Home
My Service
Sewa Iklan
Banner Exchange
Site Map
About Me
Isu
Tutorial
Agama
Sukan
Personal

Sila Klik Untuk Maklumat Lanjut

Safira Printing

Sunday, 10 July 2011

Fungsi Edit HTML Blogger Bakal Hilang

Semua orang pasti akan merasai dashboard baru blogger suatu hari nanti. Hal ini kerana pihak Blogger sedang menguji lagi dashboard ini di dalam draft.blogger. Jika semua sudah sempurna, maka semua pengguna blogger akan merasai dashboard baru ini (hanya mengikut andaian saya). Tahukan anda, dashboard baru ini sebenarnya sudah hampir sempurna dan design serta fungsinya amat moden dan cantik, tetapi hanya ada satu sahaja kelemahan yang terdapat pada dashboard ini sehingga kebanyakkan blogger yang dapat merasai dashboard ini kembali kepada asal, iaitu tidak terdapat fungsi "Edit HTML" di sini!!

Semua sedia maklum bahawa kita dapat melakukan banyak perkara di dalam edit html bagi sesiapa yang mahir dalam selok belok coding termasuklah dapat tukar template baru, cipta meta tag yang gempak dan sebagainya. Apa akan terjadi jika fungsi Edit HTML sudah hilang? Memang tak dapat hidup!


Iklan : Tutorial yang jarang diketahui ramai di sini. 

11 comments:

Muhamad Luqman Hakim Mahmud said...

adoi..gua baru je nk belajar ttg ni!! tgh nk phmkan diri! adess ape la!

shandye. said...

tengok betul-betul.

under tabbing Template, scroll ke bawah, ada option Edit Template, siap dengan checkbox 'Expand Widget Templates' mcm biasa.

i've been using dashboard on draft for months dah kot. ok je... cuma makan masa la nk get used to all of its new functions.

Mr Daha said...

Ha3.. thanks join giveaway aku..

Erm.. pasal draft.blogger baru tu mmg payah.. nak update blog, edit blog, semua aku jadi terkial2 macam bdk baru blajar blog. ha3

So, secara rasmi, aku guna je blogger.com... abes citer. sama je cam draft.blogger yg lama, xda beza pn. =D

Budak Maran said...

salam bro..sebenarnye bole edit..berdasarkan pic bro kt atas nu..click name blog..pastu tekan template..pastu scroll ke paling bawah..tekan edit template.. :)

Azlan Hasan said...

aku masih lagi belum try dashboard baru tu sebab nanti nak kene explore balik functionya..tapi betul gak ckp ko tu..one day bile suma da complete mesti blogger akan force semua user dia pakai dashboard baru..hehehe

Regards,
-Strider-

tia @ Ini Kisah Tia said...

eh adalah . Tia boleh je pun edit HTML .. cari tak jumpa kot . ce cari betul-betul ..

Firdaus Kasim said...

Luqman : kita perlukan masa sesuaikan keadaan.. hehe

Shan : owh.. thanks2.. puas cari tp x jumpa.. thanks bgtau.. baru jumpa.. hee

Daha : ok bro.. belajar slow2... hehe

Budak : tu la pasal, baru jumpa ;)

Azlan : itu just andaian aku je.. huhu

Tia : hehe.. salah sy

shah blogger sini said...

harap2 nnt editing lagi add HTML tu. coz buat blogspot, bnyk yg leh dapat dan manfaat dgn bnyknya plug in n bla bla guna HTML :)

bos said...

satu hilang..nak setting komen jadi pop up atau bawah post..huhu..

Firdaus Kasim said...

Shah : taw x pew.. kalo guna wp x pyh susah2 lg

bos : komen pop up terbaik bro!

Anonymous said...

I liked your post about Blogger: ! Firdaus Kasim - Post a Comment. Your website is very informative. Thank you for all your hard work.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri Rakan Blogger. Apa Yang Terbaru?

! Firdaus Kasim Hak Cipta Terpelihara.
Themes designed by Firdaus Kasim