Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Monday, 14 March 2011

Info Tsunami Jepun 2011

  • Gambar di atas yang dulu adalah sebuah bandar dan kampung tetapi kini hanya dicemari lumpur dan sisa bangunan akibat gempa bumi (8.9 magnitud) yang terbesar pernah melanda Jepun.
  • Gambar di atas adalah sebuah bandar pelabuhan Minamisanriku telah musnah sama sekali dengan 8750 penduduknya tidak dapat dikesan.
  • Gempa bumi yang kuat itu telah mencetuskan ombak besar berwarna hitam yang menghanyutkan kereta, kontena dan sisa bangunan.
  • Kini, angka korban bencana telah meragut lebih kurang 10,000 nyawa.




  • Ribuan kereta Nissan dan Infiniti yang sedia untuk diedarkan kepada sejumlah penjual kereta di Jepun dan untuk dieksport ke beberapa negara kini berterabur selepas disapusapu tsunami. Tsunami menyapu 1,300 unit kereta Infiniti dan 2,300 unit kereta Nissan. Dari foto yang mengambil oleh AFP, menunjukkan ribuan kereta tersebut berselerak seperti mainan dan beberapa yang nampak seperti dibakar.
  • Gambar dari AFP selepas dipusingkan, maka akan kelihatan seperti kalimah Allah SWT
  • Bencana yang berlaku mungkin disebabkan amalan penduduk dunia yang kini kian teruk bahkan lebih teruk dari haiwan. Di Malaysia sendiri kita boleh tengok dari survey yang dibuat ke atas pelajar universiti, hampir majoritinya pernah buat seks tanpa ikatan yang sah.


Fizz Fairuz yang telah buat lawak tak bertempat.



Zoy pun buat lawak tak bertempat, karikatur dalam Berita Harian ini telah dilaporkan ke dalam CNN
saya sebagai rakyat Malaysia, memang malu akibat perbuatan mereka ini.

20 comments:

TunAqilah said...

kadang2 kita sendiri takkan sedar tapi bila dah terkena diri sendiri baru nak menyesal.buat apa nak mempersendakan org lain sedangkan diri kita pun tak betul :) sekadar memberi pendapat huhuhu

Firdaus Kasim said...

btul tue aqilah.. inilah dikatakan manusia x reti bersyukur.. kalau lah rakyat malaysia kena tsunami mcm kt jepun.. awk leh bayangkan x?

Yuni Aisyah said...

Dunia diambang kemusnahan..:(

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ni bukan lah nak memburuk-burukan orang jepun cuma sekadar renungan...Nabi sendiri pernah cakap yang ALLAH S.W.T akan turunkan bala atas sebab kemungkaran yang manusia itu sendiri lakukan...

Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Apabila umatku melakukan 15 perkara berikut, maka layaklah mereka ditimpa bencana iaitu:

1. Apabila harta yang dirampas (daripada peperangan) diagih-agihkan kepada orang-orang yang tertentu sahaja.

2. Apabila zakat dikeluarkan kerana penebus kesalahan (terpaksa).

3. Apabila sesuatu yang diamanahkan menjadi milik sendiri.

4. Apabila suami terlalu mentaati isteri.

5. Apabila anak-anak menderhakai ibu bapa masing-masing.

6. Apabila seseorang lebih memuliakan teman daripada ibu bapa sendiri.

7. Apabila kedengaran banyak bunyi bising.

8. Apabila lebih ramai berbicara mengenai hak keduniaan di dalam masjid.

9. Apabila sesuatu kaum itu terdiri daripada orang yang dihina oleh mereka.

10. Apabila memuliakan seseorang kerana takutkan tindakan buruknya.

11. Apabila arak menjadi minuman biasa.

12. Apabila lelaki memakai sutera.

13. Apabila perempuan dijemput menghiburkan lelaki.

14. Apabila wanita memainkan alat-alat muzik.

15. Apabila orang yang terkemudian menghina orang terdahulu.

~hadis riwayat oleh At-Tarmizi dari Saidina Ali Bin Abi Talib~

Firdaus Kasim said...

Yuni : betul tue.. jadi apa persiapan kita?

afza : Subhanallah.. setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah tersembunyi.. Maha Suci Allah yang tidak menjadikan sesuatu itu sia2..

TunAqilah said...

kalau Malaysia yang kena Ya Allah harap dijauhkan la.dah la Malaysia ni kecik je pun x besar mane klu kene macam kat Jepun tu agak2 separuh je pun yang tinggal

Firdaus Kasim said...

aminnn

Mr Strider said...

isk..isk..bencana dari Allah memang xdpt nk dielakkan..tp kalo katun BH tu mmg bole..macam mana dia terpikir nk publish lawak macam tu..editor dia bg kebenaran publish pun satu..xkan cukup berpengalaman lg nk tau yang international incident ni bukan benda main2..aku mmg xberapa suka dengan lawak BH tu..tp nasib baik BH buat kenyataan memohon maaf dengan cepat..harap kejadian tu x berulang kembali..hehe :)

Firdaus Kasim said...

huhu.. btul ckp kau.. dia fikir kartun tue boleh bikin paper dia jadi hot tapi bikin kita hot je..

Oreo said...

Dorang ni buat satu benda sebelum fikir tau

cuba bygkan kita kat tempat orang jepun tu,

Firdaus Kasim said...

tau x pew.. kalo saya jd org jepun.. mmg saya akan rasa sakit hati

Faris Farhad said...

Memalukan negara betui sampai menghina macam tu cuba kalau malaysia orang lain hina kita macam tu mesti kita bengang kan ish2..

Tukang Review said...

Subhanallah.. Apa yang dah terjadi kita jadikan sebagai iktibar untuk menginsafi diri. Berkenaan Fizz Fairuz dan BH pula, mereka mungkin ingin berjenaka tetapi tak kena pada tempat. Mereka seharusnya berfikir dengan lebih panjang tentang hal ini. Masya-Allah..

wiwie s. said...

halu halu..
nape x leh view video tu?? rosmah kata tsunami n gempa bumi dkt jepun tu jd sbb kelalaian negara tu melaksanakan pembangunan mesra alam.. dia kata sebarang pembangunan kena mengkaji dulu keadaan sekeliling n kena consider green technology n climate change.. =)

Firdaus Kasim said...

Faris : tue la pasal.. masyarakat kita nie mewah sangat sampai kesusahan org lain pun boleh jadi bahan jenaka

Tukang : Kejadian Tsunami tue pasti ada hikmahnya..

wiwie : mmg bodoh apa yang dia ckp tue, mungkin dah bangga sangat dengan program green earth negara nie sampai buat komen mcm tue.. isk2

mama hani said...

tanda makin jelas di depan mata...

Firdaus Kasim said...

tanda kiamat ke maksud mama?

Firdaus Kasim said...

tanda kiamat ke maksud mama?

Asyraf Camaro said...

besar betul tsunami ni...

Firdaus Kasim said...

Asyraf : taw x pew..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim