Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 3 March 2011

Bersolat dengan Pakaian Bergambar


Semua sedia maklum bahawa masid adalah tempat yang paling suci di atas tanah. Dan semua sedia tahu bahawa gambar hiasan yang hidup seperti gambar haiwan dan manusia adalah dilarang letak di dinding rumah kerana Malaikat Rahmat tidak masuk ke dalam rumah yang mengandungi gambar hiasan tersebut. Maka, tiada keberkatan dalam rumah tersebut.

Jadi, apakah hukumnya kalau kita pakai pakaian yang bergambar manusia atau  haiwan ketika solat di masjid atau dirumah? Kadang-kadang nampak juga orang yang pakai baju polo yang ada gambar kuda.
  • Berhubung bersolat dengan memakai pakain yang bergambar ulamak menghukumkannya sebagai makruh kerana Rasulullah SAW melarang berbuat demikian. 
  • Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim menjelaskan Rasulullah SAW pernah menyuruh pakaian yang baru sahaja digunakannya untuk bersolat supaya dibawa kepada Abu Jahm dan digantikan dengan pakaian yang bernama Anjabiyah. Ini kerana pakaian itu mengandungi gambar.

12 comments:

♥ Ana Joe ♥ said...

selalunya org skrg ni pdg remeh bb2 pakaian ketika solat ni..

kena pakai pkaian yg xmlmbgkan kmplan atau gmbr ape2..sbb pakaian tu kdg2 mlmbgkn dr kite jgk.

lagipun sng time solat xpyh dah tukar baju lain.

Azroy Bin Kassim said...

kain pelikat dan t-shirt kosong dah memadai..

Firdaus Kasim said...

ana : kalo perempuan takpe la, pakai terlekung.. hehe

azroy : yup!

Puteri Iqa Izyan said...

tp skang mostly hentam je pakai baju apa. bg dioerg, aslkan smayang sudah. ish..

yang makruh seeloknya tak payah buat. sbb bila selalu buat akan jadi haram.
:)

deCrewz said...

Kadang2 sejadah yang bercorak pun boleh mendatangkan ketidak khusyukkan dalam bersolat.. Yelah, kan bila kita sembahyang, mata kaan memandang pada sejadah, bila banyak sangat corak, mulalah berimaginasi corak itu ini.. :)

Firdaus Kasim said...

Puteri : btul tue, kalo buat benda makruh byk kali, maka ia akan jadi haram

De crewz : Betul juga tue, baru aq sedar perkara ni.. bg aq, nk dapt khusyuk, hanya solat di masjid sahaja secara berjemaah

Raji berkata said...

erm ak pun kdg2 pakai baju bergambar waktu solat x.x
thx kerana mengigtkan

TunAqilah said...

rasenye
klu pakai baju bergambar haiwan pun tak boleh kan.

CIK TOM said...

ustaz cik tom pernah ckp xelok...boleh menggangu konsentrasi org blkg yg solat blkg kita if berjemaah...

Firdaus Kasim said...

raji : sebab tue aku buat blog sbb nk share benda org jarang share.. hehe

Tun : yup! mmg tak boleh..

cik tom : btul tu, pakai pakain yang ada text besar2 pun tak digalakkan

srikandi cinta said...

ouh..kdg2, isu ni dipandang remeh..kena disebarkan nih

Firdaus Kasim said...

Cinta : perkara baik mcm nie mmg kene sebar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim