Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Tuesday, 1 February 2011

4 Langkah Mudah Menukar Icon Blogger

Assalamualaikum! Huh! lama betul Firz tak update entri baru sebab selalunya Firz akan update info yang berguna kepada anda semua setiap hari. Tapi busy sikit lah sejak kebelakangan nie.. Masalah dunia yang tak pernah selesai.. huhu.. Ok entri kali ini, Firz nak share tentang penukaran icon kt blog anda.






Sebenarnya icon ni penting supaya orang lain boleh ingat blog anda macam  bila diaorang cakap pasal Facebook, diaorang akan taw icon Facebook macamana. Sila lihat gambar di atas, ada gambar Firz kan? Nak buat macam tu tak? Berikut adalah langkah-langkahnya :


Langkah 1 :
Klik Design>Edit HTML


Langkah 2 :
Tick/Tandakan Expand Widget Templates


Langkah 3 :
Tekan ctrl+F dan taip </head>


Langkah 4 :
Copy code berikut DI BAWAH </head>
<link href='URL GAMBAR/ICON ANDA' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
contohnya :
 <link href='http://i1112.photobucket.com/albums/k500/firdauskasim89/h0teltanjungbungahpenang2-2-1.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
Save Template. Siap! Sila lihat hasilnya. Puas hati tak? hehe


Tips :
Untuk meletakkan unit iklan Nuffnang kat bahagian paling atas sekali, anda boleh letak kod iklan Nuffnang itu bawah code icon yang anda buat tadi. Contohnya :



<link href='http://i1112.photobucket.com/albums/k500/firdauskasim89/h0teltanjungbungahpenang2-2-1.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "4620e6bfcd042bf5c9de5752861c056c";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/k.js"></script>
<!-- nuffnang-->

Ok itu sahaja tutorial kali ini. Jika tidak faham, sila bagi soalan kat bahagian komen yew.. enjoy!




19 comments:

Noridah said...

favicon ke...
salah satu ciri untuk kiraan bagi SEO sesuatu blog.

FasiHaH SupiaN said...

ada kena mengena dengan SEO juga ke?

Ayuni said...

nice blog!

syAzAnA said...

sukeee3. hehe

Firdaus Kasim said...

yup! ikon maksud saya favicon noridah

Firdaus Kasim said...

Fasihah, pasal SEO itu saya x pasti tp yg pasti bila saya dah tukar favicon nie, ranking alexa sy semakin bertambah baik

Firdaus Kasim said...

thanks ayuni

bighagenjo said...

wah! nak nak nak buat! thnks daus.

ayulunera said...

cool la...leh taruk gamba sendiri...SEO tu ape ea?? sorri la...barubejinak2 berblog ni...

slumberznanie said...

awk2 nanti kite nk try laaa...

pasal awk tnye geng blogger 2.. awk jus daftar n postkan jee entri awk kat c2. nanti insyallh ade mmber2 baruu usha blog awkk.. ngeee

Azza Firza said...

rajin ea buat tuto? gudluck, hehe

bighagenjo said...

aku dah buat! haha! TQ lah heh.

wany dianwanie said...

yes berjaya buat!!! best la tutorial firz..fun jer ble ikot...toche2

Firdaus Kasim said...

enjo : buat2 cpt.. huhu

ayu : SEO tue kedudukan blog kita di google

nanie : ok nnti sy buat

azza : yup! sy rajin orgnya.. haha

wany : sama2 kak.. hehe

beaty said...

nanti akan tukar logo B tu..thanks ya

Firdaus Kasim said...

Beaty : tukar la skrg.. hhee

Ie.Boboi said...

t.k skali lgi..tutorial yg brksan

shandye. said...

hoke.
suka. dh lama cari tutorial tukar favicon cara mudah camni. thanks.

lelaki [tanpa] emosi

Diyana said...

akhirnya jumpa gk tuto ni.thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim