Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Monday, 6 June 2011

Membeli Lebih Mudah Dengan Perbankan Online


Bagi anda yang mempunyai akaun Maybank, anda wajib mendaftar dalam Maybank2u dan jika anda mempunyai akaun CIMB Bank, anda juga wajib mendaftar di CIMB Clicks kerana ia memudahkan kita untuk membeli sesuatu di internet dengan tanpa bersusah payah dan membuang masa dengan pergi ke mesin ATM untuk melakukan pembayaran.

Kelmarin Firz ada membeli cermin mata hitam Rayban. Boleh dikatakan membeli secara online adalah lebih selesa dan mudah kerana banyak pilihan Rayban yang boleh kita pilih tanpa perlu bersesak-sesak jika membeli di luar dan cara pembayaran juga adalah lebih mudah. Hanya melalui hujung jari sahaja anda boleh mendapatkan barang tersebut. 

Namun begitu, perbankan online juga terdapat beberapa kelemahannya sendiri. Kelemahan itu bukan berpunca daripada sistem perbankan online yang disediakan oleh pihak bank tersebut, tetapi kelemahan yang timbul adalah berpunca daripada sikap anda sendiri. Laman web maybank2u atau CIMBclicks merupakan laman web yang mempunyai tahap keselamatan yang paling tinggi di dunia. Hacker atau penceroboh sama sekali tidak dapat hack web tersebut.

Kelemahan yang saya maksudkan disini adalah seperti password yang didedahkan atau tidak kuat, membeli secara boros (kerana pembelian secara online adalah mudah), dan sebagainya.

Untuk mendaftar, anda perlu pergi ke mesin ATM di bank untuk mendapat pin kod dan daftar TAC number. Saya sarankan supaya anda sendiri menyuruh petugas bank tersebut untuk melakukan pendaftaran. 

12 comments:

pena rozie said...

Satu lagi kelemahan ialah duit pun cepat ajer abis. Sebab terlalu syok shopping on9.hi..hi...hi...

Firdaus Kasim said...

@pena rozie
ha.. btul kan sy ckp? hehe

Azlan Hasan said...

aku suka btul on9 banking nie..duduk pesan PC jer suma bill leh settle..hahaha..tapi kena hati2 zaman skunk nie..banyak phishing site..salah satu cara setiap kali nak buat in9 banking jangan click mana2 address..just type jer address tu..hehehe

Regards,
-Strider-

Anyyss Shuhaimi said...

senang memang senang tapi jangan jadi malas nak keluar ea..jangan asyik mengadap pc,shopping online.. :)

deqlis said...

suka guna mbb dan cimb nie

p/s: nak menang ipad2?? jom laa try nasib join contest nie
http://fnndoubleooomph.com.my/home.php?fnnid=1426751533

kalau nak menang tix wayang Attack The Block jom tgk nie
http://deqlis-contest.blogspot.com/2011/06/attack-block-movies-contest-by-deqlis.html

merahitujambu said...

semua tu xde..hehehee

Firdaus Kasim said...

Azlan : aq guna google je.. leh x?

Anyss : kalo bz , mmg x dpt keluar! hehe!

deqlis : thanks 4 inform ya :)

merah : buat la cpt.. huhu

Zura said...

skrg nie sume online..rase2nye kalau keje pun boleh online xyah dtg opis kan..

Firdaus Kasim said...

@Zura
KTM kot x silap sy sedang cuba keje secara on9.. nnti kita tgk hasilnya

akubiomed said...

Sejak ada online banking tidak perlu lagi buang masa dengan menghadirkan diri untuk membuat pembayaran. Memang mudah mengunakan transaksi secara online

Ramli said...

btul tue..tp kadang2 saya bayar offline gak utk elak charge RM2..utk bank2 yg saya lalu masa pie keja..
My latest entry Jawatan Kosong Di Telekom Malaysia – Skim Latihan 1Malaysia

Firdaus Kasim said...

aku : betul3

Ramli : 2 ringgit tu dia charge apa ekh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim