Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 1 April 2011

Rahsia Terbongkar! Bagaimana Cara Sebenar Menjana Pendapatan Lumayan Nuffnang

Perhatian : Banyak tips yang berguna dalam entri ini. Jadi, sila buat notepad dan ambil point-point yang penting. Selepas itu, sila buat tindakan sewajarnya.
Antara perkara yang menjadi daya tarikan untuk kita buat blog ialah apabila kita mendapat tahu ada blogger yang menjana pendapatan hanya melalui blog. Lebih-lebih jika mendapat habuan ribuan ringgit dengan hanya melalui blog. Bertambah semangat untuk mencontohi atau meniru daripada blogger yang telah berjaya tersebut. Contoh yang terbaik ialah blog Cik Epal yang berjaya meraih RM2000.00 sebulan hanya dari Nuffnang.

Oleh itu, kita sedaya upaya cuba untuk menghasilkan blog yang sangat menarik dengan content yang meletup. Padahal kita tidak sedar, bahawa kebanyakkan blogger yang berjaya meraih pendapatan lumayan dengan nuffnang, tidak mempunyai blog yang cantik atau content yang bagus. Tetapi ada teknik dan taktik yang telah mereka lakukan. 

Terus terang mengatakan bahawa Firz juga tidak pernah meraih pendapatan tinggi dari Nuffnang. Angka puluhan juga tidak pernah lagi kesampaian. Sebabnya, Firz dalam dunia blog masih lagi baru (tak sampai 4 bulan). 

Jadi, Firz sekarang masih berusaha mengikuti tips-tips yang bakal Firz kongsikan nanti. Tips berikut adalah hasil dari bacaan daripada blog yang telah meraih pendapatan Nuffnang yang lumayan.

Tips 1 : Membership Status--->Glitterati
"Membership exclusivity plays a part in advertisement campaigns as our advertisers tend to advertise more on Glitterati blogs as it is part of our reward program to our most loyal bloggers in the region. Ordinary members will still be selected for campaigns but in a lower number compared to Glitterati’s"-Nuffnang
Setelah anda meletakkan 3 unit iklan Nuffnang di tempat yang betul, sila pastikan membership status anda di Nuffnang adalah glitterati. Jika membership status anda masih lagi Ordinary, anda haruslah menghantar pertanyaan di bahagian 'Contact us' di laman web Nuffnang. Pertanyaan anda tersebut haruslah berbentuk surat rasmi. Pihak Nuffnang akan membalas pertanyaan anda itu mengikut prioriti yang telah anda tetapkan. Status Glitterati sangat penting kerana pelbagai faedah yang anda peroleh berbanding status Ordinary.

Tips 2 : Unique Visitor kekal sebanyak--->300 UV

Konsep untuk meraih pendapatan online yang tinggi sangat mudah iaitu hanya dengan melalui pengunjung blog. Semakin tinggi pengunjung blog, maka semakin cerah peluang untuk menjana pendapatan melalui blog.

  • Antara perkara yang perlu anda lakukan untuk menarik pengunjung yang ramai adalah dengan membuat entri yang berkisarkan tentang informasi yang menarik dan berguna  kepada para pembaca. Semua orang mahukan perkara yang bermanfaat untuk diri sendiri. Jadi mereka lebih berminat membaca sesuatu yang fresh dan jarang dibaca sebelum ini. Kurangkan membuat entri berceritakan tentang kehidupan anda seharian melainkan anda seorang artis. 
  • Selain itu, sila pastikan blog anda sentiasa di update. Hal ini sangat penting kerana pengiklan akan memilih blog yang sentiasa di kemaskini sahaja untuk beriklan di blog anda menerusi kempen Buffered Earning Nuffnang
  • Entri anda tersebut perlu diolah dengan sebaik mungkin dan ditulis dengan bahasa anda sendiri. Kurangkan mengunakan bahasa rojak kerana majoriti orang dewasa tidak gemar membaca entri yang mempunyai bahasa rojak atau bahasa SMS. Olahan pada entri tersebut mestilah unik dan kreatif. Contoh untuk menghasilkan olahan yang menarik ialah dengan memasukkan unsur kelakar/humor, gambar atau video yang menarik dan sebagainya. Bila entri anda tersebut telah diolah dengan sebaik mungkin dengan menggunakan bahasa anda sendiri, sebenarnya anda telah mencipta aura yang tersendiri. Aura ini sangat penting supaya nama blog anda akan sentiasa disebut-sebut.
  • Disamping itu, anda haruslah membina networking yang luas dengan cara blogwalking, ber-forum, saling berbalas komen dan membina hubungan dengan blogger lain.

Untuk membuat blog yang bagus, sila baca tips disini

Tips 3 : Niche yang Tersendiri
"As advertisers always have a target audience for their campaigns to address to, they will choose blogs with suitable blog readers as their target audience. Should your blog readers fall into that category, rest assure that you're very likely to be picked by them"- Nuffnang
Niche yang khusus mempunyai peluang yang lebih cerah dalam mendapat pendapatan yang tinggi kerana ia fokus dan khusus dalam sesuatu niche. Niche ialah sesuatu perkara yang difokuskan semasa menulis blog. Contohnya blog Yuyu Zulaikha yang berkaitan dengan hal-hal perempuan dan tudung. Jadi, pengiklan produk perempuan (Mayfair) memilih blog Yuyu Zulaikha untuk beriklan melalui Buffered Earning (BE). Tidak dinafikan juga ada segelintir blog niche personal yang berjaya mendapat BE. 

Bersambung...
Nota : Entri ini terlalu panjang lebar, jadi terpaksa disambung pada entri akan datang. Kalau nak letak semua, takut tak larat nak baca je.. hehe.. 

40 comments:

Siti Safiyyah said...

trafik ss setakat ni tak sampai 300 lagi..:( takpe, kene usaha lebih keras lagi kan? tapi nuff skang cam kedekut jek nak bagi be..


psstt : 3 Sebab SS Suka Balas Komen

Taufiq Wr said...

nice one bro..mesti lama kau karang benda ni kan..bagus usaha tu tinggi..hehehe..thanks ;)

Zura said...

cube jugak improve setiap entry tp mcm susah jugak nk jd yg terbaik...

Fairus Bin Mamat said...

INFO NI SEPERTI BIASA TIPS2 YANG DIBERIKAN OLEH BLOGGERS2.. APA2 PUN NICE BRO.. BAGI ULANGKAJI SIKIT.. :)

jack said...

Nak buat entri yang menarik dan kreatif tu yang susah..susah nak tarik pembaca datang ke blog kita..tak pa teruskan berusaha..blog saya baru je berusia sebulan..hehe

MY BLOG: "Flyhigher"

efa said...

kecewa ngn nuffnag lalu T____T

nabilah_2908 said...

huhuhu....nk dptkan UV 300 per day...adoi la...boleh semput...huhu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JOM UJI MINDA

Firdaus Kasim said...

SS : takpe, slow2 awk.. blog baru setahun jagung mmg susah nk dpt 300 UV tapi kalo blog awk lain dari yg lain.. senang nk dpt..

Tuufiq : mana ada lama.. apa yang aq terfikir, terus aq tulis entri.. hehe..

Zura : takde yg susah. Kalo dia boleh berjaya, awk pun boleh lakukan.. beza cuma minat dan kesungguhan je..

Fairus : memang lah.. sesetengah bagi point sikit2 je.. aq cuma gabungkan point2 yg tertinggal tue.. entri nie x habis lg bro.. byk lg..

Jack : mmg susah tp x de yg mustahil kan?

Efa : jgn kecewa, cuba check apa yg tersilap

Nabilah : awk punya UV brapa skang?

wany dianwanie said...

erk...sgt complicated kah??

hoyahadis said...

blog akak masih dalam keteogeri rojak mamak..ape yang terlintas dihati jew..
hu..hu..masih bingung la nak buat entry terbaek macam Firz punye entryni..ngee..

Fantastic Ajane said...

info yang berguna.. congrats n thanks for sharing k..:)

cikpuanhady said...

waa..nice info..tu lah, yang penting mantapkan blog..barulah $$ datang berpusu-pusu..hehehe..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

PenaDigital said...

wow blog..!! itu yang saya dapat katakan... tips-tips pun hebat, bahasa cantik dan mudah saya nak faham.

Saya setuju dengan pendapat tak elok guna bahasa ojak dan bahasa SMS, memang memeningkan kepala.

Yes... ruang komen pun "open"...untuk semua, Insyallah saya akan datang lagi utk dapatkan ilmu berguna di sini.

mahfudzah said...

thanksss for infooo!hehe

Firdaus Kasim said...

wany : kak, apa yg complicated?

hoya : takpe kak, baru2 mmg mcm tue.. yg penting jgn putus asa terus.. sy dulu mcm tue juga.. buat blog sekadar mencuba je..

Ajane : ur almost welcome.. thanks visit ya..

cik : yup! taw x pew.. sy pun skng cuba nk mantapkan entri nie ha

Pena : sy masih lg belajar.. inshaAllah.. di lain kali, sy akan cuba lebih mantapkan cara penyampaian saya.. thanks 4 support me

Mahfuz : sama2 kak

by Zent said...

kenape dlm nuffnang aq duit x abes2 RM00.00...nuffnang x bg ape2 pown....

akubiomed said...

Kalau rajin buat ulasan iklan yang ditawarkan oleh Nuffnang

Firdaus Kasim said...

Zent : kau punya traffic brapa? kalo seratus dah ok sbb dalam seratus tue, takkan x de sorang pun yg klik?

Aku : ok thanks bg cadangan.. nnti aku buat

SyedGraphiX said...

aikk...traffik bkan punca dpat BE pun act, -.-" . ntah la. huhu. baru tukar dot com ke?

HazluvaRa said...

saia pom blogger baru.. blogging xsampay seminggu..hehe..thx for da info..saia akn memanfaatkan sebaik mungkin.. :)

Firdaus Kasim said...

Syed : mmg la traffic bukan punca dpt BE tapi takkan pengiklan nk memilih blog yg traffic kurang 100 kot?? rugi lah dia.. huhu.. yup! baru tukar semalam..

Haz : contact la sy kalo ada sebarang masalah tentang blog ya?

MiMi PeONy said...

thanz...gud info... ;)

Firdaus Kasim said...

mmi : sama2 awk

margie gates said...

Setelah anda meletakkan 3 unit iklan Nuffnang di tempat yang betul

DIMANAKAN TEMPAT YANG BETUL ITU? BOLEH EXPLAINE DETAIL LG?

Firdaus Kasim said...

di tempat yg betul itu ialah di leaderboard (atas header), di skysrapper (di atas sidebar) dan di large rectangle (di bawah entri), ok faham x?

Shamsuddin Amin said...

boleh ker daftar jer tapi x show iklan...???

srikandi cinta said...

nuffnang ni kedekut la..kadang2, member ada gak bagitau diorang klik iklan saya, tapi BE nuffnang x gerak2 pun.. pelikkk..

Yuni Aisyah said...

wah hebat la daus wat research...:)

zool said...

baguslah entri ni. boleh dijadikan rujukan untuk mendapat BE nuffnang ni

Sharinginfoz said...

Thanks for sharing, sama-sama le kita berblogging dan kalau ada pendapatan kiranya bonus le kan. thanks

NUR AMINA said...

Thanks. Sangat bermanfaat.

Firdaus Kasim said...

Sham : boleh sgt2.. tp x dpt income la.. hehe

Srikandi : taw x pew.. kalo nk di ikutkan dah byk org klik iklan nuffnang sy tp angka dia x gerak2 juga.. x taw npe

Yuni : bukan reaserch awk.. saje2 baca tips2 nie.. hehe

Zool : cuba lah.. aq dah dpt 2 BE dah

Sharing : thanks 4 support ya

Amina : sama2 awk :)

chris said...

Entry yang sungguh menarik dan penuh informasi. Thank for sharing bro

Firdaus Kasim said...

@chris
sharing is powerful !

burnkelana said...

Thank for the info.. great job!

redlomo said...

selain nuffnang anda boleh cuba clixadx - http://www.clixadx.com

Naziman said...

Terbaik la tips. maintain 300 UV tu memang betul..:)

juniorforce said...

thanks for yhe info, ...bnyak lg aku kena blaja nih

Is Levis said...

yang penting skrg trafik kena kencang. camna nak kencang? bacalah info kat atas tadi hehe

Lina Sexy said...

Ye betul kita perlu ikhlas utk menulis baru nampak natural kalau dibuat2 memang susah skit nak tarik pengunjung. Anyway Cik epal memang lama dah mencipta nama dalam dunia blogging, nak tahu rahsianye, jom terjah blog dia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim