Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Monday, 14 February 2011

Contect Lense


Penggunaan contact lense amat popular di kalangan kita terutama pada perempuan. Contect lense ni digunakan bukan sahaja untuk memperbaiki penglihatan, malah digunakan untuk menambah seri wajah. 


Tetapi adakah sah sembahyang orang yang menggunakan lense ni kerana air sembahyang tidak kena pada anak mata.


Bagaimana pula ketika berpuasa? Bolehkah memasukkan lense ke dalam mata? 


Bagaimana pula sekiranya solution yang digunakan mengandungi alkohol? 


Jawapan :

  • Kalau memakai contact lense tidaklah mempengaruhi wuduk, kerana syarat wajib wuduk tidaklah sampai membasuh biji mata. Wuduk tetap sah dan boleh mengerjakan solat. 
  • Begitu juga tentang puasa ia tetap sah sebab bukan memasukkan sesuatu melalui dua rongga. 


  • Solution bukanlah alkohol tetapi sejenis ubat (pelincir) untuk mata (alkohol adalah sangat merbahaya kalau terkena pada biji mata).




27 comments:

hoya hadis said...

masih pakai kanta mata original yang d anugerahkan oleh Allah..alhamdulliah masih clear..
firz buat tutorial tentag tab menu.. da jumpe tuto yang ade tapi masih belum berjaye.. da letak banner firz kt blog.

Wan Gerrard said...

thanks info bro..pakai lens tp jarang2 hee

Firdaus Kasim said...

betul tue kak hoya.. hehe! ok nnti kalo free, firz buat tutorial k? nnti apa2 hal firz bgtau akak

wan : kau rabun ek? pakai cermin mata je

s.y.a.r.q said...

tengok org masukkan contact lense dlm mate mengerikan. mcm xselesa je

Firdaus Kasim said...

taw x pew.. hehe

decrewz said...

Jai takut nak pakai walaupun kena paksa.. Pernah tengok member betulkan contect lense masa tengah lepak2.. Tanya dia kenapa? Tau apa dia jawab, contect lense aku erpusing nak kebelakang mata.. erk.. Terus x berani...ha3

Firdaus Kasim said...

tue ok lg, member aq mata kiri dia dah rabun, tp belah kanan ok pula sbb dia pakai lense time tdo.. huhu

IxoR@ said...

bagus entri ni de....

ixora mmg pakai contact lens...

hehehehe....

Firdaus Kasim said...

owh patut la sentiasa comel je kak ixora nie.. hehe

Amirrah Zawani said...

i tak pakai kontek lens.. takutttt :P

Firdaus Kasim said...

i pun takut.. ngee~

Aretikz said...

Pemakai kontek lens datang. ahakz..
Anyway, part alkohol, tk pernah terfikir solution ada alkohol.. naya mata beta.. haha..

cuma, pandangan mengenai alkohol.. terutama penggunaan minyak wangi beralkohol dalam solat.. tiada kesalahan memakai minyak wangi yg beralkohol, sebab, alkohol itu bahan kimia.. bukan alkohol yang memabukkan.. saja jakkuar tajuk.. ahakz..

Firdaus Kasim said...

aretikz : mmg x de alkohol.. kalo ada dah melecur mata kau.. haha!

soal alkohol dalam minyak wangi tue, saudara boleh rujuk post yg dah ada dlm blog nie..
http://firdauskasim.blogspot.com/2011/01/penjelasan-tentang-pengharaman-minyak.html

THE LEKAT LEKIT STORY said...

share info yang menarik... tp kita x selesa pula pakai lens ni.
HUKUM MANDI BOGEL
Datuk Seri Anwar Ibrahim DUA ALAM?

Firdaus Kasim said...

lekat : mata awk rabun x? kalo x, x pyh pakai.. hehe

Anonymous said...

salam..mohon berkongsi pendapat dan ilmu..
skrg ni kite lihat ramai yg pki contect lense color2..tp hukum nya adalah HARAM kerna mengubah ciptaan Allah..sama seperti menyambung rambut.. walapun bkn kekal tetap di tegah dlm Islam..kalau nk pkai contect lense better pkai yg transparent..
andai tersalah mohon betul kan :)

Firdaus Kasim said...

Sy x pasti, better tanya ustaz untuk kepastian

Hafzan Sarah said...

thanks 4 the info..
setakat ni xpenah pkai lg contct lense..sebab org kata sy pkai spek lg kiut.kekeke :D

Firdaus Kasim said...

Hafzan : ok la tue.. kalo perempuan pakai spec mmg cun.. lgpun kalo pakai contact lens, dah mengubah ciptaan Allah kan?

Shamsuddin Amin said...

ak x pakai...
tapi org slalu tanye
'ko pakai contact lens ker...?'
mgkin sebab mata ak besar kot...
hahaha
papepon info yg best...^^

Faris Farhad said...

wah bagus2..
Orang yang memakai contact lens tak was-was dah lepas nih.. btw saya pun baru tahu :)

Firdaus Kasim said...

Sham : wah bertuahnya kau.. jrg2 ada laki mata besar mcm perempuan.. hhee.. jgn mrh

Faris ; kenapa? lepas nie nk pakai contact lens ke?

C I K . F Y Z A said...

minat lg pakai spek.. spek=pndai :)

Ummi Hanie said...

tp kan ...

bukan ke ni trmasuk salah satu cara m;ubah cipataan asal ?

Firdaus Kasim said...

@Ummi Hanie
btul tu.. better tanya ustaz..

Emes Engineering said...

Penjelasan dan penerangan yang bijak..... Terima Kasih

Firdaus Kasim said...

@Emes Engineering
sama2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim