Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Saturday, 29 January 2011

6 Ciri Blog yang Bagus

Blog merupakan medan untuk kita menyampaikan pendapat peribadi kepada target tertentu di samping sebagai medan untuk mempromosikan sesuatu produk. Blog yang bagus ialah blog yang bukan sahaja dapat menjana unik visitor yang banyak setiap hari tetapi yang lebih penting jumlah komen yang diterima apabila entri baru diterbitkan juga banyak. Berikut merupakan ciri-ciri blog yang bagus pada pendapat saya dan tidak diambil dari mana-mana sumber. Sila baca.


  1. Header memainkan peranan yang sangat penting sebagai simbol atau trade mark sesuatu blog. Cuba bina header yang mempunyai gambar yang spesifik seperti apabila pengunjung ingin melawat blog Justkhai, maka mereka akan teringat gambar gitar dan bila orang teringat blog Ben Ashaari, maka mereka juga akan teringat gambar lelaki muscle yang macho. Elakkan hanya membuat header yang ada perkataan sahaja tanpa ada grafik.
  2. Jangan buat entri yang panjangnya berjela-jela macam novel ! Cuba ringkaskan sebaik mungkin. Pengunjung malas nak baca entri yang panjang kecuali pada perkara yang menarik seperti Mata Dajjal terdapat pada Mid Valley contohnya. Penggunaan point atau nombor adalah digalakkan dan banyakkan entri pasal ciri-ciri, langkah-langkah, dan cara-cara kerana ia amat bermanfaat pada pengunjung.
  3. Rata-rata pengunjung tidak suka pada word verification kerana ianya amat menyusahkan dan membuang masa. Jadi, penggunaan word verification pada comment box adalah tidak digalakkan. Kalau nak buang, sila pergi ke setting dan cari di bahagian comment.
  4. Penggunaan pop up window comment box amat mudah dan cepat. Jadi, sila ubah setting cepat-cepat ya! Kalau nak ubah, pergi ke setting dan klik comment.
  5. Penggunaan widget seperti jam, kalender, status ip pengunjung, lagu dan widget yang bukan keperluan blog adalah tidak digalakkan sama sekali. Selain memlambatkan page loading, ia juga sudah menghilangkan tumpuan para pengunjung pada perkara yang lebih penting. Kalau nak letak juga, Myspace adalah tempat yang terbaik!
  6. Akhir sekali, jadikan blog anda friendly user. Tambahkan google translate, search, back to top, read more dan sebagainya. Penggunaan chat box adalah mengikut citarasa anda sendiri kerana rata-rata chat box kini digunakan untuk mempromosikan produk, blog, dll. Dan yang lebih penting sekali, isi blog harus lain dari yang lain. Entri yang lain daripada biasa akan dapat perhatian yang lebih dari pengunjung.
Jika mahu lagi tips untuk membuat blog yang bagus, sila cari di google kerana saya dalam dunia blog ini masih baru sangat. Banyak lagi yang perlu belajar daripada anda semua. Jika mahu tambah tips diatas, sila kongsi tips anda sendiri di bahagian komen di bawah. Terima Kasih kerana membaca.


57 comments:

Encik MamaT said...

good info... betul tu geng

Azza Firza said...

yeahhhh, info yang bermanfaat, terima kasih sharing yaa

Firdaus Kasim said...

jgn lupa share kalo ada apa2 nk tambah ya? hehe

DeQdEq said...

wah...mmg betul info2 tu sgt berguna...DeQdEq tak pandai lagi nak berkongsi tips mcm ni.heheheh


p/s: deqdeq dpt saranan tuk claim award dr blog firdaus kassim...mcm mana nk claim tu ye

NURUL HIDAYAH said...

nice info...tq ye :)

Yiedpozi said...

Nice. Bro! Header blog Yied cantik tak? Hehe... Tu bukan Yied design... Kawan blogger yang tolong desing'kan... Huhu

Jom join:

Contest Review Blog Yiedpozi.info
Segmen Jom Blogwalking Bersama Yiedpozi

P/s: TEMPAH HEADER HANYA RM5 DI SINI

Azuan said...

betul sesangat semua point3 atas ni..huhuu

bukankosong said...

ilmu tuh! ambikkk

bighagenjo said...

kau aja aku wat header r! haha. kosong beb header haku.

bighagenjo said...

weh, pesal link kau jadi len mcm je weh kt blog aku? tak tau aku deh. cuba ko tgk.

ayulunera said...

1) betol..betol...header itu penting.
2)ayu pon tak suke bace blog yang entri panjang2...ehehe
3)haa....kadang2 nak kene loading tu buat hilang mood aje
4)yup..yup.....macam yang blog awak praktikkan ni kan..
5)haa..ayu dulu penah kene tego sebb pasang lagu..ehehe
6)alamak..ni masih kurang,ade chatbox je.nak wat la nti..

thanx for the tips.. (panjangnye komen, cam post entri pulok..ehehe)

Firdaus Kasim said...

@deqdeq
awk kena byk study pasal nie.. saya tulis nie pun sbb sy study.. hehe.. hmm awk boleh claim award kt bwh sidebar nie

Firdaus Kasim said...

@hidayah
sama2 hidayah :)

Firdaus Kasim said...

@yied
kalo header free boleh lah saya tempah.. hehe

Firdaus Kasim said...

@azuan
yup! sila praktikkan ya

Firdaus Kasim said...

@genjo
aq pun x taw pasal feed nie.. huhu

Firdaus Kasim said...

@ayu
awk thanks bg komen pjg lebar.. nnti saya komen kt blog awk pula.. hehe

REMEDY said...

wah..ini memang satu perkongsian yang amat berguna...remedy masih lagi belajar nak jadikan blog lebih user frenly...harap dpt beri tunjuk ajar ya

Firdaus Kasim said...

ok remedy, sy g blog kamu skrg dan beri komen apa komen yg patut

che-a/atiah said...

suka2

Firdaus Kasim said...

thanks che.. hehe

Mohamad Izwan said...

nak dicari ciri2 blog best ni memang banyak.. yg diatas ni antaranya..byk lagi ciri2 lain.. nice sharing.. keep it up..

Firdaus Kasim said...

izwan, mmg byk pun.. kau ada nk tambah x? hehe

Cikgu Arzahar said...

Blog ni penuh ngan info...satu usaha baik yang harus d puji.

zeeleey said...

eemmm...isi dan info yang tepat dan menarik!..

Firdaus Kasim said...

thanks zee

beaty said...

tq 4 sharing ya...ikot blog neh

mAsHiMaRo said...

nice one!
teruskan pegang ape yang awak ckp dlm entry ni!
insyaallah u will become someone in blogging ni:)
gud luck!

Mahadir said...

thanks.. share info nie...
Info ICT

Firdaus Kasim said...

terima kasih awk sbb bg semangat.. sy akan pegang dgn apa yg saya tulis kan nie

Firdaus Kasim said...

beauty : sama2 awk.. sharing is cring

... said...

as salam..
wah! mengingatkan say kembali ke semua perkara diatas =)

thanks.
tak sia2 terjumpa blog ni dari tandas awam

Mahadir said...

Tpi loading untuk buka blog nie agak slow.. bnyak sangat iklan...

Firdaus Kasim said...

apa? tandas awam? hehe

mahadir : terima kasih krn komen.. sy akan cuba kurangkan iklan..

mira_nas said...

thanks utk tip ;)

Firdaus Kasim said...

sama2 mira

►AdamXis◄ said...

Assalam...haa betul laa...header yang ade ciri2 personal orang lebih ingat mcm firdaus... lelaki berkaca mata hitam ikan biru...hek3.belog aku malas lagi nak buat2 persenol...header ku mcm budak2 jer...hahaha.

Sekarang nie komen jenis embed dekat atas komen yg banyak2 tuu lebih friendly user...betul tak?ahaks...

Belalang Hijau said...

sangat bagus point2 yang firdaus kongsikan ini. memang semua tu perkara2 yg penting dalam setiap blog...

srikandi cinta said...

nice info..thanks for sharing yeah.. setju sgt dgn pop-up comment & word verification tuh.. satu agi, sy un x suke widget yg berkelip2 & salji,..sbb byk susah nk tekan button follow :)

Firdaus Kasim said...

adam : hehe.. thanks yew.. ikan jerung.. takutnya.. huhu.. tapi ramai blogger popular pakai komen pop up window

Belalang : thanks ya bro

Srikandi : ya, kalo byk salji tue mmg susah nk scroll

Fyqa said...

wahh,thanks for sharing :D

♥CiK duYung_Ca♥ said...

huk3! salam....sy datang..ngee~
yg pertama > emm..agak2 daus la kan, blog c.d ok x? xmo tayang muka kalo leh..cewah~ so, trademark blog c.d bunga+butterfly=taman bunga..haha

2nd> alamak! c.d failed wat summary..keh3.. :P

3rd> ok..ni pass..xwat pon..

4th> umm~ ok..ti tukar... :P

5t> pass..sebab tak nak pon..jam kat desktop ah ade..kalendar kat dinding umah da banyak..kah3

6th> masih blaja..ngee...

amacam? pnjg x komen? :P

eira said...

semua ciri2 2 ade pda blog eira..hehe..truk ke??

amny said...

tq ! tq !

saya budak masih belajar...thnx 4 sharing..^^

_ciK ja_ said...

huhuhu... :)

Ask said...

Salam..
Aku dtg berkunjung..
Tips dan info yg berguna..
Keep it up blogger~ =)

Jack said...

Header aku tulisan je..huhu...Ada masa nanti ubah..hahah

Jack said...

Header aku tulisan je..huhu...Ada masa nanti ubah..hahah

josrevalution said...

salam..nampaknya bro skg makin mantap..siap dengan tips2 lagi..bagus bro..teruskan usaha..opss..maaf blog aq rasenye seusia dgn blog bro nie..tapi tanhia blog bro lagi lebih maju dr blog aq tu..huhu..kcian..header pun xder...xpe nanti aq buat header blog aq tu......tq..fo tips bro...er..lagi 1..pasal entry aq ameng masuk lokap tu..kes dia nie memang betul2 n bkn diainayai..hehe..sory bnyak membebel plak...

cara buat scroll dan background collour pada comment box

Nana Hussin said...

wow .. bagus tips awk .. sy org bru xsmpai sbln lgi pun awk .. keep in touch yee .. :))

Manja (let it be my sweet name) said...

wAh thank 4 sharing, blog manja entry panjang x???

Firdaus Kasim said...

Fyqa : sama2 awk

CD : nnti sy usha blog awk dan bg ulasan sikit ya.. tunggu taw

Eira : tak teruk pun blog awk.. hehe

Amny : sama2 awk :)

Ask : thanks 4 visit me bro

jack : tulisan pun boleh juga cuma kau edit sikit je bg nmpk unik

♥CiK DuYuNg_Ca♥ said...

daus..maseh bg pendpat..nah, baca nie..ca ade tag daus keh.. :)

http://cikduyung.blogspot.com/2011/04/mengecat-dinding-blog.html

SyedGraphiX said...

blog sy x bagus. sob33 :(

Mawar Ungu said...

nice header,nice entry.
tgk cam jealous pun adew sebab blog saya tersangatlah simple dn 'kosong'. nak tiru@buat yang terbaik masih gagal. apepun semua yang fir sharekan kat blog ni teramatlah berguna.

Ini Kisah Tia said...

info yang berguna ;)

Firdaus Kasim said...

Ca : thnks tag saya ya :)

Syed : eceh2..

Mawar : setiap orang bermula dari zero.. hehe

tia : thanks awk :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim