Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Wednesday, 16 March 2011

Tips Untuk Bangun Pagi


Semasa pada zaman persekolahan, kita sudah biasa untuk bangun awal pagi untuk pergi ke sekolah. Jadi, tiada masalah untuk bangun pagi. Tetapi masalah timbul apabila kita sudah meninggalkan zaman persekolahan. Semasa menuntut di Pengajian Tinggi, biasanya kuliah bermula pada pukul 8 pagi. Maka terdapat kesukaran untuk bangun pagi  untuk bersiap akibat rutin bangun pagi pada zaman persekolahan yang telah kita tinggalkan.

Keadaan lebih parah apabila kita sudah memasuki alam pekerjaan di mana terdapat syarikat yang memulakan waktu operasi pada pukul 10 pagi. Sudah tentu terdapat kesukaran untuk bangun pagi. Firz sendiri alami kesukaran untuk bangun pagi. Fungsi alarm yang terdapat pada handphone langsung tidak membantu. Tambahan pula, di Bandaraya Kuala Lumpur, langsung tidak kedengaran ayam berkokok. Sehingga kadang-kadang petir yang menyambar pada awal pagi langsung tidak kedengaran.

Jadi, kini Firz hanya mengharapkan jasa baik emak untuk mengejutkan Firz pada awal pagi untuk solat Subuh. Jika dia tidak kejutkan, leburlah solat Subuh Firz. Jadi, disini Firz nak share sikit tips untuk bangun pagi yang Firz baca pada sumber yang boleh dipercayai,
  • Orang-orang yang beriman sentiasa mengerjakan solat pada awal waktu dan menjadikan sebahagian malamnya dengan mengabdi kepada Allah. Bagi mereka yang telah terbiasa melakukan ibadah solat ini dengan disiplin maka kebiasaan bangun pagi ini tidak menjadi masalah. 
  • Jika menemukan kesukaran berdoalah ketika ingin tidur dengan membaca doa tidur, ayat kursi, surah al ikhlas, surah al falaq dan surah an Nas, kemudian berdoalah bersungguh-sungguh dalam hati agar tepat pada waktu Solat Subuh masuk agar Allah bangunkan kita. Amalkanlah Insya Allah, Allah SWT memberikan jalan yang terbaik untuk kita.
  • Sesetengah orang akan bangun pagi jika dia tidur pada awal. Tidur awal disini adalah pada pukul antara 10 malam sehingga 12 malam. Jadi, tidurlah awal supaya dapat bangun awal pagi.
  • Ada antara kita yang mempunyai banyak handphone. Jadi, sila aktifkan fungsi alarm pada semua handphone itu. Bila semua handphone berdering, maka satu rumah akan bergegar dan semua orang akan terjaga.
Inilah sedikit tips yang Firz dapat share. Jika anda mempunyai tips lain, jangan segan silu untuk share ya. Terima Kasih.

25 comments:

Mr Strider said...

kekeke..ko macam tau2 jer yang aku bangun lmbt gi keje pg nie..sib baik kat sini hujan lebat dan bos aku percaya citer psal bahaya hujan dr radioaktif yang meletup kat jepun..hehehe..tp tips ni agak berguna..tp nk tmbah satu lg tips..

* Elakkan tido tempat yang xdapt cahaya matahari ketika waktu pagi..cth macam kat hall rumah

TunAqilah said...

qila pun ssh nk bgn pgi especially klu cuti
:D
tips yang berguna..
tq

Mohd Yusuf said...

hahahhaha, aku pun susah jgk nak bangun pagi....

shazika said...

hahahaha..bagos tips kamu

Qaseh dalia adelia said...

kdg2 dah wat volume paling tggi ..tapi still tak bgun haha biasenye time tubuh sgt2 letih ..kene bantuan mak jugak tlg kejut hihi tq tips

ezaty said...

wah! bagus. ada tips untuk bangun pagi ni. zty pun kerap jadi situasi yang sama macam firz. insyaAllah, zty akan cuba tips ni. mana tau, salah satu tips ni dapat zty amal smp akhir. terima kasih! :)

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

alarm bunyi asyik snooze2.. bila dah betul2 lambat baru bangun hihi..

Dylla Burn said...

bagus tips nih, dila nak tambah satu, nenek kite pernah pesan, nak tido, tepuk bantal, bgtau kat dia, kite nak jaga pukul baper...
insyaallah, kite akan terjaga dalam lingkungan waktu yg sepatutnyer

salam....

d_tieah said...

Sangat suka guna alarm hp.. Takpe tak ganggu sape2 sebab bilik sebelah n depan takde orang pun.. Ngee :)

*Weekend memang selalu gak terlepas subuh..

Entry Terbaru : Malaysia Selamat Dan Jangan Percaya SMS Kesan Radiasi

Firdaus Kasim said...

Mr strider : haha.. pandai kau ayat an.. mmg power giler alasan kau.. ok thanks share tips.. aq mmg selalu tdo kt hall rumah.. sbb tue susah bgn pagi.. huhu

qila : waktu cuti mmg waktu utk bangun lambat.. agagaga

mohd : semua susah nk bgn pagi.. huhu

shazika : thanks awk sbb baca

qaseh : taw x pew.. npe la mak kita boleh bangun pg ekh? hehe

zaty : kalo awk amal surah2 di atas, saya yg dapat pahala juga.. hehe

hanim : tue la pasal.. fungsi alarm mmg x membantu langsung.. haha

dylla : thanks bg tips.. owh mcm bantal tue juga nk kejut kita ya? hehe.. x salah buat tapi kena tawakal pada Allah k?

Firdaus Kasim said...

d tieah : em awk guna ringtone apa kt alarm awk tue? hehe

adwafarahin said...

alhamdulillah buat mse skrng sye senang bangun pg

tengs for the info :)

Biey said...

masa skul dulu selalu bangun awal sebab before tidur dah set kat minda nak bangun jam berapa.. jd bila dah set sungguh2.. dapat bangun tepat pda masanya..

Firdaus Kasim said...

adwa : tahniah awk

biey : thanks share tips.. lepas nie kalo nk bangun awl, kena mindset dulu la ya

wany dianwanie said...

hehehe...akak salu dpt keje shift pg...jadi x der masalah nk bgn pg...bgn seawal jam 5, get ready diri sendiri, bby nk bwk anta umh mak n sume bende wat bg settle...kul 6 lebih kuar umh...masuk kje 7 am...uhuhu..nak tmbh lg tips..sblum tido pas bce doa tuh..niat dlm aty ble nk bgn nye...

nescafe_ais said...

nice info bro....

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Bangun pagi...gosok gigi...cuci muka..pakai baju..minum susu....
uihhhh jangn kata loceng aku tak dengar bunyi malah ibu kejut pun aku tak sedar

Firdaus Kasim said...

kak wanie : huyoo... awl nya bangun.. mcm nak sahur pula.. sy bangun tdo terus siap2 nk g keje.. biasa sy bangun kul 9 pg.. tp solat subuh dulu lah.. hee

ais : thanks bro

afza : wow! kau nie tdo mati btul.. haha.. mcmana kau bangun? cuba jadi mcm wanie nie.. hehe

perondajaketbiru74 said...

pergi gym bro atau jogging petang hari konfirm bangun awal n yg paling best rasa fresh sgt nody n ur soul

wany dianwanie said...

gtu la kalo dah title madam...huhu...bkn sndri punye hal jer kne jaga...1 umh punye hal kne kasi settle, nak pulak saye nih bekerjaya...hehehe.........kalo bgn pun tgh ari, apa pon x jadik

Firdaus Kasim said...

Bro Biru : Tips nie aq biasa amal juga.. mmg bdn rasa ringan kalo joging time ptg2.. hehe

Kak wany : bagus lah kak nie.. isteri yang mithali nie.. hehe.. bertambah sayang suami akak.. hehe

wany dianwanie said...

ngehehehe...jaoh sgt tahap mithali tuh...x smpi lg.....uhuuhuhu..

Sophie Al-yahya said...

hurm...sophie pun selalu bgn lambat skrg sbb asyik tidur lambat aje.huhuh.. mulai harini nak tidur awal la.paling lewat pukul 12 malam. sbb esok pagi leh la jogging..barulah badan sihat kan..

Azila Isteri Faiz said...

suami sy memang susah nk bgn. tp alhamdullilah, hari tu kejut beliau dengan membisikkan kalimah "Innalillah" di telinga beliau.. terus bgn tanpa bgn alasan! =)

Anonymous said...

sy susah sangan nak bn tido pg.....
lagi2 pad hari kerje.....
sampai dah abis cuti thn sy......
rungsing di buatnye......
nak tido awal takdenye lagi susah..
kekadang bile kene time kerje oncall pehhh susah sanat nak sedar phone bunyi....
letak lah sebelah telinge pun tak leh dgr..... org kate ni tido mati.....
tlg lah beri jawapan utk penyakit ni.....
dlm keadaan bising camne pun sy blh tido......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim