Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Monday, 7 March 2011

Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu



Sesetengah orang langsung tak tidur malam sebab bila nak masuk tidur je mesti terbayangkan hantu tidur di sebelah dia. Hal ini terjadi kerana sejak usia kecil, merek sering tengok filem-filem dan drama hantu. (Eh, ini bukan fakta sebenar tau, mana ada orang tak tidur langsung.. hehe) Jadi, firz ingin berkongsi sedikit tips bagaimana mahu mengurangkan rasa takut bila tengok filem hantu lebih-lebih lagi tengok pada tengah malam, secara berseorangan dan dalam gelap gelita. Jom baca :



  1. Sebenarnya keseraman dalam filem hantu datangnya dari kesan/effect suara. Lepas ni, cuba tutup suara pada televisyen, mesti rasa takut bila tengok filem hantu itu akan hilang.
  2. Menonton filem hantu secara ramai-ramai akan menghilangkan rasa takut, malah akan menambahkan keseronokan.
  3. Lepas ni, sebelum tengok cerita hantu, cuba pasang banyak lampu, sambil tu dengar lagu mp3.. mesti dah tak takut lagi tengok cerita hantu.
  4. Kebanyakan wajah hantu memiliki wajah yang kelakar. Lepas nie masa muka hantu keluar je, korang gelaklah.. hehe
  5. Dan cara yang paling baik sekali, cuba pejam mata dan tengoklah cerita hantu.. mesti tak takut lagi.. hehe..
  6. Ada cara lain tak? jom share..

Sebenarnya blog ini dah jadi sarang hantu dah sebab dah 3 hari tak update blog. Sebab te buat entri ni.. huhu

44 comments:

wany dianwanie said...

sblom neh tgok cte antu x der la takut sngt smpi x leh tdo, tp br2 ni masa kje mlm da kne tegur dgn something...dgr pasal cte antu jer darah dah berderau...

Azroy Bin Kassim said...

btul tu.. kalau tgk ramai2 boleh jd lawak... haha

Raji berkata said...

hahaha btol2
yg buat jadi tkot ialah wayang tu sndri =.="
sebab gelap jer
tak pun kte tgk cter tu kt tmpt gelap ker
hohoh..
ala tpi kalau xtkut bkn cter hantu jadinyer @@

red said...

Aku peminat cerite hantu dan seram... Ade tak tips untuk membuatkan aku rase takut apabila melihat cerita2 tersebut??


ps:- citer hantu zaman skrg dh x brp takut... Siapa setuju dgn pendapat aku??? hehehe

Dda Ly said...

haiyoo boleh pakai ke tips nihhh?? makin menakutkan je nih...huhuh

meh ke rumah..
~stationery~
keep in touch ye..♥♥♥

nabilah_2908 said...

zmn sekarang ni...hantu yg takut pada manusia..huhu.. :)

sy tk berminat lak dgn cerita2 hantu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
TRILOGI CINTA

Firdaus Kasim said...

kak wany : kena tegur dgn something? dgn siapa tue? hehe

azroy : tp kalo dgn perempuan tak jadi juga.. hehe

raji : btul juga tue, x pyh buat filem hantu kalo tak takut.. huhu

red : kau kena tengok citer hantu sorang2 pada malam hari di rumah yg usang yg ditinggalkan. Lepas nie cuba k?

dda : akak cuba la dulu.. hehe

nabilah : hantu takut awk x? haha

wany dianwanie said...

wallahualam....tp mmg sayup2 dgr suara sebut "dik..dik"...
ingtkan patient yg panggil. kot la nk mntk tolong pape ker...tgok2 sume patient tdo...uhhuhuu

♥ Ana Joe ♥ said...

hehehe...kdg2 tu tgok muke hantu boleh gelak.pdahal cter seram tuh.mmg xbleyh blah,,

Mr Strider said...

pendapat xde bro..tp kalo nasihat ade laa..jangan tengok citer hantu ngan kawan yang perangai macam hantu..mmg kena dajal laa nnt..hahaha

deCrewz said...

Owh, tutup sound nak dengar pe..wahahahaa..

Firdaus Kasim said...

kak wany : maybe patient tue saje kenakan akak kot? haha

ana joe : kalo citer hantu kak limah balik rumah tue apa kategorinya ekh? lawak atau seram? haha

strider : nasib baik member aq bukan hantu.. hehe

de crewz : x pyh dgr.. tgk gambar je.. huhu

Kaymama said...

budak2 la yg selalu jd makin penakut bila tgk citer hantu..

jღ®ϊ●●ղՕvЗllღ said...

wa kalau tgk mubie hantu .. wa asyik tergelak sebab penonton2 yang tgk citer hantu gile over terjerit2.. wa takut hantu x??.. eerr err .. *pengsan*

shida saje said...

shida tak takot suka ade la ^_^

Anyyss Shuhaimi said...

kalau masa kecik2,mmg tak boleh tido la walaupun tido dgn adik..skg ni dah kurang ckit takutnya..klu tbe2 teringat hantu dlm cite hantu tuh,cbe la pk pasal kimia organik ke,thermo ke..haha..ingat subjek2 kritikal..mesti hilang rasa takut la

perondajaketbiru74 said...

tips no.1 tk bleh blah bro....baik tkyah tgk klu mcm tu

Firdaus Kasim said...

Kaymama : biasala tu kak.. budak2 x leh fikir dgn waras lg.. hehe

novel : pengsan? takut hantu ekh? haha

shida : wah, btul ke nie awk?

anyss : btul ckp awk, kita makin matang, makin tak takut tgk citer hantu.. kecik2 tue lain la an

Firdaus Kasim said...

abg biru : mmg la, tp mmg berkesan.. haha

wany dianwanie said...

haha...wakena beb...tp seram laa.. 3 pg...sume pon tdo...uhuhu

hollowgram said...

tips #11 jangan tengok cerita hantu terus..;D

Firdaus Kasim said...

wany : hehe.. x taw la kak.. ntah2 akak mimpi kot? haha

gram : haha.. tips nie bg yg penakut je.. huhu

Mijie said...

Lagi satu x nak takot bila tgk citer hantu adalah korang membebel time tgk citer tue.

tp bese mijie ber'sms' time tgk citer hantu, baru x tkot..hihi.. kantoi kan..

Firdaus Kasim said...

wah, nie tips baru saya dpt.. lain kali nk main game kt enset kalo tgk citer hantu.. hehe

r-5 said...

aduus tak feel lah klu tgok cerita hantu kalau macam tu! ahahaha. kalau nak tgok cerita hantu ajak aku lah, gerenti korang tak takut. aku tengok cerita hantu aku asik tergelk je, sebab bila aku terkejut aku tergelak, bila aku seram aku gelak, and bila aku takut pon aku gelak.. haha

Firdaus Kasim said...

haha.. kelakar la kau nie.. org tgh takut, kau pula asyik gelak je.. x de feel takut la mcm tue.. dah lari tujuan sebenar citer hantu tue.. hehe

aNa miChEaL said...

hahah tips tu enn...semua yg masuk dek akal...tapi kan..cam sengal je HAHA btw thx nanti ana nak try la kakakakaka

Firdaus Kasim said...

hehe.. kalo ana jenis mmg takut hantu, sila lah cuba.. haha!

ezaty said...

wah! ada tips ni, kena ikut step by step. nanti boleh gah tengok cerita hantu. :p terima kasih tau firz

Firdaus Kasim said...

sama2 ezaty.. nnti kalo ikut tips nie, insyaAllah tak takut dah tgk citer hantu.. kehkeh

Yuni Aisyah said...

semua cara2 di atss sy mmg praktikkan bila tgk cter hantu...hikhik

Firdaus Kasim said...

yuni : bagus2.. ok x? hee

Faris Farhad said...

hahahah betul tu.. tips2 atas ni boleh diikuti oleh budak-budak kecil... Boleh hilang rasa tkutnya haha

Firdaus Kasim said...

ya, hanya budak2 kecil.. huhuhu

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Selalu praktikkan yang last tu. Agak2 hantu nak keluar je.....macam menarik je remote tv ni *alihkan mata ke tempat lain hehehe..*

Mak saya lagi senang.. Bila saya nampak takut mesti mak saya cakap, "ala bukannya dia sorang2 tu, keliling ramai cameraman, pengarah lagi...." Haihhh potong je..

Firdaus Kasim said...

haha.. btul juga kata mak awk tue.. ramai cameraman kt keliling dia.. haha.. buat apa nk takut an? maybe entri khas utk budak kecik je.. hehe

HIDAYAH HIDAIZ said...

HUHUHUHU...neway tak takot pun tgk citer hantu ;p
tapi menjengah jua.. ;)

Firdaus Kasim said...

Hidayah : saya pun x takut.. entri sesuai dibca budak2 je.. hehe

Taufiq Tiramisu said...

hahaha..nice tips bro..jarang sangat tengok cter antu..bukan sebab tkot..tp sebab x tau nak amek mana cter antu.. ;)

Firdaus Kasim said...

x taw amek mana? tgk wayang la bro.. momok nnti akan berlansung

Peja said...

huhuhu, Peja ngan wife Peja pun selalu gelak bile kuar hantu dalam citer... masalahnye, wife Peja lebih takut kt cicak berbanding hantu...

Firdaus Kasim said...

peja : haha.. yekew.. biasalah perempuan... tikus, lipas dan cicak mmg diorang takut.. hehe

aufbau said...

haha..snang xyah tgk je.. =P
http://malaysianpolar.blogspot.com/

Firdaus Kasim said...

btul tue auf.. x tercapai citer hantu tue utk takutkan org.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim