Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Wednesday, 11 May 2011

Pentingnya Blogger Aktif Dalam Contest

Jangan klik! contest ini sudah berakhir.. hehe..
Dua bulan yang lepas, Firz ada join contest yang di anjurkan oleh Anjung Streamyx. Boleh tengok entri contest itu di sini. Dalam contest itu, Firz dah memenangi hadiah saguhati yang berupa hadiah wang tunai RM15.00. Em, ok la tu kan? ada juga hasilnya. 

Dan hari ini, pihak penganjur contest itu telah menghubungi Firz untuk menyewa banner iklan di dalam blog ini. Banner tersebut adalah seperti yang anda lihat di bawah header blog. Firz tawarkan harga yang sangat murah, RM20 je untuk sebulan. Jumlah pendapatan daripada Anjung Streamyx ni berjumlah RM35.00. Duit Nuffnang Firz pun tak sampai lagi jumlah macam ni.. hehe.. 

Macamana Firz jumpa iklan nie? tak perasan pun? ok, Firz jumpa contest ini dengan hanya blogwalking ke blog lain. Ya, dengan hanya blogwalking, banyak perkara baru yang bakal anda temui.

Apa yang Firz ingin simpulkan, pentingnya seseorang blogger itu menyertai contest yang di anjurkan oleh syarikat-syarikat yang besar berbanding contest yang di anjurkan oleh blogger lain. Sebab apa penting? 
  • Pertama, syarat-syarat yang ditetapkan sangat mudah di ikuti. Tidak seperti contest yang di anjurkan blogger lain, di mana syarat yang ditetapkan sangat kompleks dan menyusahkan. 
  • Hadiah yang sangat lumayan!
  • Tidak ramai pesaing. Percayalah, kebanyakan contest yang di anjurkan oleh syarikat besar, kebanyakan blogger tidak ramai yang mengetahuinya. Dan jika ramai yang mengetahuinya, ramai juga tidak akan menyertai sebab 'segan' nak join.
  • Pelbagai faedah yang anda dapat selepas menyertai contest. Contohnya dalam kes Firz sendiri yang dapat ikat kontrak selama sebulan untuk menyewa banner.
Jadi, jika anda ingin menyertai sebarang contest, utamakan lah terlebih dahulu contest yang di anjurkan syarikat besar. Pasti berbaloi-baloi ! :)

Tujuan contest ini semata-mata sebagai tool promosi yang sangat berkesan. Blogger baru pun boleh dapat 100 follower dalam masa 2 hari sahaja jika dia buat contest yang ada hadiah lumayan.
Blog ini tidak pernah anjurkan sebarang contest, dan insyaAllah, minggu depan, Firz akan buat contest yang pertama. So, nantikan ya.. :)

16 comments:

hairie said...

ok! aku mula aktif join contest sjak aku join sahabat blogger..dr situ aku bole promote blog dan jug ikuti prkmbangan semasa blogger2 lain..best sgt2!!!!

cheqwa said...

camna nak tau syarikat2 besar ni ada buat contest ke x?

josrevalution said...

rase2nya kurang pasti lah..bab2 join contest syarikat2 nie..sebab x penah langsung nak join...hehe...
20 top lagu english masa kini part 2

Meera said...

Saye ni jenis pemalu nak ikut2 contest nie... hehe

♥suNa husNa♥ said...

friz..sy ak pernah tahula da contest dari compny besar2 ni..next time awk join, bgtahu sy gak ek^^

Firdaus Kasim said...

Hairie : bagus kau nie.. tahu mcmana nk promosikan blog.. hehe.. bagus2

Cheqwa : awk kena blogwalking, kena bernasib baik, terjumpa lah contest nie kt blog lain

Jo : x penting pun join.. just suka2 je.. hehe

Meera : npe malu pula? huhu

Husna : ok nnti kalo join sy bgtau awk inshaAllah :)

nur aisya humaira said...

Assalam fir..:)

aisya suke join GA,sbb selalu je menang...:)

MEKAR said...

Salam.

Memang bagus juga kalu kita dapt join contest ni. disamping menambah jaringan kita juga boleh dpt income. betul la, contest yg besr2 ni jarang nak join. huhu

Azlan Hasan said...

wah..ade ek company buat contest gak..heheh..aku pun xpenah tau..hehehe..btw im look forward to ur contest..hehehe

Regards,
-Strider-

admin said...

cadangan yang bagus....tapi aku tak suka aa join kontes montes ni....betulla cam ko tulih tu...segan...segan malas ngan segan malu.....

Ramli said...

saya setuju, mari kita join contest yg diadakan. masuk duit..tak sabar tgu blog nie buat contest..cepat2 la ya..
My latest update Rahsia lulus temuduga kerajaan

decrewz said...

jai pun dah lama x update entry.. Ada seorg blogger PM nak sponser hadiah tuk buat kontest.. Tapi Jai x tau nak buat kontest apa lagi buat masa ni..

Firdaus Kasim said...

Aisya : wslm.. wah, rezeki tu awk.. hehe

Mekar : betul kata mekar tu.. seperti sy kata td, bykkan blogwalking, mesti kita jumpa punya

Azlan : hehe.. thanks bro..

Admin : kalo x nk semakkan blog kau mempromosikan blog/company org, x pyh la join.. hehe

Ramli : hehe.. nantikan ya.. tgh cari sponsor hadiah lagi nie..

decrewz : wah, bagus tu jai.. aq nie pun x de sape nk sponsor hadiah.. huhu

anGah said...

woww... kata buat blog pasai tema jiwang.. mana? haha... huhu

reezluv said...

lepas ni nak try masuk contest sebanyak mungkin le...mana tau ada rezeki ke? :P

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

nanti nak masuk lah contest awak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim