Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 10 February 2011

Tutorial yang Didedikasikan Kepada Azza Firza Dan Shahira

Pertama sekali terima kasih kepada Azza Firza dan Shahira kerana menyuruh firz buat tutorial pasal widget yang sangat-sangat mereka hendak ketahui. (kalau nk nama anda naik dalam entri tutorial yang akan datang, rajin-rajinkan diri tanya firz nk buat tutorial yg korang tak tahu k? hehe!)


Ok Azza nk sangat tahu bagaimana nak buat widget "Anda Mungkin Meminati" dan widget "Pengkomen Terbanyak". Manakala Shahira pula nak sangat tahu bagaimana buat "Sticky Post". Jom kita ber-tutorial!


WIDGET LINKWITHIN : "ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI"
Widget ini sangat penting supaya dapat meningkatkan pageview blog anda. Majoriti semua blogger ada widget ini. Anda juga harus memilikinya!  


Langkah 1 : klik sini : linkwithin


Langkah 2 : Dah dapat buka? Page nya sama seperti dibawah. Kemudian isikan : 
  • E-Mail anda 
  • URL blog anda
  • Platform : Jika menggunakan blogspot, tick pada blogger.
  • Width : Jika blog anda tidak lebar, sila tick "3 stories" dan jika blog anda sangat lebar, sila tick "5 stories"
  • Dan tick "My blog has light text on a dark background" jika blog anda mempunyai layout gelap dan text warna putih. Kalau blog anda cerah mcm blog firz nie, tak payah tick k?

Langkah 3 : Selepas klik "Get Widget", satu page baru akan keluar. Sila tekan "Install Widget" dan letakkan di bawah post blog anda. Buang title Linkwithin. Siap!

Buang title Linkwithin

PENGKOMEN TERBANYAK (TOP COMMENTATOR)
Widget Top Commentator ini sangat penting supaya dapat menggalakkan pembaca blog anda untuk bagi komen. Siapa bagi komen paling banyak, link blog dia secara automatik akan berada pada halaman blog anda. Ini secara langsung, akan dapat meningkatkan traffic si pemberi komen yg byk itu. Menarik kan? Jom buat! 


Langkah 1 : Copy and Paste code di bawah dan letakkan pada blog anda. Cara nak letak senang sangat! Klik Design > Add a Gadget > Paste code tadi > save!



<script type='text/javascript'>
function pipeCallback(obj) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < obj.count ; i++)
 {
 var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
 var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
<script type="text/javascript" src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=918c4b96efdf63fee389f2f025085904&EntertheURL=URL BLOG &number=5&Nametobeexcluded=Firdaus Kasim"></script>
<div align='center'> <a href='http://www.corpseofattic.com/2008/05/top-commenter-widget-for-blogger-with.html'></a></div>


  • Tukar URL blog anda
  • number=(tukar berapa banyak bilangan pengkomen yang anda kehendaki)
  • Nametobeexcluded=(Letak nama anda sendiri supaya semua komen anda tidak termasuk dalam list)
Ok siap! Kalau tak jadi, sila bagitau yew.. hehe


STICKY POST
Sticky post ialah entri yang kekal berada pada paling atas post buat tempoh yang diingini. Sticky post dibuat bagi menganjurkan contest, preview blog dan lain-lain. 


Langkah 1 : Buat entri anda seperti biasa. Publish Post pun seperti biasa.


Langkah 2 :  Bila keluar page mcm di atas, sila klik "Edit Post"







Langkah 3 : Dekat Post Option tue, tukar tarikh setakat bila post itu kekal pada atas blog anda. Contohnya jika hari ini 10/2/2011, dan jika mahu post itu kekal selama seminggu, maka tukar tarikh kepada 17/2/2011.


Langkah 4 : Publish Post. Siap


Sekian sahaja tutorial hari ini. Kalau azza dan shahira tak faham, sila bgtau yew..

25 comments:

shahirahkhairudin said...

aaa.. paham daaa... yeay ! TQVM pakcik daus.. :)

Firdaus Kasim said...

sama-sama.. nnti kalo ada benda x fhm lg.. bgtau pak cik yew..

Azza Firza said...
This comment has been removed by the author.
Azza Firza said...

isk, komen nie napa lak plak, hurm

* thanks abang, nnt azza try buat oke, sharing is caring kan, hehe

Firdaus Kasim said...

ok azza.. em mcmana post tue boleh delete? abg x delete pun?

Azza Firza said...

azza yg delete sndrik, kihkih.

abg, tuto pes tu kan macam mana nak tukar warna dia? kalau abg g blog azza, tekan tekan dekat kotak tu, warna itam akan kuar, uwaaa, dah cacat


tuto sec, tak jadi lah, ehehehe. dah banyak kali buat :))

wany said...

firz...nme2 best commentor kat pengkomen terbnyk tuh akan naik sendirik ker??

Firdaus Kasim said...

yew wany, dia secara automatik akan naik sendiri

azza : tuto pes tue apa? huhu

Cikli said...

salam maulidurrasul bro,

saya pon dapat tumpang ilmu nih. thanks.

Firdaus Kasim said...

Slm Maulidur Rasul cik.. ok thanks yep

wany said...

okeh..tqvm

Firdaus Kasim said...

sama2.. wany cuba la pasang kt blog wany ya

MiSsZ said...

pengkomen tu tak jadi pun.. tak kuar apa2 pun

MiSsZ said...

betul, dah wat semua.
1. copy
2. add a gadget: HTML
3. paste
4. tukar url blog, no and name yg nak excluded 4 calculation
5. save

tapi tetap tak mau.. dia kuar title jer.. missz try search kat 'http://www.corpseofattic.com/2008/10/top-commenter-widget-for-blogger-with.html'... ni pun tak boleh buka.. agaknyer sebab tu tak kuar pape kot..

leh tolong missz cari gadget baru?? missz dah install dulu.. tapi yg tu kadang2 problem.. missz wat pertandingan pengkomen terhebat.. nampaknyer kena kira manually la 5 mei nanti.. huhuhu.. tapi kalau pemenang ikut susunan nyer betui, cuma bilangan komen tu diragui.. plzzzzzzz

Firdaus Kasim said...

misz, cuba awk buat lg.. sy dah update

MiSsZ said...

ok.. dah try.. kuar gak senarai nama pengkomen tu.. tapi kan/... keluar nama org yg sedikit comments sebagai top commentor..

klu tengok kat page missz, pengkomen terhebat tu yg missz wat dari dulu.. aa tu missz ambik dari tutorial org lain..pun kurg gak bilangan komen..

yg awak punya bukan top commentor ada kat tempat pertama.. huhuhu.. camne ek.. plzzzzzzz help me.....

MiSsZ said...

ada problemm, sepatutnya top commentor adalah Cik lola 300 lebih.. kedua pzah 300 lebih gak...

camne yer???

Firdaus Kasim said...

sy x pasti.. apa yg pasti widget tue dah mmg betul dah.. isk! dasyatnya.. ada ke org komen sampai 200? huhu

mr_khai said...

Done!! tq en firz

Firdaus Kasim said...

@mr_khaisama2 mr khai :)

Mohd Fadli bin Sulaiman said...

Ambo dah berjaya. Tq atas bimbingan Brooo...

Consultoria RH said...

Este blog é uma representação exata de competências. Eu gosto da sua recomendação. Um grande conceito que reflete os pensamentos do escritor. Consultoria RH

ida said...

HEHE,...MENJADI...THNX

StarPrincess said...

As salam...menjadi...thnxxx a lot ye ^_^

Ena said...

alhamdulillah menjadi!!! tqsm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim