Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 14 April 2011

Cara Mudah Daftar Alexa Rank

Sesiapa yang tak daftar blog mereka di Alexa, bolehlah ikuti cara mudah daftar Alexa Rank di bawah.

Alexa adalah sebuah web navigation yang ditubuhkan sejak tahun 1996. Selepas penubuhannya, berjuta-juta laman web telah mendaftar di bawah web navigation ini. Alexa juga adalah sumber untuk mencari maklumat tentang website. Anda juga boleh menganalisis blog anda di sini. Tidak sempurna sesuatu blog itu tanpa ada Alexa rank

Apabila anda mendaftar di Alexa, maka dalam tempoh dua hari, blog anda akan diberi ranking. Semakin mengecil ranking anda, semakin baik blog anda itu dan pihak pengiklan akan berminat mempromosikan produk mereka di blog anda. 

Berikut adalah 5 ranking terbaik Alexa (14/04/2011)
  1. Google
  2. Facebook
  3. Youtube
  4. Yahoo
  5. Live
Berikut 5 cara untuk memperbaiki alexa rank blog :
  1. Letakkan widget Alexa Traffic di sidebar blog.
  2. Install Alexa toolbar.
  3. Buat entri berkaitan alexa (seperti entri ini).
  4. Selalu update blog.
  5. Perbaiki mutu persembahan dan penyampaian blog.
Cara-cara mendaftar Alexa Rank

Langkah 1
Sila pergi ke laman web alexa.com dan klik Register
Langkah 2
Register guna email atau akaun Facebook anda.
Langkah 3
Lepas register, sila klik Site Tools dan klik Claim Your Site
Langkah 4
Masukkan URL blog dan klik Claim your site
Langkah 5
Sila copy (salin) kod meta tag seperti di atas
Langkah 6
Pada dashboard blog anda, sila klik Design > Edit HTML dan paste kod yang telah disalin tadi di bawah <head>. Selepas itu, sila save template. Setelah save template, sila tekan Verify my meta tag (seperti gambar di langkah 5)
Langkah 7



Tahniah!! Blog anda telah berjaya di daftar di Alexa. Kemudian, sila klik Edit Your Site Listing. Setelah klik, sila isikan maklumat blog anda di Edit Info dan Setelah selesai, akhir sekali sila klik Get Widgets untuk meletakkan widget Alexa di blog
Langkah 8
Dan langkah yang terakhir ialah Install Alexa Extension. Selesai!
Setelah 2 minggu membuat domain baru, Alexa Rank saya semakin mengecil ke angka ratusan ribu. Terima kasih juga kepada Pena Digital kerana menjadi yang pertama mem-preview blog saya di Alexa

Ramai yang cakap, Alexa Rank ini tiada sebarang manfaat pun, tapi bagi Firz, Alexa Rank ini sangat penting untuk menarik perhatian pengiklan menampal banner mereka di blog kita (Jika kita ada sediakan ruangan Advertise Here)

Review www.firdauskasim.com on alexa.com
Kalau korang nak saya review blog korang, korang review lah blog saya dulu ya.. hehe!

35 comments:

Tun Aqilah said...

opkay first time dgr psl bnde nie
hehehe
*kuno nye saya
hahahaha
boleh le register cmni

josrevalution said...

nice info bro...hehe...

cara buat scroll dan background collour pada comment box

josrevalution said...

bro blog aq blum dbloglist disini..??

puanbee said...

betul ramai cakap alexa tk penting tapi alexa tu menunjukkan kita aktif dan pengiklan akan tengok blog kita ..so akk dah 500 ++ dalam malaysia ..

Firdaus Kasim said...

@Tun Aqilah
tak sangka pula awk x tahu.. salah saya juga sebab baru buat entri pasal nie.. hehe

Firdaus Kasim said...

@josrevalution
thanks.. eh! aq lupa pula nk masukkan blog kau.. sorry2.. aq bz skit.. dah jadi popular kot? hehe.. ok aq masukkan skang

Firdaus Kasim said...

@puanbee
wah! masyuk nya ranking akak.. mesti ramai yg beriklan di blog akak kan?

wany dianwanie said...

mcm da dftr tp x tau apa2 pon...huhuhu
seb baek laa ada entry ni

yAzizul said...

pelan-pelan buat..nice info bro

Tun Aqilah said...

thanx for the info ye en daus :D

Firdaus Kasim said...

@wany dianwanie
akak x taw apa2? mcmana akak leh daftar dulu? haha

Firdaus Kasim said...

@yAzizul
orait.. thanks :)

Firdaus Kasim said...

@Tun Aqilah
sama2 awk :)

Firdaus Kasim said...

@Tun Aqilah
sama2 awk :)

Anarm said...

alexa ni ada yang cakap penting, ada jugak yg cakap tak penting.. tapi aku rasa alexa ni penting.. yg mana cakap tak penting tu, diorang mungkin ada sebab2 diorang.. masing2 ada pendapat tersendiri..

amny said...

banyak btol info mearik kt blog nii...^^

suka2...(^^,)y

Cikli said...

bro,
macam mana nak buat lepas komen di blog orang, ada maklumat entry terkini di blog kita.

cheers bro

Firdaus Kasim said...

@Anarm
mmg penting pun.. semua blog dan website wajib berdaftar dgn Alexa. mcm SSM la juga kan

Firdaus Kasim said...

@amny
thanks yew amny :)

Firdaus Kasim said...

@Cikli
kau ada fb? nnti aq bgtau kau caranya

AdaAkuKesah said...

pergh.. sebiji2 ajar.. tutorial yg power.. nice sharing.. anyway.. cek back komen yg aku dh balas kt blog aku.. supaya memenuhi syarat2

Ajeyy Rawk said...

mantapp rr bro !
step by step ajar .. tq untuk info ni bro ..hehe ! :)

p/s : check my latest entry :) :

5 Sebab Kenape matapelajaran sejarah membosankan !

Gempar !! Pocong melompat di KB Mall !

Segmen Ben Ashaari Gegar Lagi !

Nurul Afifah said...

terbaekk...aku buat step by step.. hihi..

Ie.Boboi said...

Thx 4 the tutorial..it really works!

abrablog said...

memang ada efek pada alexa kalau kita dapat orang yang review kita kat alexa. So, dapatkan banyak-banyak review. Banyak faedahnya tu..

Zik said...

nanti kalau ada masa aku review blog bro dekat alexa.. mengantuk lah pulak... Zzz

Solihin Zubir said...

aku terlupa plak samada dh dftr ke blum.. heheh.. jap nk pi check..

Firdaus Kasim said...

Ada : aq dah menang.. tp x dpt hadiah dari kau pun?

Ajeyy : tutorial nie khas utk newbie yg kosong lagi pasal alexa nie.. hehe

Nurul : bagus2.. hehe

Boboi : sama2 bro

Blog : review la blog aq.. nnti aq review blog kau pula.. hehe

Zik : ok cun bro

Solihin : kau daftar bila bro?

ABU said...

oh thanks ..ini sngt membantu..aku baru jak pasang ikut yg ko bagi ni thanks..

alif haris said...

thanks bro atas tutonya :)

Firdaus Kasim said...

Abu : semoga dapat membantu ya

Alif : sama2 bro..

Matari Cargo ( MC Express ) said...

masukan sekaligus pencerahan ni,mantep gan
o iya gan singgah di blog usaha aku ya agan2,mohon kritik dan sarannya
http://mataricargo.blogspot.com

Alieza Dayasari said...

Terima kasih. sgt membantu saya,

Naziman said...

Terima kasih.

Cik Syida said...

terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim