Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 27 October 2011

Masih Relevankah Lagi Public Phone?

Kali terakhir saya guna public phone ialah semasa study di Politeknik setahun yang lalu. Masa tu bateri handphone dah betul-betul empty, pada masa yang sama sy perlu menghubungi seseorang untuk tujuan kecemasan. Anda pula, bila kali terakhir anda menggunakan public phone?

Rindunya nak call guna public phone ni.. hehe!
Kalau 15 tahun yang lepas, public phone kerap kali digunakan sampai beratur panjang untuk menunggu giliran untuk membuat panggilan. Tetapi kini, rata-rata semua orang sudah mempunyai handphone sendiri, sampaikan jika di dalam rumah tu ada 5 orang, mesti ada 5 buah handphone di dalamnya (malah ada yang lebih dari 5 buah handphone). Jadi, masih relevankah lagi public phone pada zaman ini?

Jika anda perhatikan, sesetengah kawasan perumahan sudah tiada lagi di sediakan public phone. Public phone disediakan hanya di kawasan tumpuan ramai atau tempat public. Dan, jika anda perasan, kebanyakkan yang menggunakan public phone ialah pendatang asing! hehe

Apakah yang bakal berlaku 30 tahun akan datang pada public phone? mungkin public phone kita hanya boleh jumpa di kawasan perniagaan dan kawasan tumpuan ramai sahaja, atau mungkin tiada langsung??

14 comments:

budakampung said...

selagi kementerian pelajaran tak benarkan pelajar sekolah bawak handphone ke sekolah, selagi tulah gua perlukannya! tanpa public phone, siapalah gua~mehehehe

Miss Eiza said...

public phone hot stuff kat asrama..rebutan ramai,haha..tapi tu zaman eden la.budak2 skrg ni sure dh bwk enset punyaaa

josrevalution said...

bagi sy publicphone mc releven lah bro sbb bukan sume org yg guna HP ni berkredit sentiasa..so..oleh itu publicphone akan sentiasa releven pada org ramai..utk 30 thn akan dtg pun rasanya mc..^^

ekin.. said...

relevan lg lahh..cth makcik2 yg xde handfon..??xpon ble kredit abis ke..??ade jek budak2 gune..xpon ble g kdai then lupe bwk fon..pastuh lupe pulak mak suruh beli ape..hehe..nie pnah jadi kat sy..:D

wanconggo vtec said...

bro,follow blog aku plak yeah..

camzoneteam.blogspot.com

lepak said...

releven...kalau dah terdesak hp mati ker...hp x der kredit ker...ehhehehe...tp zaman2 study dulu..public phone ni laku macam pisang goreng...sebabb bila malam jer beratur nak guna..yelah dulu2 mana ada hp mcm bebudak skrg...tpi boleh jer hidup zaman2 tuh..ehehheeh...la ni dah tuo2 ni kan...cam tak leh lak x der hp ..apa2 pun kalau terdesak..public phone masih berguna sgt2...

Benjy said...

Nak kata releven kenalah nengok lokasi, tempatnya ... sesetangah tempat releven setengah tempat tidak ... terpulanglah kepada kegunaan dan keperluannya ...

McNa said...

relevan..tp mengikut keperluan semasa la..
nk topup murah??
http://mcna-topupbisness.blogspot.com/

yusuflaili said...

Salam;
Aku rasa masih boleh diguna pakai lagi..tapi kena kurangkan jumlahnya.

by Zent said...

Salam kenalan dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)

kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



Giveaway: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html

mira_nas said...

relevan la...kalau kecemasan cane..?

izzafey said...

relavan atau tidak ianya bergantung kpd jenis org dan tempat tertentu. tepuk dada tanya selera.

Bg aku, perkembangan teknologi yg begitu pesat menyebabkan penggunaan public phone berkurangan...sebab hp skrg murah dan lagi pun cas kadar panggilan lebih kurang sama je hp dan public phone.

kadang2 budak sekolah pun ada 2-3biji hp, mengalahkan cikgu.

Firdaus Kasim said...

budak kampung : ups aku lupa pula.. kt sekolah aku dulu pun ada public phone.. hehe.. lama dah x sekolah.. skrg mmg boleh bawa henset kan? tapi pandai2 soroklah kan? ahahah

Miss Eza : sama lah kita.. dulu kt asrama selalu gak guna public phone.. mungkin x mampu nk top up kot.. haha

Jo : yup saya setuju.. sebagaimana perlunya public toilet, begitu juga perlunya public phone

Ekin : mungkin sy perlu tulis entri ni 100 tahun akan datang.. haha

Lepak : tu la pasal, mmg sekejap masa berlalu kan? tapi aku dulu x de awek.. so x pernah merasai bergayut kt public phone.. ahah

Benjy : btul tu.. mmg ikut keperluan

TK said...

last guna time sekolah dulu... bila dah ada henpon ni guna henpon je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim