Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Tuesday, 7 June 2011

Kelebihan dan Kelemahan Dashboard Baru Blogger

Pada pukul 9.20 pm selepas segala keperluan diri dah settle, seperti biasa saya akan update blog-blog saya. Dan, saya sedikit terkejut apabila tengok dashboard blogger yang baru ini. First impression saya bila guna dashboard baru ini, wow! nampak moden dan canggih ! Namun, saya nak share pendapat peribadi saya pasal kelebihan dan kekurangan dashboard baru blogger ni.

Antara kelebihannya ialah :

Jaminan jumlah pengunjung yang tinggi pada blog yang kerap update blog.

  • Perkara pertama yang kita akan nampak bila sign in blogger ialah tajuk entri terbaru pada kedudukan paling atas di dashboard.
  • Maka, ini beri jaminan traffic yang tinggi oleh blog yang kerap update, lebih-lebih lagi jika blog itu mempunyai follower yang banyak dan tajuk entri yang sangat menarik.
Lebih Simple dan Mudah
  • Rahsia Blogger lebih berjaya berbanding hosting free lain seperti Wordpress ialah blogger ini simple dan mudah dikendalikan dimana sesuai untuk semua golongan di dunia ini untuk menggunakannya. Nampaknya Blogger sudah membuat kajian dan dashboard baru ini di cipta untuk memgutamakan keperluan penggunanya. Sebab itu kita lihat hanya butang New Post dan Dashboard sahaja yang terpapar.
Ruang New Post Seperti Microsoft Word !
  • Sepertimana yang kita ketahui, rata-rata semua golongan tak kira dari pelajar sehingga pekerja pejabat menggunakan Microsoft Word untuk menyiapkan tugasan mereka. Maka, pengalaman membuat entri baru tak ubah seperti kita buat assignment semasa menuntut di IPTA dulu.
Dan kelemahan Dashboard Blogger baru :

Warna yang Sangat Simple !
  • Adakah warna yang sangat simple memberi kebaikan anda? ia bergantung kepada individu. Sesetengahnya, terutama perempuan sangat suka benda yang colourful. Jadi, warna yang simple pada dashboard baru ini sedikit sebanyak akan membunuh mood mereka untuk update blog.
Tiada gambar profil pada owner blog?
  • Cuba tengok kt entri blog lain yang baru update di dashboard anda. Ke mana hilangnya gambar profil owner blog ekh? Kenapa takde muka? Tak best kan?
Terlalu Simple
  • Kadang-kadang kalau simple sangat pun tak best kan? Sebab kita akan cepat rasa bosan. Betul x?
Sekian sahaja pendapat peribadi saya mengenai dashboard blogger baru ini. Mungkin masih baru lagi menggunakannya, jadi, saya tak boleh terangkan secara detail. Anda pula rasa macamana? best tak dashboard baru ni?

13 comments:

nelly said...

nelly punya blog tak bertukar pun
T_T

Miecyber said...

Saya rasa dashboard saya macam lama jer..


Air Asia diarah bayar ganti rugi


Gajah Sama Gajah Bertempur,Kancil Tersepit Di Tengah Tengah

Azlan Hasan said...

fird: aku nyer dashboard pun tak bertukar lagi..mungkin dashboard baru tu untuk otai2 jer kot..hahaha..tapi xpe aku try log out and sign in balik..hehe

Regards,
-Strider-

Firdaus Kasim said...

Nelly : awk kena tukar ke draft.blogger

Mie : kau kena tukar ke draft.blogger

Azlan : kau kena tukar ke draft.blogger

zazaw said...

eh zazaw punya mcm dulu jugak
ahaha

akubiomed said...

Saya punya dashbord untuk blogspot masih belum bertukar lagi

by Zent said...

aq pnye blog tukar mat...aq pakai draft gak.. :(

Firdaus Kasim said...

Zazaw : kau sejak bila join blogger bro?

Akubiomed : kau pakai hosting blogger ekh?

Zent : dia bg org yg dah lama join kot? hehe

Ramli said...

saya pakai wordpress, tak da kaitan la yer...hmmm...
My latest entry Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad (TNB)

Firdaus Kasim said...

@Ramli
bro salah masuk nie.. haha

cayrol said...

aku punya pun tak bertukar jgk...

Arya Putra said...

awat tak bleh?
jenuh dah tukar draft.blogger tak mau jugak..ajar sket..macam menarik je untuk dicuba..

Firdaus Kasim said...

cayrol , arya : aku pun x pasti mcmana nk buat.. just certain2 blogger je yg dpt.. cuba korang klik link nie --> https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGE2ZlByWjVzS1FrSFpGb3AxZVVZb0E6MQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim