Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 8 April 2011

Blogger Terlibat Dalam Kemalangan Jalan Raya

Kejadian kemalangan ini berlaku di bulatan berhampiran Jalan Wangsa Delima, Wangsa Maju pada pukul 4:15 petang.

Saya yang menunggang motosikal dari membeli setem di Carrefour ingin balik ke office tetapi malangnya semasa hendak balik, tiba-tiba hujan turun dengan lebat. Tanpa berfikir panjang, saya terus pakai baju hujan dan tetap ingin balik ke office memandangkan jarak office dengan Carrefour adalah dekat.

Saya terus memecut laju hinggalah sampai ke satu bulatan, tetapi ada sebuah kereta juga ingin masuk ke bulatan tersebut. Jarak kereta tersebut dengan motor saya adalah berhampiran. Maka, tiba-tiba saya jadi keliru, adakah saya harus teruskan menunggang atau berhenti dahulu untuk bagi laluan kepada kereta tersebut?

Tekaan saya untuk menerus sahaja tunggangan ternyata meleset sama sekali. Rupa-rupanya kereta tersebut dengan selamba meneruskan pemanduannya. Akibatnya, Strrrrreeeekkkk!!!! Bannggg!!! saya terpaksa brek mengejut. Jalan yang licin akibat hujan lebat telah menyebabkan saya jatuh motosikal bagai nangka busuk jatuh ke tanah! ketepek!!

Mujurlah tiada kecederaan serius berlaku. Saya terus bangun dan balik ke office seperti biasa bagai tiada apa-apa yang berlaku.
Sebenarnya tujuan saya ceritakan kemalangan ini adalah semata-mata ingin meminta pandangan anda semua, dalam hal ini siapa yang bersalah? Adakah saya atau kereta tersebut yang patut berhenti dahulu. Kesian saya, dalam keadaan basah, kemalangan lagi tu.. uwaa!!

33 comments:

Shamsuddin Amin said...

sape yg dulu masuk bulatan
die la yg patut teruskan...^^

Azlan Hasan said...

btul cakap shamsudin tu..tapi kalau dari segi sivik dan memandagkan keadaan hujan sepatutnya dia bg ko jalan dulu..sebab bulatan tu xde laa besar macam bulatan pahang..mujur laa ko xde pape..moto camamana??rosak ker?

adwafarahin said...

yup btl! spe masuk bulatan dlu die yg ptt jalan

sebaik kamu xde pape
len kali hati2 ye wktu hujan

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom terjah entry terbaru
kereta gear auto dan gear manual


uihhhhh nasib baik lahhhh ko tak ada apa-apa..... kadang kalau kita tak salah pun terkena... nak wat cam nerrr benda kalau nak jadi.... kena gak kan...

harap kita sentiasa lebih berhati-hati lagi... walau pun musibah yang datang tanpa di duga....

nur ikhyar dee said...

hati2 bawa moto tu...tambah time ujan...

says.my tu akak tak tahu apa bende,nanti akak godek2 dulu k,kita just jawab survey je,takde banner iklan yang tampal kat blog pun...

takde effect apa la... ^_^

Cikli said...

kena utamakan orang sebelah kanan bila berada di bulatan.
w/bagaimanapun, kena anticipate banyak-banyak dan bertolak ansur terutama kalau kita bawak motor. sebab satunya, mungkin kereta tak nampak atau tak perasan. keduanya, kalau eksiden, kita yang bawak motor akan sakit dan berisiko tinggi.
alhamdulillah anda selamat, siap dapat update blog lagi.

Azza Firza said...

abg kereta tuu jahat, sian abg firdaus sayaa, isk, dia lah salah abg :') mmg lah kalau masuk bulatan dia yg patut pegi dulu tapi dalam hal nie, prihatin laa sikit, bagi lah dulu laluan untuk yang naik motosikal nie , iskk

wany dianwanie said...

dlm ujan2 gtu ptt nye si keta nih consider la sket..seb baik x de pape

wany dianwanie said...

dlm ujan2 gtu ptt nye si keta nih consider la sket..seb baik x de pape

YUL said...

ahaha, kesian kau bro, aku pon dulu sama cam kau jugak, hurm, knpe kete tu lari? mesti sah2 dia salah kan.

Chegu Zubir said...

malang tak berbau bro..hati2 len kali yew...

Fathiha Zainal said...

Di roundabout, kena dahulukan org yg di sebelah kanan. So, u're on the right side of the car.. Kete tu la yg salah.. Dia ptot benti, bg laluan kt kamu dlu, bru die leh masok roundabout tu..

hoyahadis said...

apepun kita kena berwaspada.. walaupun kita dijalan yang betul tapi insan yang seorang lagi tak fikir macamtu..tup-tup kita jugak yang terkena..kan..kan..(pandangan dr orang yang belum ada lesen..hi..hi..)

Mr Daha said...

Aduh.. kesian ko.. cedera teruk tak weh? moto ok?

Aku rasa, keta tu salah kot sebab macam komen kat atas ni tadi, siapa yang masuk roundabout tu dulu patut jalan dulu.

Kalau tgk kat gambar tu, kereta tu belum lagi masuk roundabout tu, so dia kena la bagi ko lepas dulu baru dia leh jalan.

Taufiq Wr said...

woah..besaq tanggungjawab jadik admin..hahahaha..takpe ke?

akubiomed said...

Kalau sudah jalan basah disebabkan hujan macamana cekap brek berfungsi tetap bergelongsor. Harap-harap tidak ada apa-apa kecederaan serius yang berlaku

Firdaus Kasim said...

Sham : masa tue kereta dan motor sama2 dekat, so x taw siapa yg patut masuk dulu

Lan : taw x apa.. respek la aq sikit kan.. haha.. motor ok je.. cuma cermin pecah dan calar sikit..

Adwa : ok awk.. lain kali sy akan beringat.. thanks

Afza : ya, betul.. mmg x dpt elak.. aq ok je..

Nur : kak, sy dah daftar ipanelonline tue.. thanks ya

Cikli : owh, kena utamakan sebelah kanan ekh? belah kiri aq kereta.. huhu.. sepatutnya dia stop dulu

Azza : hehe.. x de apa azza.. thanks yew.. mmg kereta tue bersalah kan?

Wany : tue la pasal kak.. mungkin dia x nmpk kot.. hehe

Yul : takkan dia nk tolong kot dalam keadaan hujan.. lari je dia

Zubir : kalo malang tue berbau, dah lama aq elak.. hehe

Fathiha : owh yekew.. jadi sy la yg betul kan? thanks kak.. lain kali sy hati2

hoya : btul kak.. kita kena sentiasa berwaspada..

Mr daha : jgn risau bro.. luka kecil je.. motor ok, cuma cermin pecah.. ya! aq taw.. mmg aq betul.. hehe.. thanks ya bro

Taufiq : jadi admin apa ya?

Aku : mmg la.. kalo brik mengejut mmg akan jatuh

Azlan Hasan said...

owh..ok laa tu.sib baik moto ko dengan ko skali xcedera parah..hehe..

fyi: sebab moto lg kecik dari kete jadi kalo gi report pun ko menang gak..haha

Regards,
-Strider-

eira said...

for me la,mto 2 ptut truskan prjlanan..kreta 2 slah sbb x berhnti..
*kecian kt org bwak moto,kasi la dy lalu dlu,ujan 2..
*mntang2 ko kreta kebal,ko men lggar aje..

encHIx laNDax said...

mengikut pirasat saya,dan pengamatan saya sebagai inspector,yang bersalah adalah pemandu..hahahaXD..



ikhlas:
inspector gadget =)

www.dunialandax.com

nelly said...

nasib tak teruk ~

MamaIeta said...

kesianya ko firdaus........ lain kali ko bawa bus, langgar terus kereta dia. hehheheheh

(dilarang meniru aksi ini)

hehehheh

niesz said...

keta tu patut kena hon, selalu jumpe driver x bertamadun mcm tu..menyampah..

nur aisya humaira said...

Assalam..
sepatutnye kete tu consider laa kan...die tk berenti ke??

aisya da maskkn dlm bloglist..:)

amny said...

ish3....len kali bawak lori..sah2 kereta tu takot..ehheeh

Faris Farhad said...

siapa yg accident sebenarnya?! bro ker?!

Firdaus Kasim said...

Azlan : malas aq g report.. small metter je bro.. haha

Eira : motor tue saya la.. hehe.. thanks bg cadangan.. sy sokong awk

Landax : wah, thanks inspetor gadget.. keh2..

Nelly : taw x pew

Mama : isk, sy x sejahat tue kak.. huhu

Niesz : ya, ramai ckp mcm awk

Aisya : thanks aisya..

Amny : haha! kelakar la awk nie.. hehe

Faris : yup!

decrewz said...

Dalam hal ni, polis pun kadang2 pening jugak.. Mungkin kereta tu x nampak bro kot.. :) X ambil plate no keta tu ke?

cikpuanhady said...

alahai..syiannya..sib baik tak teruk, tapi sedey gakla dgr..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

titan said...

keta tu patut berhenti. Kalau ko nak saman, aku rasa ko menang punya punya juta-juta..

Firdaus Kasim said...

decrewz : mustahil la x nmpk.. motor aq besar juga.. lagi pun dkt kan? aq biar je bro.. hal kecik je.. hehe

Cik : hehe.. x de apa2 la kak..

titan : haha! x pyh saman , bukannya cedera teruk pun.. hehe

SHAMSOL said...

Dua-dua salah sebab dua-dua nak cepat.Bertimbang rasa di jalan raya.

Firdaus Kasim said...

@SHAMSOL
haha.. btul juga tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim