Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 6 January 2011

5 Langkah Mudah Letak Button Like Facebook Dalam Blog Post

Kali ini kita akan mempelajari bagaimana nak letak button like facebook di atas atau di bawah post. Tiada tujuan lain button ini di letak dalam blogpost melainkan hanyalah untuk menarik perhatian pengguna facebook untuk membaca artikel yang disukai oleh pengunjung blog kita. Sila ikuti langkah demi langkah di bawah :

Langkah 1 : Pada dashboard anda,  klik design, kemudian klik edit html dan tick pada kotak expand widget templete


Langkah 2 :  Tekan ctrl+F, anda akan nampak satu box di bahagian atas, kanan. Taip <div class="post-header-line-1"> ATAU <data:post.body></data:post.body> ATAU <data:post.body/> Jika tiada juga, carilah secara manual seakan-akan kod tersebut.


Langkah 3 : Dibawah ini adalah kod HTML untuk button facebook. Copy kod di bawah dan Paste di atas kod seperti dalam langkah 2 (jika mahu button like ini berada di atas entri) 
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
Tips : 
like boleh ditukar kepada recommend
font arial boleh ditukar kepada :
  • lucida+grande
  • segoe+ui
  • tahoma
  • trebuchet+ms
  • verdana 
Langkah 4 : Setelah selesai edit, tekan preview. Kalau segalanya berjalan seperti yang diharapkan, sila tekan save.


Untuk mendapatkan cara-cara dan tutorial yang terbaru dari saya pada post akan datang, sila masukkan email anda. Saya akan menghantar tips terkini menerusi email anda. TQ

22 comments:

faizalbutter said...

nice tutorial :)

Azza Firza said...

gudluck on ur becoming tutorial, ngehh

efa said...

waah2 bgus tutorial ni lama dah nk cri nasib jmpa kt blog kembar haha...thanks dah buat pon!!double like ok yeppy

Firdaus Kasim said...

faizal : thanks yep

azza : hehe.. thanks support me

efa : tahniah sbb dpt buat.. tutorial saya telah berjaya.. hee~

puteh Nazumie said...

yeah!!dah dapat.....Tq...bukan senang ku nk i,ot arahan..huhuhu...punyer beretika ikot tutorial nie...hahaha~~suker!!tQ~~!!

ARC™ said...

salah

Firdaus Kasim said...

@puteh Nazumie
tahniah.. hee

Firdaus Kasim said...

@ARC™
apa yang salah?

Admin said...

tips yg bagus :)

Ie.Boboi said...

trpakse cari manual..hehehe

anyway,thx 4 the useful tutorial

Firdaus Kasim said...

Admin : thanks :)

boboi : manual tu mcmana ekh?

Bio_Mal14 said...
This comment has been removed by the author.
Bio_Mal14 said...

cari tu cari ni,tak jumpe pun,
cari post.body baru jumpe...
agaknyer ape yang salah ar???

anyway,thx 4 the useful tutorial..

Firdaus Kasim said...

@Bio_Mal14
Bio : setiap blog mungkin mempunyai kod yang berbeza.. cuba cari kod yg hampir sama ya :)

cHqQqLyN aMy said...

Yeahh ! sudah geti , thanks lahh :D

Firdaus Kasim said...

@cHqQqLyN aMy
haha! tahniah!

_NisaFuzi_ said...

nisa guna tuto ni, menjadi !
thanx tau !

Nurul Amyra said...

thanks diatas infoo yee . dapat jugk akhirye . i like ie .

aREezD said...

tq utk info ni..sy mencube cara yg anda bg :)

Diari Amirdza said...

terima kasih teman, mudah dan senang difahami

Aslian Pios said...

Tkasih, Tutorial mudah difahami dan paling penting hasilnya menjadi.TQVM.

wanie said...

Thanks for this tutoriol =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim