Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Saturday, 12 February 2011

Nelayan Tua



Pada hari itu, aku dan rombongan telah pergi ke satu surau yang berdekatan dengan pantai di Lumut, Perak. Kitaorang pergi ke sana kerana ada satu khemah ibadah. Perjalanan dari Ipoh memakan masa 2 jam. 


Pada petang itu, aku pergi menziarahi beberapa penduduk disitu. Kebanyakkan terdiri daripada nelayan, sehinggalah aku berjumpa dengan seorang lelaki tua yang sedang mengait jala. 


Setelah memberi salam dan menerangkan program yang kami adakan di surau, lalu aku menjemput lelaki itu sama-sama join khemah ibadah.


Aku dan member aku tersentak apabila dia mengatakan bahawa dia tidak lagi percaya pada Allah SWT (Astagfirullahalazim). Menurutnya dia sudah bertahun-tahun mengait ikan di laut tetapi masih tidak menjadi kaya. Menurutnya lagi, bukan Allah SWT yang memberi rezeki (Astagfirullahalazim) tetapi rezeki hanya datang dari usahanya sendiri. 


Setelah itu, aku menjemput nelayan tua itu untuk bermuzakarah pasal hal ini disurau bersama ustaz yang ada pada rombongan kami. Namun dia enggan. Jadi, kami berdoa supaya Allah SWT memberinya hidayah.


Perkara ini terjadi pada seorang nelayan Islam yang duduk jauh. Di surau itu pun sudah tidak hidup lagi, hanya beberapa orang je yang solat berjemaah disitu. Moral of the value nya disini, kita sebagai org Islam kena menghargai dan mengamalkan agama dengan memantapkan iman iaitu kena yakin bahwa tiada Tuhan yang patut disembah selain Allah maknanya bila kita keje, kita kena yakin bukan majikan yg bg rezeki tetapi Allah SWT. Dan kita kena amalkan Sunnah Nabi SAW. Kenapa agama penting? sebab malalui agama lah kita hidup bahagia dunia dan akhirat



12 comments:

hana said...

betol2..
yg pnting useha..
mgkin de hikmah nye kalo Allah bg kegagalan walau pn dh usehe..
=D

Firdaus Kasim said...

Allah SWT x akan uji selagi dia tue x mampu handle ujian tue.. tp npe byk org bunuh diri? sbb iman x de!

SyedGraphiX said...

btul..sbb iman yg lemah la salah satu punca knp org bunuh diri

Firdaus Kasim said...

skang nie ramai org x peduli agama.. sbb tue byk bunuh diri

Azza Firza said...

tak usaha mana nak dapat hasilnya, nauzubilahminzalik

Azza Firza said...

p/s : takpealah abg pasal tuto tu, lupakan sajea

wany said...

selagi iman lekat di dada insyaAllah kita jauh dari segala dosa...beriman, beramal dan bertakwa salah 1 dari ajaran agama...

IxoR@ said...

Kalau tiada usaha, tiada kejayaan...

Hairi Ahmad said...

bro, ini bukan kali pertama saya dengar...bukan sahaja di kawasan miskin, malah org2 kaya juga begitu. sebab tu mrk tidak solat dan keluarkan zakat...

Firdaus Kasim said...

Azza : Betul tue azza. Rezeki Allah dah tetapkan, x kemana

Wany : Yup! betul3!

Ixora : selepas usaha, kena bertawakal... bru betul

Hairi : Doalah kita tak terpengaruh dgn keadaan sekeliling..

Cikli said...

masyaAllah bro,

semoga kita tidak terlalu mengharapkan pembalasan di dunia sahaja.

Firdaus Kasim said...

btul tue cikli, sbb dunia nie akan musnah akhirnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim