Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Wednesday, 4 May 2011

Tips SEO : Jana Traffic Melalui Isu Semasa

Jana Traffic Melalui Isu Semasa
Cuba tengok screen shot di atas bagaimana blog denaihati.com berada di ranking pertama dalam enjin pencarian Google. Bagaimana dalam sejuta lebih blog yang menyiarkan entri yang sama, tetapi blog denaihati menerajui ranking pertama? Sudah pasti, traffic dari Malaysia, Brunei, Indonesia malah dari seluruh dunia akan datang ke blog denaihati yang berada di ranking pertama dalam enjin pencarian. Anda juga boleh jana traffic yang banyak melalui isu semasa. Bagaimana caranya?

Pertama sekali, anda perlu mahirkan diri dengan ilmu Search Engine Optimazation (SEO). SEO ialah bagaimana blog anda boleh dioptimakan supaya sentiasa dapat berada di halaman pertama enjin pencarian. Apabila blog anda sudah berjaya di optimakan, maka traffic pasti akan berduyun-duyun datang kerana mereka nampak blog anda berada di halaman pertama enjin pencarian. Inilah rahsia sebenar bagaimana mahu memaksimakan pendapatan melalui klik. 

Biasanya, orang ramai tidak akan klik ke halaman ke-3, ke-4 dan seterusnya pada enjin pencarian kerana apa yang mereka mahu, sudah berada di halaman pertama atau kedua. Jadi, sangat beruntung pada blog yang berada di halaman pertama enjin pencarian. 

Langkah pertama yang perlu ada dalam blog untuk SEO ialah breadcumb dan meta tag. Namun, saya tak nak cakap pasal benda ini lagi kerana apa yang difokuskan ialah bagaimana anda menjana traffic yang banyak melalui isu semasa. Tetapi, blog anda WAJIB di pasang dengan breadcumb dan meta tag terlebih dahulu. 

Untuk berada di halaman pertama enjin pencarian berkaitan isu semasa (Osama Bin Laden contohnya), anda haruslah menjadi orang yang pertama atau terawal publish berkaitan isu semasa tersebut. Google suka pada entri yang paling awal diupdate untuk diletakkan pada halaman pertama enjin pencarian bagi memenuhi keperluan orang ramai.

Selain itu, pada perenggan pertama entri, perlu ada ayat yang sama seperti dalam title entri anda. Lihat sendiri contoh pada entri ini. Hal ini amat penting supaya keyword pada title tidak lari dari content entri. Biasanya, spider akan crawl keyword setakat pada perenggan pertama sahaja!

Rahsia : Tajuk entri perlu ada pada perenggan pertama dalam entri.
Sebenarnya, banyak lagi tips berkaitan SEO, cubalah lihat tips-tips dalam blog denaihati.com kerana blog ini sering kali berada di ranking pertama enjin pencarian. 

21 comments:

shandye. said...

setuju dengan statement harus jadi yang terawal untuk publish sesuatu entri.

cthnya ulasan filem scream 4 dalam belog sy mendapat ranking ke-empat (uiks... kebetulan sangat2!) dalam google search kalau buat search dgn keywords "ulasan filem scream 4".

uhm... tolongla huraikan lg tentang meta tag dan breadcrumb ni lg eh? tak brape jelas la...

tengkiu.

shandye. said...

setuju dengan statement harus jadi yang terawal untuk publish sesuatu entri.

cthnya ulasan filem scream 4 dalam belog sy mendapat ranking ke-empat (uiks... kebetulan sangat2!) dalam google search kalau buat search dgn keywords "ulasan filem scream 4".

uhm... tolongla huraikan lg tentang meta tag dan breadcrumb ni lg eh? tak brape jelas la...

tengkiu.

MaiRa QuEeN said...

masih pening dgan seo nie la abg...walaupon dh bnyak gak bce..hehehhee

rara pinkmafia said...

Langkah pertama yang perlu ada dalam blog untuk SEO ialah breadcumb dan meta tag

apa maksudnya?

miejigsaw said...

hebat juga kko ye SEO. Ha3 walaupun aku rasa lucu skit tapi takpe. Kalau breadcrumb dan metatag tu apa?
Apa hubung kait dia dengan isu-isu semasa? Cuba explain sebab aku pun baru nak belajar. Kalau blogspot ada breadcrumb ke?

Orang Kampung said...

aku masih pening ng SEO ni..
byk lgi kna bljar..

Myvitrd said...

tq aku belajar satu ilmu SEO hari ni.... ingat tajuk mesti ada dalam perenggan pertama

Ainnur Afiffah :) said...

tak paham ape SEO?. T___T

CIK TOM said...

betul tue..tapi cik tom xsuka sangat main seo guna berita hot sbb xselalu on9 untuk update terawal berita hot..so just guna kisah peribadi biasa je...hee

Ramli said...

da tak artikel ttg breadcumb dan meta tag..hmmm.

josrevalution said...

salam bro..memang bagus cadangan tu..jadilah yg terawal buat entry kalo nak renking pertama di google..tapi kalo prtma pun kalo tajuk tak cantek rasenye google pun tak minat kot..hehe..n tanpa meta tag..tapi sy kurang lah lah kalo pasal isu2 nie..sebab sy asyik nak berinomatif blogger aje..cuba korang try search CARA MELAJUKAN VIDEO STREAMING..jumpa tak blog aku kat situ..hehe..rase2nye ni pasal meta tag lah kut..ok..ape kate yg nie plak
cara buat Auto like status facebook members

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
air balang kenduri kahwin

yup kalau dapat jadi yang paling teratas tu dah kira bagus... first orang klik... tapi selalunya berita hot seperti tu dah ramaii yang berlumba-lumba mengekplotasikannya dulu

zool said...

blog denaihati memang power SEO.trafik pun ribu2 sehari

Zik said...

dalam isu semasa kena pantas.. susah juga nak bersaing... tup2 dah page ke belakang... huhu

d_tieah said...

Terbaek!!!



Entry Terbaru : Cara Dapat Topup Free Secara Berhemah

Firdaus Kasim said...

Shandye : tapi kena selalu update blog kalo sentiasa nk perbaiki SEO

pasal meta tag sy dah huraikan.. breadcumb nnti sy buat tutorial ya :)

Maira : x de benda yg susah kt dunia nie sebenarnya kalo kita betul2 study dan ada minat yg mendalam untuk ketahui benda tue

Rara : maknanya, blog awk mesti dah di set up dgn meta tag dan breadcumb supaya memudahkan spider menjalankan tugasnya untuk crawl dan index blog awk. crawl lebih kurang mcm analisis lah

Mie : apa yg lucunya? haha! meta tag aq dah terangkan fungsinya..

pasal breadcumb tue mcm navigation kt entri kau. Cuba kau tgk atas entri aq ada apa..

fungsi kedua2 benda nie ialah sebagai memudahkan blog kau utk di analisis

orang kampung : takpe, sy dulu mcm tue juga.. selagi ada minat utk belajar, kita akan dapat belajar juga

Myvitd : yup! search je kt google tips SEO.. berlambak

Ainnur : SEO itu ialah bagaimana blog awk dapat berada di halaman pertama atau kedua enjin pencarian. faham x?

Cik Tom : blog cik tom tue mmg dah mesra SEO. Kalo update pasal isu semasa, mesti gempak punya!

Ramli : aq baru buat artikel tue.. dh baca?

Jo : sebab tue kau kena buat tajuk entri yang berkaitan dengan keseluruhan content entri kau..

Afza : aku tengok entri blog kau mmg superb! alangkah bagusnya kalo kau main SEO. mesti berduyun2 traffic dtg sebeb semua entri kau berinformasi. Inilah selalu org cari. Tak kira masa

Zool : dia mmg raja SEO beb

Zik : mmg susah. tapi x salah cuba kan?

D tieah : thanks ya :)

Anonymous said...

www.firdauskasim.com is my top website, i like to come back here
[url=http://www.facebook.com/pages/Best-top-10-games/183623295024386]fun facebook games[/url]

sha my heart said...

Oo, ye ke?

Dapat ilmu baru. Terima kasih ya.

Firdaus Kasim said...

Sha : sama2 awk :)

Bukittinggi Fashion said...

terimakasih

www.bukittinggifashion.com
www.bukittinggi-fashion.blogspot.com

KAIN SULAM BUKIT TINGGI FASHION
SULAM BUKIT TINGGI FASHION KEBAYA NYONYA TELEKUNG BAJU KURUNG MOSLEM SWIMSUIT

airieshopir said...

Http://www.airieshop.com
Jual beli emas, dan info2 berkaitan pelaburan emas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim