Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 8 April 2011

Blogger Popular Sombong?

Ups! Firz tak cakap blogger popular sombong ok? Cuma Firz terbaca satu forum di gengblogger. Segala isu ini yang bakal dikupas nanti adalah berkenaan dengan dunia alam maya sahaja. Bukan di dunia luar.

Blogger popular pada pandangan kita ialah mereka yang telah menempa nama di arena blogger tempatan. Mereka di anggap popular apabila :

  • Nama blog mereka banyak terpampang di dalam bloglist blogger lain.
  • Masuk di dalam media elektronik atau media cetak yang berpengaruh.
  • Nama mereka menjadi sebutan ramai blogger tempatan.
Walaupun se gempak mana pun design blog dan entri yang meletup pada sesuatu blog itu, tetapi tanpa sokongan dan pengikut setia dari blogger lain, maka selagi itu dia tak jadi popular. 

Namun begitu, terdapat segelintir blogger lain yang mungkin merasa sedikit cemburu dan iri hati dengan kejayaan blogger yang popular ini, maka mereka akan mengatakan blogger tersebut sombong lebih-lebih lagi apabila permintaan mereka tidak dipenuhi seperti komen yang tidak pernah dibalas. Lebih parah apabila mereka menggunakan nama blogger popular ini untuk tujuan yang salah disisi etika blog seperti membuat fake profil di facebook atau blog.

Baik, sebenarnya semua orang tidak mahu jadi sombong kerana ia adalah sikap yang buruk. Blogger senior yang popular ini adalah manusia biasa macam kita juga. Semua manusia ada masa 24 jam sehari dan masa itu perlu di gunakan untuk memenuhi tuntutan yang lebih utama terlebih dahulu. Jadi, untuk memuaskan hati semua pengunjung blog blogger yang popular itu adalah amat mustahil sekali. Jadi, tidak perlu ada istilah sombong perlu di labelkan pada mereka.

Antara pendapat bernas tentang isu ini :
What u give, u get back
Kesilapan besar apabila seorang blogger itu terlalu obses untuk blogger popular masuk ke blog mereka kemudian bagi komen, jadi follower dan sebagainya
Tips untuk beramah mesra dgn blogger popular
Penerangan panjang lebar oleh Kak Jie
Kesimpulannya, tiada istilah sombong dalam dunia blog. hehe..
Mari sertai Gengblogger, pelbagai ilmu tentang isu-isu semasa dan dunia blog boleh di dapati di sini. Di sinilah blogger senior dan blogger baru saling berhubung melalui laman forum.
Join sekarang -----> Gengblogger 

73 comments:

Taufan Bin Ribut said...

aku sokong tajuk entri ni..

YUL said...

sape la tu yg ckp sombong tu, aku rse otai2 semua ok, tk pernah menyombong pon :)

Chegu Zubir said...

semua bergantung pada diri kita..hehehee..kita nak usaha la kan...takkan nak cakap orang camtuh kan...hehehee

jom baca
Kisah Kau Dan Aku...Episod 01

izwanyusof said...

tu yg aku pelik..adakah bila blogger popular masuk blog kita,kita dapat 10 UV berbanding blogger biasa..kadar rata kot 1 UV gak..

patut take positif side..kenapa dia popular..apa yg blogger popular blog kan? tujuan mereka..then nilai balik ngan kita n make improvement..bru ada process of learning..

cik_zetty said...
This comment has been removed by the author.
cik_zetty said...

------> TAK FOFULAR hahahah

Dauspozi said...

Aku ada baca pasal ni semalam, malas ler nak amek port layan thread camtu... Anyway, aku suka komen ringkas daripada Touya Karuma tu.. Thumbs up!

Latest Entry: Najwa Latif - Penyanyi Muda Pamer Bakat Melalui Youtube

akmalhilmi said...

siyesly aku sokong entri kaw (:

sbb kaw terjemah dgn bahasa yg mudah untuk orang fahami n itu lah yg berlaku pada yg senior2 o femes2

Shamsuddin Amin said...

erm... mmg btul la x semua yg sombong...
tapi pasti ade... haha
amik kepopularan sebagai alasan tuk bsy... biase la tu...LoL

Zura said...

jgn terlalu taksub dgn blogger glemer...mereka pun manusia jugak...rase nye lg elok andai kite menjaga kualiti blog sendiri n readers kite...

Bro Framestone said...

blogger ada kehidupan mereka sendiri...

kenkadang ramai yang xfaham.. lagi2 la kalau kehidupan dorang xpernah nak amik tahu pasal orang lain

Faizal Fredley said...

blogger popular memang sombong....seperti ujang dia sombong lagi giler...hahah

nur ikhyar dee said...

wahh...

bagusnya entri nie..

thanks share ^_^

*tak kecik ati dah lepas nie...

Firdaus Kasim said...

Taufan : kau sokong blogger popular itu sombong?

Yul : ada segelintir org.. bila apa yg dia nk dia x dpt.. mula la ckp bukan2..

ZUBIR : btul tu, mcmana diorg leh popular? sbb diorang usaha.. so, kita pun kena usaha..

IZWAN : mmg la, UV tetap sama.. bila blogger popular nie masuk dan komen blog kita, maka pengunjung lain yg melihat komen blogger popular nie tadi akan mengganggap blog ini bagus sampai dioarng bg komen kt sini. Tumpang popular la katakan..

ZETTY : bg saya awk leh jadi popular.. cuma kena usaha sikit.. hehe

DAUS : aq pun x leh nk kata apa sbb aq baru lg dlm dunia blog. Wei, pasal blogwalking widget tue aq nk tarik diri taw

AKMAL : terima kasih Akmal.. aq baru tengok video yg kau terjah Yuyu Zulaikha tu.. kalah Nas Ahmad.. hehe

Sham : malangnya bila kita tak sombong pun, pasti ada juga menganggap kita sombong juga.. hehe

Zura : taw x pew.. kalo taksub sgt tetapi blog hampeh, tak guna juga kan?

Bro : yup! itulah dinamakan penting kan diri sendiri

Faizal : biasalah, org nak kahwin.. sibuk memanjang.. hehe

Firdaus Kasim said...

NUR : kenapa? sebelum nie awk pernah kecik hati ekh? hehe

akmalhilmi said...

erk erk
dah tgk yeah
mesih la ye
masih blja dlm bab2 nieh lagi
awuuuu

eira said...

hehe..mmg kecoh hal ni kt geng blogger..eira mlas nk komen coz mnusia ni sume sme..kdg2 kte jdi alpa ngn keistimewaan kite..so,pda newbie,jgan nk mrah2 ok..de y smbong,n de jgak y ramah..jgn smekan sume senior..xbest lau org follow skadar nk amik ati org y suh follow..p xde pon y amik tau news kite..kan xsyok..bek org follow je sesuke ati mreka,mreka nmpak ok,dyrg follow..p lpas org follow 2,kasi la dyorg pghargaan..lau leh follow la kembali..mb ini y jd isu,kte da follow,dyrg x follow pon..sabar ye sume...

apice@duniabaru said...

mereka takdelah sombong~tapi kalau nak layan semua follower depa,memang tak menang tangan la~ye tak?

http://www.dunialandax.com/

Sekandung said...

ala nie mesti kes terlepas pandangkan....

sokong statement kak jie...
semua nak disuap....

masa baby/kanak mak suap..
masa bercinta awek/balak suap..

dah besaq panjang suap sendiri laaa..

apa punya komen nieee!! :)

AmenoWorld said...

Perlu ke popular neh? aku rasa baik kalau nak popular ko buatlah entry kutuk kerajaan dan doakan agar ada org sakit ahti then pastikan org tue report kat skmm, then biar skmm tangkap ko nanti ko femes. Insya-Allah semoga tips neh berguna buat kita.

Ikhwan said...

Mungkin diorang anggap, bila blogger otai tak komen blog mereka = sombong.
Padahal blogger otai ni bukanlah Tuhan untuk komen / baca satu per satu blog.
Macam Ikhwan, Ikhwan lawat semua blog yang telah komen di blog. Sebab bila diorang support Ikhwan, Ikhwan support blik diorg. Bukan i follow u, u follow i. Bukan itu saja, kalau entri blog seseorang blogger menarik / best, Ikhwan pasti akan baca. Tak kira otai ke noob ke. Tapi tak semestinya Ikhwan tinggalkan komen. Kadang-kadang kita tak ada idea nak komen apa. Komen pun kenalah secara berhemat ye tak.

p/s : lebih baik baca dan berfikir daripada baca dan komen melalut.

Ms. Ann said...

BLOGGER POPULAR SOMBONG????


emmm rasanyer tidak kut.. mereka ada banyak benda nak buat... tak terpegi kesemua blog yang menyinggah dan mengomen mereka... sebab mereka selalu update entry dan ramai yang baca entry mereka...

mereka ader pergi jelajah juga blog yang datang cuma mungkin mereka tak tinggalkan jejak jer...

mana kita tau kan.. tak baik tau.... kata blogger sombong...

nice post.. suker.... sokong 100%%%%%

hoyahadis said...

best entry ni..akhirnya dapat penjelasan..baru faham..(~_~)

lepak.com.my said...

nice topic....:)

Taufiq Wr said...

nice one bro..lepas ni nak join ah..ehehhe

e~car182 said...

bt0l2!tak kan nak balas k0men bareat0s2 kan,,pnat ler~!

Faris Farhad said...

alhamdulillah setakat ni semua blogger2 baik baik belaka... harap berkekalan ^^

amny said...

huhuhuu..setakat ni amni xde ape2 masalah lagi dengan blogger femes..diorang semua xpenah sombong...^^

meh bace jap~

http://limelog.blogspot.com/2011/04/tips-menjadi-seorang-blogger-versi-aku.html

wany dianwanie said...

popular ker??? huhuhu
la, wat biasa2 dah ler...x yah ler kecik2 aty ngan blogger 2 ker blogger ni ker..yg penting sama2 tolong kwn2 kan? kan? kan?>

Firdaus Kasim said...

AKMAL : mesti la dah tgk.. saya alert juga pasal isu2 blogger malaysia nie.. hehe

EIRA : sy pun komen kt situ ala kadar je sbb ada blogger lain, komen dioa=rg lagi gempak
.. hehe.. btul ckp awk, follow je sesuka hati.. jgn harap balasan.. style sy, kalo org komen, sy akan balas.. tapi kalo follow tue, kdg2 x follow balik.. hee

APICE : btul tue.. sepatutnya takde istilah sombong di gunakan.. better guna istilah sibuk.. hehe

SEKANDUNG : maksud suap dalam dunia blog nie, pandai2 sendiri la kan?

AMENO : bukan itu maksudnya.. popular kt entri aku nie bermaksud blogger otai yang dah lama dlm dunia blog

IKHWAN : sama la dgn sy.. setiap komen sy akan cuba balas.. pasal komen tue, skrg nie ramai blogger yg mengejar traffic.. so, diorg komen ikut dan je.. etika ini mmg x elok utk diamalkan.. dah lari tujuan berblogging.. btul kata ikhwan, kita berblog utk tambah pengetahuan isu tempatan dan luar di samping jalin pesahabatan

ANN ; btul ckp awk, seperti saya kata tadi, semua org tidak mahu jd sombong.. Abg Ben Ashaari bagus sgt.. dengan segmen2 yg dia buat tue, begitu byk manfaat utk semua blogger

HOYA : thanks kak.. nnti kalo akak dah jadi popular, jgn lupa sy ok? hee

LEPAK : thanks.. topik ni dah lama.. cuma nk refresh balik..

TAUFIQ : join sekarang taw

ECAR : taw x pew.. sy nk balas berbelas2 komen pun dah semput.. nie belum lg nk singgah blog diorang balik.. huhu

FARIS : bagus2..

AMNY : sy pun x pernah ada konfik dgn diorg.. sy lebih selesa bergaul dgn blogger newbie..

WANY : eh kak! lama x singgah? mana menghilang? hee

BeaN MorENo said...

still ada lagi ke pemikiran macam ni...mereka ada life sendiri kalau tak berjawab silalah berjalan sendiri

izwanyusof said...

dunia blog ni macam2 isu.. haha..tapi best gak..kenal ragam manusia..tapi kdg2,personaliti di blog dan dunia realiti jauh berbeza..

eqbalzack said...

salam firdaus,
terima kasih firdaus singgah ke blog abg eq.
isu yang bagus!
bagi abg eq, kita jgn cepat menghukum blogger2 yg sudah ada nama ni.
selalulalh berfikiran positif!
setiap blogger ada tanggungjawab masing2 seperti kerja, study dan keluarga.
apa2 pun dalam dunia blogging ni kita mesti byk sabar sebab ramai sgt yg irihati melihat kejayaan blogger lain.
yang penting kita buat kerja kita, jgn campur urusan 'rumahtangga' blogger lain...hehe

selamat berhujung minggu...

~eqbalzack~

Kujie said...

kita tak mungkin dapat memenuhi keperluan setiap orang...sekurang2 kita tak membenci orang lain, itu dah cukup baik.


p/s - jgn letak link bile komen ada commentluv, akismet akan detect link sebagai spam...masuk dlm kotak spam.

Lagenda said...

Mak setuju dgn pendaoat kak Kujie. Tak mgkin kita mampu penuhi setiap permintaan dan kehendak org lain terhadap kita..

Mgkin cara yg kita mendekati blogger popular tu yg x betul..so, blogger tu pun mgkn terlps pandang.

Tak kan la menyapa sekali 2 je then bila x di balas, akan di cop sombong..x adil kan?

Niway...mak tak kisah sbb?? Sbb mak x popular..

miahahahaha

DaHLia said...

seb bek akak blogger picisan jer..

anyway, biasanya yang naikkan isu ni jenis tak boleh berdikari..keje dok suruh blogger yg ada nama tlg upkan blog dia..dia lak langsung taknak berusaha..come on..bukak mata semua..tak semua blogger ada nama tu 24-7 duk depan blog. Mereka pun ada life masing2...

lagi satu, usahalah "up"kan sendiri blog kita, baru kita akan rasa masam manis blogging tu sendiri..

inilah jadinya bila org ada blog, sibuk nak ada blog..memang indah berblog ni..tapi jerih payah bukan dalam masa sebulan dua.. usaha dan masa menentukan :D

Azza Firza said...

adek tak pemes lagi lah armous tawuk , happy berblogging, jangan sombong-sombong ye :) selamat malam !


jom singgah :
Kalaulah Encik Boyfriend Masih Setia .

=)

Mr Strider said...

hehe..btol gak..kalo da popular mesti ramai follower..x adil laa kalo dorang asyik nak layan kita jer..itu lumrah aku rasa..hehe..kalo kita da ramai follower pun betul tentu kita mampu layan suma..jadi betul laa kesimpulan ko tu..xde istilah blogger sombong..kalo sombong aku x rasa dia buat blog bg org baca..hahaha

p/s: ko telah ditag oleh aku dalam segmen precious moments..hehe

Regards,
-Strider-

Fathiha Zainal said...

Saya sukaaaa entry ni!!! Kupasan yg menarik dan sangat membuka mata! So, siapa2 yang nak kata blogger senior tu sombong, sila fikir panjang sebelum mengata. :)

Tak ada org yang nak jadi sombong.. Semua pun nak kawan2.. :)

Firdaus Kasim said...

Bean : Ya, btul tue.. kita sama2 manusia.. cuma pangkat dan darjat yg berlainan.. hee

Izwanyusof : taw x pew.. dunia alam maya dgn dunia sebenar, mmg berlainan

Abg Zack : abg, thanks singgah komen blog sy nie.. sy amat hargainya.. biasalah tue abg, org nk popular cepat, jadi mcm2 perkara dia buat.. huhu.. ya, yg penting kita kena think positif

Kak Jie : thanks inform.. lain kali sy x buat.. sy x tahu lorh.. ehhe

Mak lagenda : tak penting pun jadi popular nie sbb mungkin kita akan jadi riak..

Kak Dahlia ; sy sokong pendapat kak.. kalo kita tgk nk jadi popular mmg bukan keje mudah.. kena usaha.. btul x?

Azza : abg sombong ekh azza? hehe

Strider : ya, aku sokong dgn pendapat bernas kau.. thanks bro

Fathiha : mmg best kalo kita buat guna ayat sendiri berbanding copy paste nie kan? hehe.. thanks taw

MamaIeta said...

eemmmmm... susah nak komen tu. Tapi bagi ieta blogger popular ni macam artis lah. Mana nak sempat layak semua org. Semua blogger baru kenal dia tapi dia tak semestinya kenal semua blogger yang baru2 ni. Tak boleh nak salahkan Blogger yang dah lama popular. tahu2lah Trafic diaorang macam mana. kan?

IntanBerlian said...

salam, semua yang Firz cakap tu semuanya betul. ala, semua yang senior pernahkan jadi junior. yang hebat pernah susah2 juga dulu, follower yang banyak pon pernah 1/2 orang je dulu.. kalau skrg riban readers, dulu pon mana tahu tah2 sikit jugaaa.. jadi kesimpulannya. bermula dari bawah. ikhlas menulis. jangan nak mendengki sana sini. apa tujuan berblog? fikir baliklah..

Firdaus Kasim said...

@MamaIetabtul ckp akak tapi kena juga hargai peminat dan pembaca setia blog dia.. contohnya, buat lah segmen atau contest.. hehe.. btul x?

Intan : btul ckp awk.. kita kena usaha sendiri.. x de jalan mudah.. bila org dah hargai usaha kita, baru lah leh jadi popular :)

Aina said...

oppp tak mdaftar poun lagi dengan gengblogger...hehe

Firdaus Kasim said...

@Aina
Aina.. daftar cpt taw.. byk faedah yg awk dapat nnti :)

cik EPAL said...

apa faktor yg menyebabkan korang cop sorang blogger tu faymous ea?? sebab blog kah? folower kah? UV kah?


actually blogger ni pon manusia biasa. ada life jugak. ni depends on individu lah.


kalau dat time tenet tengah lembap pon susah jugak kot nak BW

Sunah Mohammad said...

good, kupasan yang baik..

mungkin setiap blogger yang da dikenali tu ada cara dia sendiri untuk hargai peminat..kalau da lama kenal blogger2 tu, tau lah dia buat certain2 benda kat blog tu untuk peminat dan pembaca dia..win-win situation kat situ...:)

Firdaus Kasim said...

@cik EPAL
Kitaorg akan label blogger itu famous jika follower dia luar biasa byk selain komen yg byk diterima..

cik epal x perlu BW sbb networking cik epal dah luas..

just reply kitaorg punya komen kt blog cik epel dah cukup.. hehe

Firdaus Kasim said...

@Sunah Mohammad
contoh yg terbaik ialah Ben Ashaari.. btul x? hehe

nur aisya humaira said...

Assalam fir...
waa,isu2 blog ni selalu je hot kan???
dieorg yg cakp camtu, patut join gather yg dianjurkan laa...bru dieorg kenal blogger otai camne...kan2??

nak femes jugak, boleh???hak2

nurul lalala said...

mmg dorang tak sombong pon..coz sy da penah jumpe beberapa org dari mereka. they r nice n frenly tau! sng je konsepnye: kalo kita sendiri tak approach org, dont expect ppl 2 approach u..

yui92 said...

bagi aku mana ada isu sombong atau tak sombong... blogger yang ramai follower riburibu maybe terlepas pandang kot... blogging kan hobi ja kenapa isu macam ni nak dibesar2kan?




haha kalau kamu blogger yang tak sombong mai folow aku yang tak popular ni(especially tuan blog haha)

http://sesedaporen.blogspot.com

Firdaus Kasim said...

Aisya : hehe.. taw x pew.. isu nie mmg best kalo buat entri.. traffic melimpah ruah.. hehe.. eh, x pyh jadi popular la awk.. nnti awk x komen blog sy lg.. hehe

Lalala : mmg pun.. dunia blog dgn dunia luar mmg sgt berbeza

Yui : bukan terlepas pandang, tapi mmg x pandang langsung pada gambar.. yg pandang hanya pd angka.. hehe.. mana boleh handle

nurr said...

Blogger Popular sombong? sape tu? sape blogger yg popular tu? hahahaha....aku x penah amek port pun..

Alaa...nak touching2 wt pe? dorg pun de keje lain..x balas komen tu biasa laa...myb terlepas pandang ke..yela dh ramai yg tgl komen kt blog die..Rileks laa...wt cm aku...sape yg popular pon aku x kenal..hahaha..selamba..! Kalau yang femes2 cam PM ke aku kenal laa...

Firdaus Kasim said...

@nurr
kalo sesiapa yg aktif dalam blog nie.. dia akan tahu sesiapa yg popular.. akak baru buat blog ekh? hehe.. jgn marah

Imddin Ahmad said...

Setakat ni saya masih belum sombong dengan pelawat2 blog saya.. Cuma pelawat yang sombong dengan saya sebab tak tinggalkan komen.. ;(

Anonymous said...

Οnly аfter a cоmprehensive asѕessment
can a succеssful treаtment plan be devіsеd.
In fact, nowаdayѕ, wе alѕo have nail paгlors, thаt
givе a beautiful manicure plus a soothing massage tо
the fingers anԁ handѕ. The keу is feeling comfortаble with
one's professional massage therapist.

Mike grafstein smt(c) certified sports massage therapistwhat is client handling!!! Medicare regulations require that physical therapy services be performed either (1) by a state-licensed physical therapist or (2) by or incident to the services of a physician or other medical professional licensed to perform such services under state law pursuant to 42 c. Many times the orgasms reached when prostate massage is involved are highly intense!! An orthopedic pillow or bolster can be used to correct body positioning. Pregnancy massages are best given after the first trimester of pregnancy because the fetus and the mother are still to vulnerable during the early stages.

Feel free to visit my weblog - hop over to this Website for more about tantric massage in london
My weblog - erotic massage London

Anonymous said...

Τheѕe are genuinеlу wοnderful іdeas in about
blоggіng. Υou have tοucheԁ some pleasаnt
thіngs heгe. Anу way keep up wгinting.
My website - loansforbadcredit52.co.uk

Anonymous said...

Please let me know if you're looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd reallу like
to writе some articles for yоur blog in eхсhange foг a link bаck
tо mіne. Ρlease shοot me аn e-mail
іf interested. Mаny thanks!
Here is my web site :: how to stop snoring

Anonymous said...

Awеsomе! Ιts actuаlly аwesomе post, Ι havе got much cleаг iԁea on the topіс οf
fгom this piecе of ωгіting.
Also see my web page - loans for bad credit

outcall massage london said...

I really appreciate your post. It gives an outstanding idea that is very helpful for all the people on the web visit my site nuru massage london

Anonymous said...

Fastiԁious anѕwers in retuгn of thіs matter with gеnuіne argumеntѕ аnd tellіng evегything regarding thаt.
Also see my page :: loans for bad credit

Anonymous said...

Heу! Someone in my Ϻyspaсе grοup ѕhаred this ѕite
with us so I camе to tаke a look. I'm definitely loving the information. I'm bοok-marκing and will bе tweeting thіs to mу
followeгs! Wonderful blog and amazing style and deѕign.


my web-site - best payday loans
My blog post : best payday loans

Anonymous said...

http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/http://www.ellissloans.co.uk/I visit dаily some blogs anԁ blogs tο read poѕts, hoωevеr this web site оffеrs quality based
articlеs.

my website :: quick cash
Feel free to visit my homepage ... %anchor_text%

Anonymous said...

http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/http://www.mayasloans.co.uk/Dеfinitеlу bеlіevе that
whіch you stаteԁ. Your favorite reaѕon аpρeaгed to be on the іntегnet
the eаsіeѕt thing to be aωaгe of.
I ѕay to you, I certаіnly get annoуeԁ while people
cοnsiԁer ωогriеs that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

Feel free to visit my site: instant cash
My blog - %anchor_text%

Anonymous said...

What a matеrіal of un-аmbiguity anԁ preѕerveness of vаluаble familiarіty гegarding
unpгeԁіcted feelings.

Here is mу ωеb blog ... personal loans
My site - personal loans

Anonymous said...

I've read a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this sort of great informative web site.

Feel free to visit my blog post: payday loans
My website: payday loans

Anonymous said...

It's an amazing paragraph for all the web viewers; they will take benefit from it I am sure.

Also visit my web page ... instant payday loans
my web page :: instant payday loans

Anonymous said...

You аctually mаke it appear so eаsy along with your presentation but I in finԁing
this matteг to be actuаlly something that
І beliеve I'd by no means understand. It kind of feels too complex and very extensive for me. I'm looking forwaгԁ
to your next publish, Ι will try to get thе cling οf іt!


My blоg pοst; instant cash loans

Anonymous said...

This paragraph offers clear idea in favor of the new users of blogging, that genuinely how to do
blogging.

Visit my blog; rent scanner

Anonymous said...

I аm ѕurе thiѕ article haѕ tοucheԁ all
the inteгnеt people, its really really pleasant piece of ωrіting on building up neω ωeb sitе.


mу sіtе payday loans

Anonymous said...

fantastic pοintѕ altogether, you just received a logo neω reader.
What may you suggeѕt in rеgards to youг рublish that уou made
a few daуs in the pаst? Any poѕitіve?


My web pаge ... Same Day Payday Loans

Anonymous said...

Uncover very inexpensive blenders extremely, very costly juicers.
Options regarded Television system cooks food include things like Martha
Stewart set together eggnog, issue personally seen the company practice real ovum, really.
You can rest assured where it not a deposit usually spends rrnside the juicer.

Can in fact unbelievably sound schedule to include on your method of life.
A trustworthy warrantee as well as need for a vendor's customer service network side branch can help you for discovering a purchasing a new function juicer is considered to be damaged.

Here is my web blog; vert juicer youtube

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim