Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Sunday, 13 March 2011

Tips Menjaga Laptop

Akhirnya dapat juga Firz beli laptop baru setelah sekian lama meminjam laptop orang lain. Laptop brand linovo ini Firz beli di Plaza Low Yat dengan harga RM1400. Ya, memang murah, cukuplah sekadar mahu update blog dan main Facebook.
  • Sebelum Firz buat pembayaran, dealer laptop ini sempat lagi membuat demo tentang fungsi-fungsi yang terdapat pada laptop ini dan dia juga memberitahu sedikit tips bagaimana mahu menjaga laptop. Jadi, Firz ingin share juga kepada anda tentang tips-tips menjaga laptop.
  • Apabila mahu memasukkan laptop anda di dalam beg, pastikan bahagian LCD laptop menghala ke arah bahagian depan beg kerana pernah terjadi kes LCD laptop rosak akibat bergesel dengan charger jika LCD laptop tersebut di halakan ke arah dalam beg.
  • Apabila membeli laptop baru, pastikan bateri laptop di charge selama 8 jam dengan meng-off-kan laptop tersebut.
  • Jangan menggunakan laptop sambil bateri dan charger di pasang sekaligus supaya dapat mengelakkan short circuit berlaku.
  • Akhir sekali, gunakan pembersih laptop supaya kebersihan laptop anda daripada debu sentiasa terpelihara. Dapatkan pembersih laptop di sini. 
Jika anda mempunyai tips yang lain, sila share sama-sama ya?

22 comments:

Alice Wewen said...

waahh nie tips...ermm kalau letak laptop tanpa casing dye tu ade potensi bsar utk rosak x? sebab sy slalu xguna casing lau simpan lptop dlm beg

Firdaus Kasim said...

alice, kita perlukan pakaian untuk keselamatan kulit kita daripada bahaya.. laptop pun begitu, kalo nk jaga betul2, bg dia pakai baju.. hehe

IMANSHAH said...

salam

saya nyer laptop dah meletop..panas sangat kah??

Firdaus Kasim said...

eh, jrg2 ada kes laptop meletup? hehe.. btul ke nie?

kat laptop saudara ada intel processor x?

Azza Firza said...

good tipssssss, haruslah ikut nie kan, ekeke, tapi azza guna pc, leh ikot jugak tak ? lalalala

Firdaus Kasim said...

pc mana pakai bateri azaa.. haha

papabear said...

nak kena cari pembersih laptop ni.. dah comot..

Firdaus Kasim said...

beli la papa.. RM10 je..

Azreen Zunairah said...

wah bagus tips ni semua...reen boleh ikut..tapi x tahulah nape..laptop reen cepat sangat panas..

wany dianwanie said...

wahhhh..da der laptop baru laa...tp tips yg pertama tuh btul laaa...x pernah tau pon...salu main hantam jer, masuk pi la kot mana pon dlm beg tuh...x kira dah lcd tuh ade potensi nk laga2 dgn mende len kat dlm beg tuh skali...uhuhu...toce yer....

TunAqilah said...

okay tips yg b'guna
yg num 4 tu rmi gak slalu pesan tp tak tau asal so wt bodo je la
pdn la kne bkk rpenye boleh kne short circuit
:D
anyway thnx 4 the info

Firdaus Kasim said...

azreen : reen kena main laptop 4 jam he.. lepas tye rehat 1 jam pula, lepas tue sambung balik. kalo laptop reen x de processor intel, mmg dia cpt panas

kak wany : sy pun baru tahu.. sbb tue sy share dgn semua orang.. hehe..

aqilah : kita semua main bedal je.. sy dah bgtau, lain kali jgn buat k? hehe

efa said...

erk mmg tak boleh eh kalo biar laptop tu dicharge lelama?

Firdaus Kasim said...

kalo bateri dah full buat apa nk charge lg? hehe.. cuma untuk laptop baru, kena charege bateri 8 jam

puteri.dyne94 said...

hoh..
nice sharing bro..hak2..
=)

d_tieah said...

Perghhh.. Dekat setahun tau aku punya laptop.. Tak peraah aku cas 8 jam lagik.. Aiyoo..



Entry Terbaru 1 : Isu Ultraman, Power Rangers, Doraemon Dan Tsunami
Entry Terbaru 2: Loji Nuklear Jepun Meletup Dan Pencemaran Radioaktif Berlaku?

Yuni Aisyah said...

bagus la tips nie daus...patt la laptop sy asyik rosak je sbb gune time charge..huhu

Firdaus Kasim said...

puteri : sharing is caring.. hehe

tieah : 8 jam itu utk bateri yg x pernah diguna lagi

puteri.dyne94 said...

hhhee..ofcoz sharing is caring
caring is loving
loving is hurting..hehehe..
(merapek sekejap)
ngEe

Nur Hanani said...

bagus tips ni :)
Jom baca ni: Cerita selepas ABPBH 2010..Datuk Siti Nurhaliza, Yuna??

Taufiq Wr said...

main game @ baring atas katil, guna lah cooler..elakkan processor rosak..tanda2 awal laptop terlalu panas @ overheat adalah, automatic shutdown..

Firdaus Kasim said...

puteri : hehe.. kelakar la awk nie.. sharing is power! hehe

Nur : thanks :)

Taufiq : thanks 4 sharing ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim