Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 4 March 2011

Cara Buat Recent Post di Blogger

Archive Blog
Archive blog sangat penting supaya pengunjung blog dapat tahu tentang entri terkini dan terdahulu yang anda buat. Ia juga dapat menunjukkan berapa banyakkah anda dapat buat entri selama sebulan. Kalau lebih dari 20, maka ia menunjukkan anda seorang blogger yang rajin update blog. Archive blog ini umpama file-file yang disimpan dalam almari.

Namun, jika anda tidak mahu menggunakan widget archive blog dengan alasan ia tidak menarik dan menyemakkan blog, maka anda perlu mencuba untuk meletak widget recent pos ini kerana ia sangat menarik dan mengandungi gambar pada entri yang anda buat dan mengandungi jumlah komen yang anda terima pada entri tersebut. Ikuti langkah-langkah berikut untuk memasang widget ini ke dalam blog anda.



Langkah 1 : Add a Gadget > HTML/Javascript

Langkah 2 :  Masukkan kod berikut ke dalam kotak HTML/Javascript

<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";


showRandomImg = true;
boxwidth = 340;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 20;
thumbheight = 20;
fntsize = 10;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 5;
home_page = "(URL BLOG ANDA/)";
</script>
<script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/recentpost.js" type="text/javascript"></script>
p/s : showPostDate = true (jika mahu memaparkan tarikh entri)
        Tulisan bertanda merah, boleh diubah mengikut citarasa sendiri
 
Langkah 3 : Save dan ubah kedudukan widget ini pada tempat yang sesuai.

Kredit : Kak Ana

16 comments:

mie said...

bagus!!
satu tutorial yang menarik..
eheheee

Matika said...

abg firdaus punya..
http://luahan-hati-matika.blogspot.com/2011/03/review-7jejaka-idaman-firdaus-kasim.html

Firdaus Kasim said...

mie : kalo nk share pun boleh je..

mat : thanks! nnti sy usha

Raji berkata said...

hohoh ak pun xletak bnder nih lgi xD
nnti cbe ubah lah

wany said...

yuhuu firz..hehe, pening lalat gak nak cari template tuh..ni tgh arrange pulak...da libang libu da tuh

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
uihhhhhh ni aku baru ajerrrr belajor buat slow-slo ni .... eeehhhhh pening-pening... but aku terus usaha lagi thans yerrr ko ajar aku sesuatu hari ini

cikpuanhady said...

hmm..macam nak letak gak..tapi bila fikir dah ade blog archive yg leh nampak recent entries, dlm dua pulak nak letak ke tak..

dah klik hb..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

nabilah_2908 said...

sy pun guna yg ni...

tp ada kelemahan sikit...n3 yg lama2 pun ada kalanya keluar..

rasa segan sikit pun ada gak..sbb n3 yg lama2 tu..tah apa2 tah..hehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
NASI GORENG SABAR

CIK TOM said...

perkongsian yg bagus...smada leta archieve or recent post...2-2 tue penting utk promote entry dlm blog ;)

CIK TOM said...

lp nk bgth mengenail niche n berapa lm berblog tue...cik tom dah set publish entry sok 12.30pm...

Firdaus Kasim said...

raji : Sebelum nk letak, kau tengok dulu apa kepentingan widget nie kpd blog kau

kak wany : takpe kak, slow2.. hehe
da libang libu da tue apa? hehe

afza : byknya blog kau.. mana satu nk pergi nie? hehe

kak cik : kalo dah ada archive blog, x pyh letak widget nie k

nabilah : sy x taw pula kuar entri lama.. awk guna yg lain punya kot?

cik tom : btul tue.. byk yg sy belajar dari blog cik tom.. thanks taw

Firdaus Kasim said...

raji : Sebelum nk letak, kau tengok dulu apa kepentingan widget nie kpd blog kau

kak wany : takpe kak, slow2.. hehe
da libang libu da tue apa? hehe

afza : byknya blog kau.. mana satu nk pergi nie? hehe

kak cik : kalo dah ada archive blog, x pyh letak widget nie k

nabilah : sy x taw pula kuar entri lama.. awk guna yg lain punya kot?

cik tom : btul tue.. byk yg sy belajar dari blog cik tom.. thanks taw

Azza Firza said...

abgg, azza nak guna, mekasehh XD

Azza Firza said...

eh silap, bukan yg nie, tapi yg entri paling popular tu, macam mana abg buat ?

Firdaus Kasim said...

azza, entri paling popular tue ada kt add a gadget.. cuba cari.. ada x?

Greenpack said...

Recent Post berguna agar orang tidak bingung saat sedang berada di blog kita. Selain itu recent blog post juga untuk memberikan info kepada pengunjung bahwa itu lho artikel terbaru di Blog kita.

Kunjungan balik ke Dus Makanan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim