche India dari Amerika Selatan. Buah ini tumbuh secara eksklusif di Patagonia Wilayah Selatan Chile dan Argentina. Maqui Berry merupakan simbol kekuatan, kesihatan dan kecergasan, ia juga dipercayai oleh orang asli bahawa ia mempunyai kuasa penyembuh yang menakjubkan. bHIP Global dengan bangganya membawa formula mustahil ini ke seluruh dunia bagi kali pertama. Selain daripada rasa sedapnya, anda juga akan menerima kombinasi nutrisi yang paling kuat, yang tidak pernah dijumpa di mana-mana di seluruh dunia.
  • Doktor dan saintis telah megambil keputusan untuk menggabungkan Premium Costa Rica Lidah Buaya Vera, Mineral Ionik Laut dan Resveratrol dengan Maqui Berry untuk mencipta produk unik yang dipercayai akan menawarkan faedah-faedah yang mendalam untuk berjuta-juta orang. Bahan-bahan ini telah diuji secara saintifik dan telah menunjukkan keputusan yang menakjubkan. Dengan menggabungkan bahan-bahan ini, bHIP Global telah mencipta produk yang amat istimewa dalam kategori ini. Ia adalah supplemen yang menakjubkan. Hayatilah badan yang sihat.
  • Antioksidan adalah bahan-bahan yang meneutralkan radikal bebas, sebatian-sebatian yang dihasilkan oleh metabolisme dan pendedahan kepada toksin dan sinaran yang membahayakan. Kerosakan radikal menyebabkan perubahan yang berlaku disebabkan oleh peningkatan usia. Ia juga akan menyebabkan keradangan, kardiovaskular dan merosakkan sistem saraf, fungsi pengimunan, serta perubahan sel-sel kanser.
  • Tahap aktiviti anti-oksida dalam makanan atau supplemen akan diukur oleh mata ORACnya. Semakin tinggi mata ORAC, semakin kuatlah aktiviti anti-oksidanya. Graf berikut menunjukkan kekuatan antioksidan Maqui Berry yang luar biasa berbanding dengan buah-buahan yang lain.
DAPATKAN SET PERCUBAAN DISINI -----> SET PERCUBAAN JUS MAQUI


KANDUNGAN JUS MAQUIBERRY


-Buah Maqui Berry-
  • Beri / Buah yang mengandungi antioksidan yang tertinggi di seluruh dunia.
  • Menurunkan berat badan.
  • Meninggatkan kekuatan dan daya ketahanan.
  • Menyokong kesihatan penuaan.
  • Meneutralkan radikal bebas.
  • Sumber vitamin C, kalsium, besi dan kalium yang bagus.
  • Menambahkan paras tenaga.
  • Aktiviti anti-radang.
  • Melindungi LDL daripada pengoksidaan.
  • Menguatkan tulang dan sendi.
  • Memutihkan kulit dan melindungi kulit daripada sinaran matahari.
-Resveratrol-
  • Mengandungi Resveratrol sebanyak 7 botol wain merah dalam satu sajian
  • Meningkatkan kesihatan dan melanjutkan hayat hidup.
  • Melindungi sistem kardiovaskular.
  • Merangsang aktiviti penyahtoksikan dalam badan.
  • Aktiviti anti-inflamasi.
  • Melindungi anda daripada kanser dan kekacauan neurodegenerative seperti Alzheimers dan Parkinsons.
-Lidah buaya vera-

  • Mengandungi vitamin, mineral, asid amino dan unsur surih yang lain, membolehkan badan supaya berupaya menyembuhkan sendiri.
  • Meningkatkan kenalaran usus.
  • Memperkenalkan kulit yang sihat.
  • Membantu dalam pengawalan berat badan.
  • Mengurangkan keradangan dan kesakitan yang disebabkan oleh artritis, sendi-sendi dan otot-otot.
  • Mengawal keasidan perut.
  • Membantu pesakit kencing manis peringkat kedua.
  • Vitamin B yang tinggi untuk peredaran darah, kardiovaskular, pencernaan dan kesihatan sistem imun
Mineral Ionik Laut
  • Diperlukan untuk penghasilan saraf dan pengecutan otot.
  • Diperlukan untuk memasukkan nutrisi dan mengeluarkan bahan-bahan buangan dari sel.
  • Diperlukan untuk menyerap nutrisi dari saluran penghadaman.
  • Membantu untuk mengambil nutrisi yang khusus untuk mendapat faedah yang sepenuhnya.
  • Diperlukan untuk penyenggaraan imbangan asid-bes dalam badan.
  • Penting untuk memastikan hati dan buah pinggan berfungsi dengan baik, dan menyahtoksikan badan kami.
Campuran Buah yang menakjubkan – Campuran eksklusif buah kami yang 
menakjubkan ini mengandungi: strawberi, kranberi, beri biru, bilberries, raspberi dan elderberi. Campuran beri ini merupakan satu sumber antioksidan yang amat penting dan menambahkan rasa sedap kepada formula yang menakjubkan ini.

LIHAT CARTA DARI ORAC-H (Oxygen Radical Absorbance Capacity)

KHASIAT JUS MAQUI
  • Beri / Buah yang mengandungi antioksidan yang tertinggi di seluruh dunia.
  • Menurunkan berat badan.
  • Meninggatkan kekuatan dan daya ketahanan.
  • Menyokong kesihatan penuaan.
  • Meneutralkan radikal bebas.
  • Sumber vitamin C, kalsium, besi dan kalium yang bagus.
  • Menambahkan paras tenaga.
  • Aktiviti anti-radang.
  • Melindungi LDL daripada pengoksidaan.
  • Menguatkan tulang dan sendi.
  • Memutihkan kulit dan melindungi kulit daripada sinaran matahari.
  • Mengurangkan tahap kolesterol buruk (LDL)
  • Menyokong kesihatan saluran darah jantung
JUS MAQUI DAPAT MEMBANTU MERAWAT, MELINDUNGI, DAN MENYEMBUHKAN PENYAKIT BERIKUT : 












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim