Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Monday, 9 May 2011

Jerebu Bakal Melanda Malaysia

Macam biasalah, bila cuaca panas macam nie yang tak pernah hujan selama seminggu, fenomena jerebu pasti bakal melanda seluruh Malaysia. Ingat lagi tak bagaimana suatu ketika dulu, negara kita pernah di landa jerebu yang sangat teruk sampai jarak penglihatan menjadi terhad. Puncanya terdapat banyak titik-titik panas yang boleh menyebabkan kebakaran hutan yang dasyat. Lebih teruk lagi bila asap dari Sumatera, Indonesia hasil dari pembakaran sisa pertanian telah sampai hingga ke Malaysia.

Tengahari tadi saya pergi ke kedai printing atas urusan kerja, saya pergi dengan menaiki motor. Bila berada atas jalanraya kt KL nie, panas dia macam berada kt dalam oven! bahang sangat macam nak terbakar kulit! KL yang merupakan sebuah kepulauan haba, bila malam pun tetap akan panas akibat haba yang terperangkap.

Ramai juga kawan saya yang tidak sihat, selsema, demam, semua ada. Sebab tue cuaca panas mcm ni, kita kena jaga kesihatan. Banyakkan minum air suam, kurangkan masa berada di luar rumah, kurangkan mengambil makanan berminyak dan masuk dalam blog nie, sebab blog ni kan sejuk? hehe!

Jerebu bakal melanda Malaysia? mungkin ya dan mungkin tidak. Apa kata anda?

12 comments:

nur aisya humaira said...

tak tau nk kate ape..kuasa ALLAH sume tu..:)

Shamsuddin Amin said...

skrg ni mmg tg musim panas...
kat umah pon rase panas je...^^

BabyIntan said...

Takut kalo cuaca panas sgt nanti air akan di catu...lagi parah...huu huu.

Nisa' said...

Owner pupuchik.com datang menyinggah di pagi hari :] Tak boleh tidur, asyik batuk now and then je.

And macam saya jugalah, batuk kering! :[

josrevalution said...

memang dunia sekarang semakin hari semakin panas sebab ozon langit dah semakin tipis..so bagi jerebuh plak memang tidak akan lari sebab pembanguna,perkilangan,kenderaan dan macam2 lagi semakin meningkat..so.jerebuh mungkin akan semakin teruk dalam beberapa thn lagi..perkara ini xakan dpat di elak sebb tnpa perkara penyebab itu juga hidup kita tidak akan sempurna..so..nth lah.
antara perkara lelaki itu rumit!betul kah?

Meera said...

Tula, skang ni dah pasang aircond pun xterasa...:(

decrewz said...

Cuaca sekrang lain macam je.. Kat umah pun mlm terasa panas.. Ni pun dah selsema 3 hari.. Blog pun x larat nak update..

merahitujambu said...

sila bagi maklumat lengkap..

haritu anda telah join contest kan?
anda telah menang!

Farhana Jafri said...

mmng cuaca panas gile skrg ni.. shari kne mndi 3x.. tym mlam pon pnas lg.. pkul 2 or 3 pg bru la sjuk skit..

jemput singgah ANASAURUS :)

eddy said...

sinie dah start berjerebu...

Azlan Hasan said...

kat opis aku nie da start nmpak..kena plak opis aku tinggi..lagi clear..hehehe..

Regards,
-Strider-

anie said...

semuanya kuasa tuhan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim