Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Friday, 6 May 2011

Cara Edit Ayat Footer Blog

Kotak merah kat gambar atas tu lah namanya footer. Korang boleh letak gambar kat footer tu tapi saya sarankan tak payah letak gambar sebab akan menyebabkan blog bertambah berat. Bila blog berat, maka lambatlah loading page dia.. Bila lambat loading page, maka orang mesti klik tanda 'X'. Blog ni pun dah cukup berat, menyampah betul! haha!

Tapi footer kt blog korang boleh di edit dengan guna ayat sendiri. Contohnya 'Hak Cipta Terpelihara'. Design by Firdaus Kasim. Kalau nak buat, ikuti tutorial di bawah :


Langkah 1
Design > Edit HTML > CTRL+F dan cari kod di bawah :
<div id='footer'>
Kalau tak jumpa, cari kod ini
<div id='credit-link'>
Setiap template mempunyai kod yang berbeza. Jadi, sila cari kod yang hampir sama seperti di atas. Kod tersebut biasanya berada di bahagian bawah sekali di edit HTML blog.


Langkah 2

<data:blog.title/> Hak Cipta Terpelihara.<br/>
<a href='http://www.free-wordpress-theme.net/'>Themes</a>designed by <a href='http://www.firdauskasim.com/'>Firdaus Kasim</a>
Letakkan kod di atas ini di bawah kod seperti langkah 1. Sebelum itu, edit lah dulu yang warna merah tu

Contoh :

<div id='footer'>
<data:blog.title/> Hak Cipta Terpelihara.<br/>
<a href='http://www.free-wordpress-theme.net/'>Themes</a>
designed by <a href='http://www.firdauskasim.com/'>Firdaus Kasim</a>

Langkah 3
Tekan butang Preview dulu. Kalau dah puas hati, baru boleh tekan Save Template

21 comments:

pendekar laut said...

ooooohh begitu rupanya..

...:i'm ezza haniza:.... said...

ohh...thanks

Firdaus Kasim said...

pendekar : buat x?

ezza : sama2 :)

rara pinkmafia said...

oooooooo tahnks for info.nk cr tutorial buat button like.

slimdiet2 said...

aku nak buat gak la nanti. thanks

josrevalution said...

salam bro..nice tips..tapi aq dah lama dah ubah footer aq tu..hehe..try tengok footer aq pula sambil bace entry nie
cara supaya right klik dan hight light teks tidak berfungsi di sesebuah website(blog)

SumBody Me.. said...

jenjalan sini :)

Zik said...

aku nak tukar footer kat blogspot aku.... jap lagi nih... hehe

Shamsuddin Amin said...

dh lame tercari2 camne nak buat...
hrp menjadi kat template ak...
thanks...^^

Firdaus Kasim said...

Rara : blog sy ada buat tutorial pasal like button.. awk check la.. hehe

cik azeya said...

ouh baru tawu, nnt baru try. hehe

Azlan Hasan said...

bro..asal aku cari guna dua-dua kod xjumpa??hehehe

Regards,
-Strider-

Benjy said...

Risau nak ubah ni takut salah,... b3njy bukan mahir sangat menggunakan kod2 HTML ni ... namun tips ini tetap baik bagi mereka yang mahir HTML.

amny said...

wahh..bgus la..^^

nak try r pasni..

shigellazoster said...

hheeh.... wah2 bestnye.. nak wat la.. nanti. :)

Kamalmizam said...

tak jumpe pun...

Firdaus Kasim said...

Azeya : ok gud luck :)

Azlan : mmg setiap template berbeza kod dia.. cuba kau tgk kt bawah sekali kt edit html blog kau.. cuba tukar perkataan dari english ke ayat kau sendiri. Cth : 'design by' kau tukar ke hak cipta terpelihara

Benjy : sbb tue kena back up dulu template.. hehe

amny : semoga berjaya awk :)

Shi : buat , jgn x buat.. hehe

Kamal : mmg x jumpa.. cuba cari kod yang hampir sama.. kod dia kt bawah sekali

Fina Fento said...

menjadi. terima kasih!

Firdaus Kasim said...

@Fina Fento
sama2 fina :)

nets cooling said...

joss gann...!!

syais said...

Bagus juga boleh tukar kaki blog, tapi kita guna template orang, tak kecik hati ke orang yang buat template tu bila kita letak nama kita kat designer tu...?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim