Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Sunday, 29 May 2011

Pertandingan Menulis Karangan SPM

Letak gambar ini di entri anda.








Alhamdulillah, akhirnya dapat juga menganjurkan contest pertama setelah sejak pertama kali buat blog. hehe..

Teringat dulu masa darjah 6, masa tu tengah jawab exam UPSR, paper Penulisan atau Karangan. Jam tangan biasanya sy tanggalkan dan letak kt meja bila jawab exam. Bila hantar kertas kt cikgu, tengok2 dah lesap jam tu! Argghh!! ada orang curi! 

Tapi mungkin berkat jam kena curi tu, Bahasa Melayu saya sentiasa dapat A bila jawab exam, dari UPSR sampailah ke SPM.. huhu..

Sebab itulah contest ini di buat bagi mengubati kerinduan menulis karangan SPM masa sekolah dulu.. chewahh.. Selain tu, contest ni penting bagi melatih blogger2 sekalian menulis entri berbentuk fakta atau isu semasa menggunakan ayat sendiri.. takde lah asyik nak copy and paste je kan?


Hadiah kepada bakal pemenang ialah seunit LCD Screen Cleaning yang diberikan kepada 5 orang pemenang. Dan pemenang dipilih berdasarkan penulisan karangan yang baik. Untuk mengetahui penerangan tentang produk ini, sila klik sini
Siapa yang berminat nak sponsor hadiah, boleh deal dengan saya nanti.
Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog ini.
  2. Buat sebuah entri bertajuk : "Pertandingan Menulis Karangan SPM" (Jumlah patah perkataan tidak kurang daripada 360 patah perkataan) saya tak kira pun jumlah perkataan, cukuplah ada pengenalan, 3 isi atau lebih dan penutup :)
  3. Letak gambar di atas ini pada entri anda.
  4. Hantar url entri anda dalam borang yang telah disediakan dibawah. (Jangan bagi kat komen, nnti ada je orang tiru.. hehe!)
  5. Berikan pendapat anda tentang soalan di bawah :
Soalan : Malaysia telah mencatatkan jumlah blogger antara yang terbesar di ASEAN iaitu sebanyak 1.10 juta orang. Fakta ini menunjukkan bahawa blog sudah menjadi satu trend yang semakin digemari rakyat Malaysia daripada semua golongan. Namun begitu, terdapat segelintir masyarakat mengatakan bahawa membuat blog adalah sia-sia serta membazir wang, masa dan tenaga. Apa pendapat anda tentang dakwaan golongan tersebut? 
Tips Untuk Menang:
  1. Tips untuk menang senang je, buatlah karangan macam korang nak dapat A1 dalam SPM! hehe!
  2. Tak perlu panjang-panjang mcm nak tulis novel.. tak larat den nak baca.. simple-simple je.. ada pengenalan, isi pertama, isi kedua, isi ketiga, huraian, contoh dan penutup.
Tarikh tutup : 3/6/2011
Nota : Mulai esok hingga hari Ahad, Firz akan berhenti update blog buat sementara waktu sebab menghadiri majlis konvo! Firz akan update senarai peserta selepas habis konvo ya.. InsyaAllah.

34 comments:

ASaDa RyutaRo said...

menarik pertandingan ni. nanti nak join. hehe :D

josrevalution said...

owh..nak join tapi mcm segan plak..haha...NOD32 Antivirus 4.2.42 Final (x86/x64)

Nurna said...

mcm menarik,,, tapi da lama bebeno xbuat karangan,,, amik masa la sikit sb karangan spm kan. kalau da masa t Nurna join ya,,,

Azlan Hasan said...

wah...lama da x tulis karangan spm nie..hehe..xpe2..nanti aku try buat n join..hehehe

Regards,
-Strider-

Firdaus Kasim said...

Asada : join cepat taw.. sy bg 3 minggu je.. hehe

Jo : kalo segan2 susah la nk dapat hadiah... hehe

Nurna : sbb tu contest ini berguna untuk melatih awk menulis entri yg baik.. hehe

Azlan : hehe.. x de hal bro

C I K . F Y Z A said...

ok.. nak join.. rindu gila tak tulis karangan XD

merahitujambu said...

wah..menarik jee contest kamo..x penah di buat org tu

Diyana said...

Wow tahniah sbb anjurkan contest

contest lain dari yg lain tu

wong said...

menarik nie....tp psl penulisan aku kureng lor....huhuhu

decrewz said...

Ni berapa patah perkataan ?

Anyyss Shuhaimi said...

ada limit perkataan ke?paling kurang berapa perkataan ea?

Firdaus Kasim said...

fyza : join la awk.. setakat nie baru sy terima satu penyertaan je.. huhu..

merah : taw x pew.. tp x de sambutan pula.. kurang promosi kot

Diyana : join la awk :)

Wong : takpe.. belajar2 lorh

jai : tak kurang dari 360 patah perkataan.. standard spm bro.. haha

Anyys : sy x kira pun patah perkataan.. janji lengkap sebagai karangan SPM

!! Kodet !! said...

agak susah soalannya , aku baru nak ambik pmr

Firdaus Kasim said...

kodet : haha.. selama nie kau buat entri guna ayat sendiri kan? cubalah praktikkan tulis entri tu dgn buat karangan nie.. belajar2 kan

Azmie said...

wow.. da 15 tahun tinggalkan spm.. kosa kata pon da lupa.. xpe nnti ada masa sy join ye.. =)

farisha adnan said...
This comment has been removed by the author.
farisha adnan said...

join tanpa follow bleh x..x bleh nak follow..ngexngex....:(

^baju kurung^ said...

alamak, soklan sshnye. kalo krgn spm ni mknenye xleh wat shortform la kan2??
~nk cri ilham lu

waN Mohd Salim said...

ampon beb .. huhuhu x pandai .. kalau suroh ps wat puisi larat le hahaha

decrewz said...

Uish.. Betul2 SPM nih.. Kang suh adik jai je tulis..he3

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy spray bumper dan grip handle pintu

EEEMMM macam mana nak mulakan yerrr ... dah lama tinggalkan alam persekolahan ni... nanti aku draff dulu

Ibnbakr said...

Salam..
InsyaAllah..nak try join..
baru je tinggalkan zaman SPM..
saki baki skill buat karangan SPM ada sket tertinggal dalam kepala ni.. InsyaAllah boleh dimanfaatkan..
Kalau dah siap nnt sy submit..InsyaAllah..

FarHANa aZwA said...

wah..menarik ...nak join la..tp skg ni farhana ngah siapkan krgn utk prtndingan esei kbgsaan ...waaa~~~ cbe la wat awl april dulu...comfom farhana org ptma yg siap anta huhuhuhuhuhuhu ~~ thniah sebb dpt wat contest ! :) maju dh blog fir eh...smpai dh lpe kite...wuuu~~ hehe ^__^

Firdaus Kasim said...

Azmie : lama tu bro.. mmg patut lupa pun.. hehe

Farisha : boleh sgt2 awk.. hehe

Baju : yup! karangan SPM mana leh buat short form awk.. huhu

Wan : bantai je buat karangan.. ramai yg x htr penyertaan lagi.. kalo kurang pun, aq tetap bg hadiah

Jai : hehe.. x kisah pun

Afza : buat karangan mcm kau buat entri je.. cuba kena guna bahasa baku.. hehe

Ibnbakar : ok cun :)

Farhana : hehe.. bz skit la fana.. buat simple2 je fana.. huhu

Yuni Aisyah said...

menarik...makin maju blog kamu daus...tahniah....:)

A i n n u r A f i f f a h said...

wahh..contest yg bagusss ^^

Firdaus Kasim said...

thanks yuni :)

Ain : jom la masuk.. hehe

e y r a . t a j u d d i n said...

selalu baca org buat GA, contest n la la la la... tapi sekali je penah try.. try menyibukkan diri. this time around, i hope i will still be counted in later :D

congratulations on ur convo day :D

btw: tumpang promo blogshop baru ye :D http://myummycookies.blogspot.com/ selling out cookies & kerepek on seasonal... but currently promoting new baju, custom made design :D

Firdaus Kasim said...

@e y r a . t a j u d d i n
awk x nk join ke? hehe

e y r a . t a j u d d i n said...

he he he. karangan in progress.

by Zent said...

askom firz...
aq nk tnye cket.
asl entri aq lepas orang komen da xley tgk?contoh mcm nyh:http://shahzone.blogspot.com/2011/05/ben-ashaari-redah-blog-baru.html

Nisa' said...

Good luck everyone!

Firdaus Kasim said...

@e y r a . t a j u d d i n
hehe.. buat pelan2 je awk :)

Firdaus Kasim said...

Zent : aq dah tengok.. masalah kau nie aku x taw nk settle mcmana.. cuba kau check kt setting bahagian komen

Nisa : x join ke? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim