Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 25 February 2011

Cara Hilangkan Navbar Blogspot



Navigation Bar atau Navbar pada blogspot adalah seperti gambar di atas dimana sesetengah blogger beranggapan bahawa navbar ini sudah tidak relevan lagi pada blogspot dan sesetengahnya beranggapan bahawa ianya hanya menyemakkan blog.


Tapi navbar ini sangat penting bg memudahkan blogwalking dimana ia akan dapat meningkatkan jumlah pengunjung blog disamping mudah untuk menguruskan blog pada dashboard.


Bagi anda yang rasakan navbar ini tidak perlu dan mahu buangnya, sila ikuti tutorial di bawah yew.. enjoy!


Langkah 1 : Klik Dashboard > Design > Edit HTML


Langkah 2 : Tick Expand Widget Template dan tekan ctrl+F dan cari perkataan 
#navbar-iframe {display:none;}
Langkah 3 : Gantikan kod itu dengan kod di bawah :
#navbar {height: 0px;visibility: hidden;display: none;}
Langkah 4 : Tekan 'Preview' dan kalau menjadi sila save.


Kalau tak menjadi, anda boleh cuba kaedah dibawah :


Langkah 1 : Pada edit HTML, cari kod  /* Variable definitions



Langkah 2 : Letak kod berikut di atas kod /* Variable definitions

#navbar { display: none; }atau
#navbar-iframe { display: none !important; }
Maka hasilnya akan jadi seperti berikut :



Siap!


Tutorial ini dikehendaki oleh Wany.

32 comments:

wany said...

waaa....best2...sepantas kilat tutorial disediakan...thanx firz...will try a.s.a.p...btw, pic ntok entry neh mcm knl jer an...ngeeeeeee

Firdaus Kasim said...

hehe.. x de hal kak wany.. semuanya untuk pembaca setia blog sy mcm kak wany.. hehe.. boleh buat x kak?

Nadiah said...

HAI..JOM EXCHANGE BANNER..IF DAH INFORM ME YEAH... http://sayasukashawlsss.blogspot.com

►AdamXis◄ said...

Assalam...point yg nie mmg betul...slalu ku biarkan jer nav nie...sebab senang nk login belog...dlu2 mmg suke hide or remove...baru2 dpt tau yg navbar nie slalu digunakan utk report busse blog...so org leh buat naya kite even kite x buat salah ape2 (<---kes dengki)...tapi jika dah ade domain sendri(kelebihan domain name sendri)...rasenya blogspot x kisah pun klo ade org report kat die...

Firdaus Kasim said...

wslm adam.. sbnrnya aku x fhm pasal kes naya2 nie,, hehe.. sorry mungkin komen kau nie hanya difahami oleh pakar blog atau aku yg kurang belajar? huhu.. thanks 4 info ya

nadiah : ok nnti sy set up banner awk

Kaymama said...

thanx firdaus.. dah berjaya buat ikut tutorial ni.. kacang jer rupanya...:)

Firdaus Kasim said...

sama2 kaymama.. :)

wany said...

waahhhh...firz..thanx3...dah berjaya buat...suka!!!!...tengkiup lorhhh...

Firdaus Kasim said...

sama2 wany.. hhee~

wira2u said...

Blog ni nampak kemas..

Firdaus Kasim said...

terima kasih abg wira..

cikpuanhady said...

yeay..dah buat..amcam ngan akaknyer template baru ok dak? ngee..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Firdaus Kasim said...

sy dah tgk, akak punya blog mmg nmpk kemas dan dewasa.. tahniah kak

Raji berkata said...

owh aah dh lama xnmpk navi bar kt atas blog org len ;D

wany said...

firz...mcm mne yer nk letak template lain? belog da berterabur...download temlate tp nk bkk x bole...x tau nk find coding nye...adoiii

Firdaus Kasim said...

raji : sbb semua pasal aq la nie? hehe

kak wany : cuba akak google : Btemplate.. situ byk yg best

wany dianwanie said...

template nih x bole da nk remove navbar..hurm

Firdaus Kasim said...

akak cuba cara lain.. kan byk cara yg saya bg?

wany dianwanie said...

kat edit html x dpt find out #navbar-iframe {display:none;}...yg satu lg tu, /* Variable definitions pun x der dlm template...uhuhu...sbb apa x der yer..kne cari lain punye template laa

Firdaus Kasim said...

saya tak pasti la pula kak.. cuba akak search google taip cara hilangkan/hide navbar.. nnti byk blog yg ada tuto

wany dianwanie said...

da berjaya wat autohide navbar...da wat tutorial kat blog ngeeeeee

Firdaus Kasim said...

kak wany : tahniah ya kak.. hehe

!kA said...

TQ ! :D

Firdaus Kasim said...

@!kA
sama2 ika :)

SHIEYMA said...

thanz for the tips!^^

Fatini Rahim said...

Hey , thanks a lot . (:

nurainaizzati said...

da jd !
tengkiu-2
hehehehe :)

safura sapuan said...

knp saye tak boleh jadi eh ? hrmm :/

ladybird.deana said...

tengs for d tutorial awak :)

Anas Syakirullah said...

wau....thanks firdaus...tapi bukan navbar jerk hilang......background blog pun turut hilang.... :(

nur chahaya abadiey said...

salam..thanks..jadi pon :)

kitty♥bunny said...

thnks ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim