Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 31 March 2011

Faedah Daripada Blog Newbie

Newbie
Ramai antara kita menggunakan istilah newbie bagi menggambarkan orang yang baru dalam dunia blog. Walau apa pun istilah yang digunakan, pelbagai faedah yang kita dapat peroleh daripada blog newbie ini.

Salah satunya ialah dapat meningkatkan follower di blog kita. Sepertimana yang kita ketahui, bilangan follower di blog newbie sangat sedikit. Mereka pasti akan follow blog kita balik sebagai tanda penghargaan.

Selain itu, jika anda ikhlas memberi tunjuk ajar kepada blogger newbie ini, mereka pasti akan membalas balik jasa anda itu apabila mereka buat entri menceritakan tentang blog anda ataupun mereka memasukkan blog anda dalam bloglist. Maka, networking anda semakin meluas.

http://keraknasy.blogspot.com/<------ Cuba masuk blog awek cun dari Johor ini.. Blog dia memang fresh.. header pun takde lagi.. hehe.. Follow blog dia, bagi komen, pasti dia akan balas balik kunjungan anda. 

Bila masuk blog dia, teringat Firz, dulu blog Firz pun macam blog dia.. background hitam, tiada niche yang khusus dan sebagainya. Tapi blog Firz sekarang makin lama makin maju. Tajuk blog newbie ini ialah NostalgiaDia(:

Firz sedang mencari senarai blog yang baru buat dan fresh lagi tapi tak tahu nak cari kat mana senarai tersebut. Sesiapa ada terjumpa blogger newbie ini macam blog NostalgiaDia, sila beritahu di bahagian komen ya. Terima kasih.
nota : apa status Firz ni ekh? nak cakap newbie tak pula, nak kata otai, lagi la jauh.. hehe

22 comments:

izwanyusof said...

blog ko pn dah kre ok r ni.. tapi istilah newbie tu cam tak best je aku rasa.. hehe.. cam pelik bila disebut..

hoyahadis said...

patutla akak rase tak bole lupa kat blog Firz ni..sebab Firz follower pertama akak..mase tu memang terharu gila..ade jugak orang polo..akak tk pernah kenal sorang pun follower yang ade ni..hu..hu..sadis pulak.ape pun thanks sekali lagi sebab bg support kt newbe..

.:|kamaryeah|:. said...

nnt klo mar terjumpa masa blogwalk mar gtau ye~

fathiahRAIHANA said...

saye pom org baru . ngeee , hahahaha . kejap je kannn da bole naik mcm nehh . bgus2 :D

♥ Ana Joe ♥ said...

ala...firz ni otai blogger jugakk..byk gilerr ilmu y firz share kan.

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
”Maaf lama kami tak ziarah”

yup ko memng aku respect lerrr.... ko banyak share ilmu beb....

yup bukan senang nak dapatkan folower blog kitakan.... belajar dari apa yang dilalui.... lama kelamaan pasti berjaya....


thanks otai... aku terfikir sejenak bila ko terangkan dengan detail ... aku orang baru mana aku tau...

d_tieah said...

Serius, blogger newbie ni memang ramah.. Last2 jadi sahabat maya..

Firdaus Kasim said...

izwan : mmg kalo first time dgr.. mmg pelik pun tapi ramai org guna.. ikut saja

Kak hoya : mmg kebetulan kak, masa tue akak jd follower sy yg ke-100, sy pula jadi follower akak yg pertama.. hehe

Mar : thank you very much..

Hana : btul tue awk, blog ini mmg baru sgt.. tapi ramai org puji juga..

Ana : hehe.. mana ada.. sy mmg suka share ilmu pun.. hee

Afza : kami? blog kau nie ramai penulis ye? hehe.. apa yg aku tahu, aq share k.. kau jgn ckp mcm tue.. kau punya entri adalah paling detail pernah aq tgk.. entri aq simple je.. mls nk buat pjg.. haha

Tieah : yup! awk dah lama, kena bimbing diorang.. hehe

missa said...

fuhh ~ terasa.. terasa.. =P

missa said...

fuhh ~ terasa.. terasa..

Mr Strider said...

betul tu fird..aku pun banyak blajar dr blog ko..hehehe..untung gak dpt network dari ko..hehehe..

Best Regards,
-Strider-

Firdaus Kasim said...

Missa : apa yg awk terasa? hehe

Strider : aku mmg nk luaskan network aku pun.. sbb tue kena frenly.. x kisah siapa pun dia.. hehe

Kem Modal Insan,Homestay said...

aku pun masih newbie lagi =(
jom lepak ngan aku =)

http://www.dunialandax.com/

mr_khai said...

nak kata baru tak baru.. nak kata lama tak lama.. tapi perlu byk bljr dr org cam ko.. -khai-

EastbulletdotCom said...

aduh... klik je blog yang hang linkkan tu...

"money,money,money!"

ada lagu la plak..

Firdaus Kasim said...

Landax : jom2 lepak..

Mr Khai : kenapa aq pula? aq bukannya otai pun.. hehe.. tp bab2 ilmu nie aq boleh share.. x de hal

East : blog mana bro?

mOhD hAfiz said...

aku pon newbies..nk promote ..haha

lepak said...

sy setuju.....ada kelebihan pd blog newbie ni...huhuhu.mcm blog saya pun newbie jugak......terharu jugak bila ada org nak follow blog kita yg masih baru ni......nak promote gak lah.....huhuhu

iyan shazlind said...

newbie..hmm cam baby je..ok la cute apa jd baby...:)

Firdaus Kasim said...

hafiz : jom tukar link kalo nk promote blog

lepak : kau dah di gelar otai bro.. huhu

iyan : mmg cute! hee~

aimi said...

saya pun newbie mcm dia jgk .

khatgrafik said...

Assalamu'alaikum,
Saya pun newbie jugak :)

Best topik nie.. Terima kasih menyokong newbie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim