Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Saturday, 14 May 2011

Tutorial : Cara Pasang Breadcumb

Pada entri ini, saya ada beritahu kepada anda bahawa META TAG dan BREADCUMB sangat penting dalam membuat blog yang mesra SEO. Ramai yang bertanyakan tentang cara buat meta tag dan breadcumb. Tutorial cara pasang meta tag telah pun saya buat di entri ini. Kali ini, saya akan buat tutorial cara pasang breadcumb pula.
Gambar di atas adalah contoh breadcumb
Breadcumb adalah barisan link pautan di atas post atau di bawah post yang memudahkan pengunjung blog  untuk meng-navigasi ke halaman sebelumnya dengan cepat. Breadcumb penting supaya blog anda mudah berada di SERP (Enjin Pencarian). Ikuti langkah demi langkah untuk memasang breadcumb di bawah. Breadcumb ini dari blog indonesia. Terbaik punya!

Langkah 1
Klik Design > Edit HTML > Tick pada Expand Widget Template > Tekan CTRL+F dan satu kotak di atas akan muncul. Sila taip kod ini --> ]]></b:skin>

Langkah 2
Copy kod di bawah dan paste sebelum/di atas ]]></b:skin>
 .breadcrumbs{border-bottom:1px dotted #999;margin:2em 0 0.5em;padding:0 0 0.5em;font-size:10px}
Langkah 3 
Kali ini cari kod ini pula --> <b:includable id='main' var='top'>

Langkah 4
Copy kod di bawah dan paste sebelum/di atas <b:includable id='main' var='top'>
 <b:includable id='breadcrumbs' var='post'>
    <!-- Breadcrumbs By Warung Seo http://kutak-ketik.blogspot.com -->
    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
    <p class='breadcrumbs'>
    <span class='post-labels'>
    <b:if cond='data:post.labels'>
    Go&#160; :
    <a expr:href='data:blog.homepageUrl' rel='tag'>Home</a> &gt;
    <b:loop values='data:post.labels' var='label'>
    <b:if cond='data:label.isLast == &quot;true&quot;'>
    <a expr:href='data:label.url' rel='tag'> <data:label.name/></a>
    </b:if>
    </b:loop>
    <b:if cond='data:post.title'>
    &gt; <b><data:post.title/></b>
    </b:if>
    </b:if>
    </span>
    </p>
    </b:if>
    <!-- End of Breadcrums Hack -->
    </b:includable>

Langkah 5
Akhir sekali, cari kod ini pula --> <b:loop values='data:posts' var='post'>
p/s : mungkin ada 2 atau 3 kod yang sama. Pilih hanya yang PERTAMA sahaja

Langkah 6
Copy kod di bawah dan paste DI BAWAH <b:loop values='data:posts' var='post'>
<b:include data='post' name='breadcrumbs'/>
Save Template

13 comments:

Aidanatasya said...

makasih dik.. atas perkongsian ilmu :D

akak belanja 20 sen ;D

decrewz said...

Terima kasih atas perkongsian, tapi aku nak sumbat kat mna ek...he3

josrevalution said...

er..tutorial yg ringkas tapi padat..hehe...tq bro..jom bace nie plak
blogger menghapuskan blog untuk blogger yg masih belum beralih ke gmail sebelum 25 jun 2011!!betul ke?

merahitujambu said...

terima kasih kongsin info kt akak..=)

waN Mohd Salim said...

terbaik bro .. nnti ps wat .. hheehe

lamo tak singgah sini

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

~~~~~@@@~~~~~~
Selamat Hari Guru
~~~~~@@@~~~~~~
Wahai guru yang dikasihi,
Engkaulah pelita diri ini,
Menerangi hati nurani,
Moga dirimu dirahmati
~~~~~~~~~~~
Ya Allah peliharalah guruku,
Agar dipimpin terus hambaMu,
Agar terhindar dari Neraka,
Moga dibukakan pintu Syurga
~~~~~~~~~~~
Tak terbalas jasamu
Berkorban jiwa raga
Mendidik anak bangsa
Jadi insan berguna
~~~~~~~~~~~
Keikhlasan di hati
Hulur bakti dan budi
Kau penyambung warisan
Ilmu cahaya hati
~~~~~~~~~~~
Ampunkanlah wahai guruku,
Kesilapan anak-anakmu,
Ku serahkan jiwa ragaku,
Agar terdidik nafsu liarku
~~~~~~~~~~~
Dengan izin Allahu Rabbi,
Engkaulah guru yang sejati,
Engkau bersabar mendidik kami,
Moga dirimu diberkati
~~~~~~~~~~~

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
bila blog kena block timbul

diy bumbung kereta karat

banyak benda aku bru belajar blog ko ni banyak ajar aku... aku ni al maklum buta kayu sikit... thanks... mmg bermanfaat skali

░♥si lampu neon♥░ said...

sebenarnya aku da try buat banyak kali da berbulan2 da try buat breadcrumbs ni..tak dapat gak.. step semua betul buat..tapi tak appear..pelik dowh..sedih kot..neway tanx..

selendang merah said...

saya tak berjaya buat nie...kenapa yew?? smua step dah betul..tapi tak jadi pon..

♥suNa husNa♥ said...

xjd gak wat mende ni.ermrmrrr

miss lyzeer said...

macam x jadi je..anyway..thanks for the info =)

sha my heart said...

kes yang sama macam diorang kat atas, tak jadi..

TQ 4 ur concern =)

Firdaus Kasim said...

Kak Aida : hehe.. dapat beli choki2 pun jadilah.. hehe

Decrewz : Aku pun x de idea.. hehe

Jo : TQ bro

Merah : sama2 kak :)

Wan : thanks sudi dtg blog buruk ni.. haha

Afza : hye bro.. lama x nmpk.. pergi honey moon ke?

Neon : kau kena tukar template kot sbb aq buat boleh je

Selendang : sy x pun x pasti.. cuba awk cari tutorial lain

KEPADA SESIAPA YANG TAK JADI TU, SAYA AKAN CUBA SELIDIK TUTORIAL INI SAMA ADA SALAH ATAU TIDAK.. SEBARANG PERKEMBANGAN SAYA AKAN BGTAU YA..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim