Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Thursday, 5 May 2011

Tips SEO : Cara Pasang Meta Tag

Entri ini adalah lanjutan daripada entri bertajuk Tips SEO : Jana Traffic Melalui Isu Semasa. Ramai yang bertanyakan apa itu meta tag dan bagaimana mahu memasangnya di blog? Meta tag ini sangat penting dalam SEO dan cara pasang meta tag ini sangat mudah dilakukan.

DEFINISI  
Meta tag ialah sebuah tag HTML yang istimewa di mana ia mengandungi maklumat tentang blog itu. Tidak seperti HTML yang biasa, meta tag tidak mempengaruhi appearance blog itu. Sebaliknya meta tag dapat menberitahu kepada enjin pencarian tentang siapa yang buat blog itu, berapa kerap blog itu di update, entri blog itu menceritakan tentang apa dan apa keyword yang berkaitan dengan content blog itu. 

KEGUNAAN DAN KEPENTINGAN META TAG
Meta tag ini tidak di pasang secara automatik dalam blog. Oleh itu anda sendiri yang harus  memasangnya untuk menikmati pelbagai manfaat dan kegunaan dari meta tag ini. Meta tag  berfungsi untuk mengambarkan tentang keseluruhan content di dalam blog. Ia sangat penting supaya dapat memudahkan blog anda untuk di-crawl atau di analisis oleh enjin pencarian.

Sebab itu anda haruslah meletakkan keyword yang sangat sesuai dalam meta tag ini supaya blog anda dapat di optimakan pada enjin pencarian. Keyword ialah kata kunci yang banyak dikatakan pada entri blog anda. Pendek cerita, meta tag penting di pasang supaya blog anda akan jadi mesra SEO dan senang untuk spider meng-index blog. Bila blog anda untuk untuk di index oleh enjin pencarian, maka lagi mudah untuk blog anda muncul di enjin pencarian.

CARA PASANG META TAG
Sebelum pasang meta tag, blog anda haruslah dioptimakan terlebih dahulu supaya mesra enjin pencarian. Saya sarankan supaya menggunakan peng-optimaan SEO Genarasi Baru. Berikut adalah langkah-langkahnya :

Langkah 1
Pada dashboard blogger, klik design > Edit HTML > Tick pada 'Expand Widget Template' > tekan CTRL+F > taip dan cari kod di bawah
<title><data:blog.title/></title>
Kalau tak jumpa, taip kod 
<title><data:blog.pageTitle/></title>

Langkah 2
Pada kod tadi, highlight, padam dan gantikan dengan kod dibawah :
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
</b:if>
Langkah 3
 Save Template. Siap!

Eh! belum siap lagi! huhu.. kali ini, baru kita akan pasang meta tag.. kesian korang, penat buat tutorial ni.. hehe.. takpe, learning is fun rite?

Ok ikuti step by step macamana nak pasang meta tag kat bawah :

Langkah 1
Salin kod di bawah pada notepad. Edit pada tulisan yang berwarna
<meta name="description" content="MASUKKAN DESCRIPTION BLOG ANDA (tidak lebih dari 150 patah perkataan)" />
<meta name="keywords" content="MASUKKAN KEYWORD BLOG ANDA (tak lebih dari 20 keyword)" />
<meta name="Charset" content="ISO-8859-1" />
<meta name="copyright" content="Copyright © 2011 NAMA ANDA ATAU NAMA BLOG (bukan url blog)" />
<meta name="author" content="NAMA ANDA" />
<meta name="designer" content="NAMA ANDA" />
<meta name="robots" content="index, follow" />
<meta name="googlebot" content="index, follow" />
<meta name="distribution" content="Local" />
<link rel="icon" type="image/x-icon" href="/favicon.ico" />
<link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="/favicon.ico" />
Langkah 2
Pada dashboard klik design > Edit HTML > tick pada Expand Widget Template dan cari kod di bawah 
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
Langkah 3
Copy and paste kod yang dah diedit tadi dibawah kod di atas. Ha?? tak faham! di bawah kod di atas? haha! Lihat contoh!




Langkah 4 
Save Template. Siap!

perhatian : anda juga boleh guna meta tag generator. Hanya isikan form dan dapatkan kod dia. Lepas tu tampal kt Edit HTML blog anda. Dapatkan disini.


Tahniah, anda berjaya melakukannya! Kalau tak faham, beritahu di bahagian komen ya :)
Mengoptimum SEO versi generasi baru telah di sumbangkan oleh Kak Sya. Terima kasih kak!. Next entri pasal cara nak pasang breadcumb pula.. Terima kasih kepada yang bertanya.


53 comments:

josrevalution said...

bro camne plak yg meta tag sebelum ini..nak kene delete ke?mta tag yg ada kat header tu?

cara buat Auto like status facebook members

Rozuan Ismail said...

setuju,wan pon dah tukar dengan meta tag.mesra SEO.hasilnya meletup masa perkahwinan ari tuh,si putera william dengan kate middleton

shandye. said...

bg mereka yg clueless/malas nak buat meta tag tu leh pg kat sini:

http://www.scrubtheweb.com/abs/builder.html

just isi2 form kat dalam tu, tekan creat meta tag n diorang akan siapkan codes utk kita. just tinggal nk kopipes je. lalalala...

shandye. said...

bg mereka yg clueless/malas nak buat meta tag tu leh pg kat sini:

http://www.scrubtheweb.com/abs/builder.html

just isi2 form kat dalam tu, tekan creat meta tag n diorang akan siapkan codes utk kita. just tinggal nk kopipes je. lalalala...

shandye. said...

bg mereka yg clueless/malas nak buat meta tag tu leh pg kat sini:

http://www.scrubtheweb.com/abs/builder.html

just isi2 form kat dalam tu, tekan creat meta tag n diorang akan siapkan codes utk kita. just tinggal nk kopipes je. lalalala...

Chegu Zubir said...

pergh,..teror tu...jom join
Segmen " Ucapan Buat Ibu Tercinta"

gaung said...

terima kasih tapi..ada silap terjadi di awal pagi.bila da buat metatag ni terus ada bende ni kat atas skali blog
"TEMPLATE ERROR: Unknown runtime binding: else in widget"

apa tu?nk sttlekn mcmner tu..

kami di http://no92a.blogspot.com

darxniq said...

done!!!..cun!

MaiRa QuEeN said...

abg nnt tolong maira...yg kne isi kat note pad 2 xjadi lak..tolong ye abg..
ctqueen.blogspot.com

xkan abg xtahu..hehehehe

Firdaus Kasim said...

Jo : kalau kau dah pasang meta tag dulu, x payah la pasang lagi.. hehe.. melainkan kalo kau nk tukar meta tag yang baru, kau buanglah meta tag yang lama. Pastikan meta tag ada description, keyword dan nama penulis blog. Itu yang penting.

Rozuan : ha.. btul kan? hehe

Shan : thanks 4 sharing ya.. i likee!!

Zubir : apa yg teror? huhu

Gaung : maknanya ada something wrong kt edit HTML. cuba buat betul2.. sepatutnya kena back up dulu template lama.

Niq : tahniah!

Maira : abg x leh tolong sbb abg x boleh edit html kt blog maira.. hehe

Zik said...

owh ..aku buat pakai coding simple jer... dekat blog yang lain... huhu...

Firdaus Kasim said...

@Zik
mcmana ekh?

kucing said...

hey~!!
meta nie x complete an..
cbe check balik..
ada yang tertinggal...
yang bawah tu...
closing dier kot....

Firdaus Kasim said...

@kucing
hye kucing, apa yg x complete ekh? sy x dpt detect la.. huhu

tia @ Ini Kisah Tia said...

yeah ! berjaya . kena tunggu beberapa hari lah dulu ;)

Dian Dahlia said...

nice info..

Firdaus Kasim said...

Tia : tahniah :)

Dian : awk dah pasang?

Kak Aya said...

t.kasih , saya dah pasang meta tag baru kejap ni

selendang merah said...

terima kasih saya dah pasang....

lau x keberatan saya nak mintaw tutorial nie..

Firdaus Kasim said...

kak aya : sama2..

merah : amek je :)

selendang merah said...

terima kasih..saya akan lin kan ke blog nie...maybe ramai yang beminat nak pasang nie...:)

♥suNa husNa♥ said...

macam mana kita nak tahu dia jadi.heheheee

Ujang9897 said...

pada langkah 2 tu kena edit apa2 tak..ker copy dan paste jer terus

Firdaus Kasim said...

selendang : orait.. x de hal :)

suna : kalo awk tekan save kt edit html dan kalo dia x kuar perkataan error, maknanya awk berjaya

ujang : x pyh edut apa2 bro

ct N honey said...

blog ada masalah kena buat dari awal semula,thank tutorial ni

Firdaus Kasim said...

masalah apa tu?

Orenzsusu said...

wahh info berguna,,, tengzz!!

http://www.orenzsusu.com/2011/08/cara-nak-pulihkan-dokumen-yang-telah.html

miss lyzeer said...

dah try..tapi x tahu la jadi ke tidak =)

manmala said...

assalamualaikum, bro.
aku nak copy tutorial ni, boleh tak?

Firdaus Kasim said...

oren : thanks for support ya

miss : insyaAllah jadi :)

manmala : boleh bro.. x de hal

sha my heart said...

Terima kasih, jadi. =)

Tapi, ada soalan selepas berjaya buat.

1. Edit - boleh tak kita edit apa yang kita tulis yang kena save kat html? Kalau edit, jejas apa-apa tak?

2. Logo - tak perlu logo meta tag ke? Sebab ada juga kawan kata kita kena letak meta tag tu dalam blog, baru diorang cepat ping entri kita. (Ping ke apa bahasanya saya kurang pasti).

Terima kasih.

Firdaus Kasim said...

Sha : tahniah ya.. untuk soalan pertama, awk boleh edit keyword sahja sbb keyword blog awk mesti akan berubah juga.. so, edit jika hanya ada keperluan sahaja.. Untuk soalan kedua, logo ping tu awk boleh letak jika dia suruh.. mmg ada kebaikannya dari segi ranking blog awk.. ping tu mcm submit artikel blog awk.. ia bagus utk backlink

Siti Asiah said...

salam kenal...time kaseh byk2 wat tutorial nie.sy dah buat dah...alhamdulillah dapat buat ..
amat bergune kpd sy yg newbies dlm blogging ni..:)

Kentut Berapi said...

Bro thx skali lagi.. memang tutorial yang sangat berguna. baru selesai buat dan berjaya.

Farah said...

Baru buat tutorial ni..terima kasih atas tip ini :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

thx bro
nak cuba buat ni untuk blog yang baru 2 hari
masih pk apa keyword yang sesuai.
jemput singgah blog

yaya said...

Terima kasih atas tunjuk ajar tuan..

Dollar Gratis disini said...

nice info gan...

latif said...

salam sgt berguna info yg mcm nie tq very much bro,bkkn pe sye tgh cri trick utk seo nie nk tingkatkan trafik kke blog pasal terpilih menyertai contest dr denaihati yg nie salah 1 tugasan dri pihakk admin harap bleh bantu dan sokong saye

-meeSUPERGIRL- said...

thanks awak :)

-meeSUPERGIRL- said...

macam mana nak buang? bnd neh buat blog sy berat :(

PuanGojes said...

assalamualaikum firdaus. i'm done with u tutorial. thanks for sharing on this ya.
and, firdaus, FYI, PG tengah join contest segmen menang iphone 5, dan salah satu tugasan is, blog kena mesra seo. dan PG da ikut tutorial di atas. dan PG nak tahu, mcm mana nak tahu samada blog PG tu mesra seo atau tak ya?

email to me, blh kan? thanks :)
yatieowners@gmail.com

hopely, dapat balas as soon as possible. thanks !

Cik Melur said...

Suke2...baru jumpa yg dicari2 selama ni. Mekasih byk2 tuan blog.

Bang Azrin said...

perhatian : anda juga boleh guna meta tag generator. Hanya isikan form dan dapatkan kod dia. Lepas tu tampal kt Edit HTML blog anda. Dapatkan <--- nak tampal kat mana...mintak tolng bg contoh...

Pelangi said...

bagus..

Lynn Munir said...

Terima kasih atas perkongsiannya. Dulu saya dah pasang tapi entah apa kesilapannya waktu tukar templete tiba-tiba ia 'terhilang' alias terpadam sendiri. Tapi skrg dah pasang balik le. Terima kasih lah atas perkongsian ilmunya.

Sis Siti said...

Terima kasih atas perkongsian.May Allah bless u :)

Sis Vee said...

thanks tuto nya ...

wadud duad said...

thanks bro :)

nord said...

Wah bagus tips ni...boleh apply dlm blog saya..thanks

Mad Parihh said...

dah pasang . terima kasih . jangan lupa singgah :) http://blogparihh.blogspot.com/

chernonet said...

thank you sbb steps yg mudah nak paham.

http://kebunmanggis.web.id/obat-herbal-pengecil-badan/ said...

terimakasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim